Online28.02.2021

​Marktplaats is moeilijk: zo verkoop je met succes je spullen


Twee miljoen bezoekers per dag: daar moet toch wel iemand tussen zitten die dat oude tegeltje van je oma met ‘Van het concert des levens krijgt niemand een program’ wil hebben? Of die Abtronic die vooral raar voelde, maar eigenlijk niets deed, wie weet wiens buikspieren hier wel blokvormig van worden? Ook als je tech of andere spullen te koop hebt die wél interessant en van waarde zijn, dan is het een crime om die via Marktplaats aan de man te brengen. Met deze tips heb je hopelijk meer succes.

Plaats altijd een foto

Pas op met foto’s van tickets of waar nummers/kentekens/adressen op staan, maar in principe geldt voor Marktplaats echt de vuistregel: plaats altijd een foto (het liefst ook met originele doos ernaast). Even een kiekje van de waar die je te koop hebt, is simpelweg overtuigend. In principe gaan bijna alle Marktplaatsers er vanuit dat je kwaad in de zin hebt, tot je het tegendeel bewijst. Een foto plaatsen van wat je te koop hebt laat niet alleen zien dat je het echt hebt, maar ook biedt het gelegenheid om te zien in welke staat het verkeert. Plaats dus altijd een foto en denk er bij het maken van de foto aan dat je een rustige achtergrond kiest en een scherpe foto kiekt.

Vergeet de afmetingen niet

Het gaat soms wat ver om afmetingen te plaatsen, vooral van kleding (er staat immers niet voor niets een maatgeving in), maar zeker als je veel op Marktplaats hebt staan dan is die extra minuut om even alles op te meten enorm waardevol. Het scheelt je weer een tocht naar boven en een zoektocht door alle spullen. Over de gekste dingen worden afmetingen gevraagd, dus zorg dat je die eerlijk doorgeeft. Wel zo prettig als iemand een meubel precies-pas in zijn huis wil zetten. Ook helpt het mensen een beeld te vormen bij het product, zeker als het iets is dat in meerdere formaten beschikbaar is.

Niet te lang en niet te kort

Een advertentie waarin alleen staat: schaatsen te koop, die zal het aanzienlijk minder goed doen dan een advertentie waarin ook vermeld wordt welke type schaats, welk merk en welke maat. Ga je in je advertentie ook nog vertellen dat het hetzelfde type schaats is als Rintje Ritsma zijn oma vroeger gebruikte, dan vertel je mogelijk iets teveel. Je loopt dan het risico dat mensen niet eens beginnen te lezen omdat je tekst te lang is, of dat mensen de advertentie niet serieus nemen omdat het lijkt alsof je vooral lollig probeert te zijn. Probeer je in te beelden wat je zelf sowieso wil lezen in een advertentie voor dat product.

Vertel waarom je het object verkoopt

Het klinkt misschien als iets voor de sectie ‘te lang’ zoals hierboven beschreven, maar dat is niet zo. Door te vermelden waarom je het object verkoopt laat je ten eerste zien dat je menselijk bent, ten tweede biedt het kopers iets meer inzicht over het product. Als je een motorhelm verkoopt omdat hij net niet dezelfde kleur is als je Ducati-motor, dan weten andere Ducati-eigenaren meteen genoeg. Soms is die vermelding niet geweldig voor de verkoop van een object, maar het scheelt wel een teleurstelling. Waarom we deze tip dan toch in een artikel over verkopen met succes zetten? Omdat er meer is dan je advertentie alleen.

Check regelmatig je berichten en communiceer helder en vriendelijk

De reden om te zorgen dat mensen niet teleurgesteld zijn door hun aankoop, die komt niet alleen uit een goed hart. Die is er ook omdat je een reputatie moet hooghouden. Op Marktplaats wordt gewerkt met een sterrensysteem: na een aankoop krijgen kopers en verkopers de kans om een aantal sterren (1 tot en met 5) aan de ander te geven. Hierbij kun je ook bepaalde eigenschappen die goed zijn of die juist om verbetering schreeuwen toevoegen. Denk aan snel reageren, dat het product was zoals omschreven en dat het spoedig werd geleverd. Sowieso heeft een onderhandeling en een verkoopafhandeling er baat bij helder en snel te verlopen, maar helemaal omdat het ook nog invloed heeft op je beoordeling. Vergeet dus niet om regelmatig je berichten te controleren binnen de Marktplaats-app.

Gebruik slimme woorden in de titel van je advertentie

Te koop: vijf tandenborsteltjes. Als dat de titel is van je advertentie, die eigenlijk draait om opzetstukjes voor een Oral B elektrische tandenborstel, dan doe je iets verkeerd. Je moet altijd zo slim mogelijk gebruikmaken van het aantal tekens dat je van Marktplaats krijgt. Laat ‘te koop’ weg, want dat is eigenlijk van toepassing op bijna alle Marktplaats-advertenties. Daarnaast kun je een artikel beter noemen hoe het ook daadwerkelijk heet: opzetstukje of opzetborstel. Pas ook op dat je niet onnodig verkleinwoorden gebruikt. Zo vinden mensen je advertentie waarschijnlijk minder makkelijk. Gebruik dus goede steekwoorden in de titel van je advertentie, want dan is je advertentie beter te vinden. Voer dat ook door in je advertentietekst. Niet potentiële kopers kunnen je advertentie dan beter vinden, maar ook jijzelf én Google. Tot slot: bied je iets gratis aan, zet dat dan ook in de titel van je advertentie, hierop wordt namelijk veel gezocht.

Succes!

Beeldbron: stux

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over Marktplaats

Catawiki komt met een ‘nu kopen’ functie

Catawiki introduceerde vandaag een aantal nieuwe functies, waaronder de mogelijkheid voor kopers om de hele veiling over te slaan en het object direct te kopen voor een vaste prijs. In 2023 liepen veel geïnteresseerden het object van hun dromen mis: ze plaatsten een bod maar verloren de veiling. Om dit in de toekomst te vermijden, lanceert Catawiki de optie om iets gelijk te kopen. Dankzij deze functie kunnen kopers ervoor kiezen om een object meteen te kopen in plaats van de duur van de veiling af te wachten.

Online27.06.2024

Catawiki komt met een ‘nu kopen’ functie

Daarmee skip je de veiling
Deze websites zijn genomineerd voor lelijkste website van het jaar

Websites met Comic Sans, of gekke kleurencombi's. Je kunt nu stemmen op de website die jij eruit vindt springen op het gebied van lelijkheid.

Online29.05.2024

Deze websites zijn genomineerd voor lelijkste website van het jaar

Marktplaats wordt weer een beetje meer eBay met Direct Kopen

Marktplaats wordt voorzien van een Direct Kopen-knop. Hoewel het niet meer van eBay is, is dit wel een typische eBay-functie.

Online29.04.2024

Marktplaats wordt weer een beetje meer eBay met Direct Kopen

Jaaroverzicht Marktplaats: ook in 2023 scoort ‘gratis’ met 55,5 miljoen zoekopdrachten

Kijk jij ook wel eens naar alle gratis ‘tweedehands parels’ die op Marktplaats worden aangeboden? Dan ben je zeker niet de enige. Dit jaar er werd 55,5 miljoen gezocht op het woord 'gratis.' Dat is wel wat minder dan...

Online06.12.2023

Jaaroverzicht Marktplaats: ook in 2023 scoort ‘gratis’ met 55,5 miljoen zoekopdrachten

Maar ook Vermeer & VanMoof
Tweedehands speelgoed is steeds normaler voor Sint

Ruim vier op de tien ouders verwachten in aanloop naar Sinterklaas tweedehands speelgoed te kopen voor hun kind(eren) (42%). Dat is zeven procent meer dan vorig jaar. Zo blijkt uit onderzoek van Marktplaats. Daar werd de...

Online02.12.2023

Tweedehands speelgoed is steeds normaler voor Sint

Tweedehands auto verkopen: Marktplaats vs. Autoscout

Na zo’n zeven jaar te hebben rondgereden in een bijna bejaarde benzine slurpende Volkswagen Golf 4 V5 – ja die met een 2,3 liter vijfcilinder krachtbron – werd het toch echt tijd om eens naar een nieuwe(re) om te k...

Automotive17.11.2023

Tweedehands auto verkopen: Marktplaats vs. Autoscout

Spoiler alert: het gratis platform leverde meer op
Catawiki zoekt nieuwe LEGO-expert: maak van jouw LEGO-obsessie je nieuwe job

Met LEGO-bouwstenen komen de meest onverwachte ideeën tot leven, maar kunnen ze ook jouw droomjob tot leven wekken? Het antwoord zou zomaar ‘ja’ kunnen zijn. Catawiki, de online marktplaats voor bijzondere objecten,...

Vacatures14.11.2023

Catawiki zoekt nieuwe LEGO-expert: maak van jouw LEGO-obsessie je nieuwe job

Zo kun je geld besparen als je een cadeautje moet kopen

Als je graag geld wil besparen, dan kun je een heleboel dingen laten. Je kunt niet op vakantie gaan, uit eten even links laten liggen, maar er zijn dingen die je echt als allerlaatste strohalm ziet. Natuurlijk vinden de...

Gadgets14.03.2023

Zo kun je geld besparen als je een cadeautje moet kopen