Toyota roept de elektrische bZ4X SUV terug

Toyota roept de elektrische bZ4X SUV terug

Wielen kunnen losraken

Vorig artikel Volgend artikel

De onthulling van de bZ4X was groot nieuws voor Toyota. Het was de eerste volledig elektrisch aangedreven bolide, een SUV, voor de Japanse fabrikant. Diezelfde EV is nu wederom volop in het nieuws. Dit keer iets minder positief. Toyota heeft namelijk moeten besluiten om alle reeds geleverde exemplaren van de bZ4X terug te roepen. Dat zijn er wereldwijd zo’n 2700, waarvan er 2200 voor de Europese markt bedoeld zijn.

Niet meer mee rijden!

De reden voor de terugroepactie is het feit dat de wielmoeren los kunnen raken waardoor, ook tijdens het rijden, de kans bestaat dat een wiel zich ‘losrukt’ van de auto. Het moge duidelijk zijn dat dit tot ongelukken en levensgevaarlijke situaties kan leiden.

Toyota gaat nu alle exemplaren van de bZ4X die de afgelopen twee maanden, sinds de levering begon, terugroepen om het probleem op te lossen. Eigenaren worden opgeroepen om tot het moment dat de auto gefixed is, er niet meer mee te rijden. Gelukkig zijn dat er nog niet heel veel, aangezien het leeuwendeel van de 2700 EV’s nog niet aan klanten uitgeleverd zijn.

Toyota-Wielmoeren-issue
De wielmoeren van de Toyota bZ4X kunnen losraken, met alle gevolgen van dien.

In Nederland is de Toyota bZ4X overigens nog niet leverbaar. De Japanse EV kan op dit moment alleen nog gereserveerd worden. Dit betekent ook dat, tegen de tijd dat de bZ4X hier geleverd wordt, het probleem met de wielmoeren al verholpen zal zijn.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist,...