30 EV’s van Toyota en Lexus vóór 2030

30 EV’s van Toyota en Lexus vóór 2030

De Japanse fabrikant begint aan een inhaalslag

Vorig artikel Volgend artikel

Enkele weken geleden toonde Toyota haar eerste volledig elektrische SUV, de bZ4x. Die kenmerkt zich door een futuristisch design, een theoretisch elektrisch bereik van 450 kilometer, dat ook bij lage temperaturen nagenoeg volledig gehaald kan worden en twee 80kW elektromotoren. Vandaag deed de Japanse fabrikant er middels een keynote presentatie van president Akio Toyoda nog een flinke schep bovenop.

15 nieuwe EV’s getoond

Voor 2030 wil de autofabrikant in totaal 30 volledig elektrische bolides, van Toyota en Lexus, op de markt zetten. Details over al die modellen werden nog niet gegeven, maar Toyota liet, naast de bZ4X wel al weten in ieder geval nog drie EV’s in de ‘bZ-serie’ te ontwikkelen. De reeds eerder getoonde bZ4x is een Compact SUV. De drie nieuwe modellen worden een Small Crossover, een grote SUV, de Large SUV met zeven zitplaatsen en een Sedan, de SDN.

Compact-SUV-Toyota
De Compact SUV van Toyota moet de meest zuinige in zijn klasse worden.

SUV's en Sedan's

De kleinste, Compact SUV is een EV met een kleine batterij en een comfortabel interieur, ontworpen voor de Europese en Japanse markt. Het bereik van die EV kan bij de configuratie door de kopers zelf worden bepaald. “Hoe meer batterijen u toevoegt om het rijbereik te vergroten, hoe groter, zwaarder en duurder een voertuig wordt”, aldus Toyoda. Volgens de fabrikant ligt het stroomverbruik van de Compact SUV op 125 Watt/uur per kilometer. Daarmee wordt dit model volgens Toypta de meest energiezuinige Compact SUV in zijn klasse.

Daarnaast werden nog 11 EV’s van Lexus en Toyota getoond. Van de huidige en toekomstige benzine en diesel modellen zal een deel ‘geüpgraded’ worden naar een EV-uitvoering.

Lexus-SportEV
De sportive Lexus EV

Luxe en snelle Lexus EV’s

De eerste Lexus EV wordt de Lexus RZ, die gebouwd wordt op Toyota’s eigen e-TNGA platform. Daarnaast zal Lexus ook een sportieve EV op de markt gaan brengen, de Sports Battery EV. Een model dat in iets meer dan twee seconden naar 100 km/h accelereert en die waarschijnlijk uitgerust zal worden met een solod-state accu. Goed voor een (theoretisch bereik van 700 kilometer.

Voor wat betreft de verwachte verkoopaantallen van de nieuwe EV’s. Toyota mikt in 2030 op een jaarlijkse afzet van 3,5 miljoen EV’s.

Toyota-EV-Showroom
Ziet de Toyota showroom er in de toekomst zo uit?
Lexus-EVs
Luxe EV's van Lexus
Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist,...