Automotive12.06.2021

​Tesla’s Model S Plaid is uit: sneller dan de meeste supercars


Van nul naar honderd in 2 seconden, zonder fossiele brandstoffen. De nieuwe Tesla, Model S Plaid, kan het. Het is een elektrische auto die maar liefst 627 kilometer ver komt op één keer laden. 25 mensen hebben hem nu, want de auto is officieel uit. Je moet er wel diep voor in de buidel tasten: Plaid kost je 130.000 dollar (een ruime 100.000 euro). Aan de andere kant presteert hij beter dan menig supercar.

Tesla Model S Plaid

De Model S Plaid is zo razendsnel omdat hij op elektriciteit rijdt. Er hoeven geen toeren te worden opgebouwd, het vermogen is meteen aanwezig en je kunt dan ook bij een verkeerslicht wegspurten alsof je in een dure sportauto rijdt. Er was eigenlijk ook een Tesla Model S Plaid Plus, maar die heeft Elon Musk geannuleerd. Waarom is onbekend, maar Musk meende dat Model S Plaid al ultiem geweldig is. Zonde, want de Plus zou een bereik krijgen van 836 kilometer en gebruikmaken van de nieuwe 4680 lithium-ion-batterij, een accu-innovatie van Tesla. Deze bolide zou een kleine 125.000 euro kosten, maar is nu dus letterlijk en figuurlijk van de baan.

Wil je het liever wat rustiger aandoen, dan ben je een ruime 60.000 euro kwijt en kun je 663 kilometer ver komen. Echter gaat de gewone Tesla Model S niet zo megasnel. Model S Plaid wordt echter ook volop geproduceerd: Tesla verwacht er over een paar weken al honderden per week van de band af te laten rollen. Over een paar maanden kan dit zelfs oplopen tot duizend per week. Leuk detail: de naam verwijst naar Ludicrous, een bizar hoge snelheid bedacht voor de comedy Spaceballs (1987).

Gamen op en in de auto

De presentatie van de nieuwe auto’s was zoals altijd weer een show. Elon Musk liet even zien hoe je Cyberpunk 2077 speelt in de auto, op dezelfde kwaliteit als PlayStation 5-games draaien. Uiteraard is het niet de bedoeling dat je rijdend gaat gamen, maar als je even moet wachten bij school op je kinderen of je de vier muren van je huis even zat bent, dan kun je in je auto terecht voor wat ontspanning.

Bovendien is de kwaliteit zo goed, dat je het zelfs simpelweg voor de lol kunt doen: even naar de auto gaan voor een potje gamen. In het entertainmentsysteem van Tesla zit een RDNA 2 GPU met Ryzen-processor, waardoor de rekenkracht enorm is. De meeste games draaien op 60 frames per seconde.

Cyberpunk 2077

Het is wel opmerkelijk dat Musk kiest voor een game als Cyberpunk 2077, dat bij release zodanig geteisterd werd door technische problemen dat de studio gamers hun geld teruggaven. Hopelijk komt de nieuwe Tesla er zonder zulke kleerscheuren vanaf. Er zijn op de wereld nu 25 ervaringsdeskundigen, maar dat worden er de komende tijd in een rap aantal aanzienlijk meer.

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over Tesla

Waar je op moet letten als je een tweedehands Tesla koopt

Tweedehands Tesla kopen? De gebruikte auto's komen er nu steeds vaker op de tweedehands markt, maar is dat ook de meest verstandige keuze?

Automotive31.05.2024

Waar je op moet letten als je een tweedehands Tesla koopt

Zo worden auto’s met digitale sleutels zoals Tesla’s gestolen

Tesla's en andere auto's die digitale sleutels gebruiken zijn het doelwit van relay-aanvallen. Dit is hoe ze werken.

Automotive24.05.2024

Zo worden auto’s met digitale sleutels zoals Tesla’s gestolen

Tesla komt met nieuwe Model 3 Performance: dit is er nieuw

Tesla heeft zijn nieuwe bolide gepresenteerd. Het is niet een gloednieuwe reeks, maar een nieuwe variant Model 3. De Model 3: Performance.

Automotive24.04.2024

Tesla komt met nieuwe Model 3 Performance: dit is er nieuw

Tesla gaat niet lekker: dikke prijsverlagingen en ontslaggolf

Tesla heeft problemen. Het verlaagt al een tijdje zijn prijzen op zowel auto's als abonnementen en nu komt daar ook nog een vrij ernstige ontslagronde bij.

Automotive16.04.2024

Tesla gaat niet lekker: dikke prijsverlagingen en ontslaggolf

​Deze 8 rare dingen hebben we als mensheid de ruimte ingeschoten

Met de grote hoeveelheid satellieten die in de baan rond de aarde worden geplaatst kun je je afvragen in hoeverre we dat als mensheid eigenlijk mogen. Om nog maar te zwijgen van het potentieel koloniseren van de maan of...

Technology13.03.2024

​Deze 8 rare dingen hebben we als mensheid de ruimte ingeschoten

Mensen nemen hun Tesla Cybertruck overal mee naartoe

Het bakbeest, de elektrische pick-up van Tesla, spreekt enorm tot de verbeelding. Op onze wegen zal je het gevaarte niet zo snel zien, maar in de Verenigde Staten kun je ze op de weg tegenkomen. Of op het strand, want me...

Automotive08.03.2024

Mensen nemen hun Tesla Cybertruck overal mee naartoe

Elon Musk stelt dat Tesla Roadster van 0-100 gaat in 1 seconde

Elon Musk maakt graag grote statements en zo ook met de Tesla Roadster. Nu stelt hij dat de bolide van 0 naar 100 kilometer per uur gaat in slechts een seconde. Dat is voor een gewone elektrische auto vrij ondenkbaar, al...

Automotive29.02.2024

Elon Musk stelt dat Tesla Roadster van 0-100 gaat in 1 seconde

Sneller dan geluid
​Tesla gaat iets doen aan een grote ergernis van automobilisten

Tesla is op sommige vlakken een enorm modern type auto, maar tegelijkertijd is het op andere gebieden weer best ouderwets. De meest complexe dingen zijn voor veel Tesla’s een peuleschil, terwijl iets eenvoudigs als het...

Automotive20.02.2024

​Tesla gaat iets doen aan een grote ergernis van automobilisten