Tesla krijgt Zuid-Koreaanse boete wegens misleidende informatie

Tesla krijgt Zuid-Koreaanse boete wegens misleidende informatie

Overdreven bereik en laadsnelheden van de Model 3 Long Range in koud weer

Vorig artikel Volgend artikel

De Zuid-Koreaanse antitrust waakhond (Fair Trace Commission) heeft een boete van ruim 2 miljoen euro (2,9 miljard Won) opgelegd aan Tesla. De EV-fabrikant heeft volgens de autoriteit (potentiële) klanten bewust verkeerd geïnformeerd over het bereik en de laadsnelheid van de Tesla Model 3 Long Range (LR) in koude omstandigheden.

Tesla geeft onjuiste informatie over bereik bij vorst

Volgens Tesla zou de Model 2 LR met een volle accu een bereik hebben van meer zo’n 446 kilometer. Die informatie staat zo sinds 2019 op de Koreaanse website van de EV-fabrikant. Dat bereik kan echter alleen gehaald worden bij een buitentemperatuur van 20 tot 30 graden celcius. Uit tests, uitgevoerd bij ongeveer -7 graden celcius, blijkt echter dat het bereik bij koude temperaturen (onder het viespunt) minder dan de helft is, amper 220 kilometer.

Opvallend is verder, zo stelt de FTC, dat Tesla in Zuid-Korea andere, misleidende, formuleringen gebruikt voor het bereik. Zo wordt in de VS gesproken over een bereik ‘tot’ honderden kilometers. In Zuid-Korea spreekt Tesla over ‘meer dan’ honderden kilometers.

Tesla-Chargers-Header
Tesla heeft in Zuid-Korea klanten jarenlang verkeerd voorgelicht over het bereik en laadsnelheid van de Model 3 bij koud weer.

Informatie over laadsnelheid klopt ook niet

Ook wat betreft de laadsnelheid geeft Tesla in Zuid-Korea de verkeerde informatie. De fabrikant beweert dat een kwartier opladen voldoende is om weer bijna 250 kilometer te kunnen rijden. Echter, het vergeet daarbij te vermelden dat de laadsnelheid ook afhankelijk is van het type (snel)lader, de buitentemperatuur en de staat van de accu.

Daarbij komt ook nog eens dat de ideale laadomstandigheden waar Tesla haar informatie in 2019 al baseerde, uitgingen van het gebruik van een V3 Supercharger. Die waren in 2019 nog niet beschikbaar in Zuid-Korea.

Al met al volgens de FTC reden genoeg om Tesla te betichten van het misleiden van potentiële klanten door onjuiste, rooskleurigere, informatie te verstrekken. Tesla heeft de misleidende teksten inmiddels aangepast, maar de boete blijft.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist,...