Automotive01.06.2022

Subsidiepot voor nieuwe EV’s is leeg


Voor gebruikte EV's is het totale subsidiebudget nog niet uitgeput

Wie dit jaar nog een nieuwe EV wil aanschaffen en daarvoor gebruik wil maken van de overheidssubsidie van 3350 euro, is nu te laat. De subsidiepot, waar de overheid begin dit jaar 71 miljoen euro in gestort heeft, is leeg. Dat meldt de overheid op de webpagina voor de Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP). Op 30 mei, om 07u30, was het zover. Bij ‘Nog beschikbaar jaarbudget 2022’ staat sindsdien de melding ‘Overtekend’.

Nog niet alle aanvragen beoordeeld

Dat wil zeggen dat het aantal ingediende aanvragen het beschikbare budget overstijgen. Als je nu nog een aanvraag doet, dan is de kans klein dat je de 3350 euro subsidie dus nog gaat krijgen. Alleen als er van de lopende aanvragen zoveel afgewezen zouden worden dat daardoor weer budget beschikbaar komt, maar die kans is niet al te groot, verwacht ik. De status van het eventuele beschikbare SEPP-budget wordt wekelijks bijgewerkt. Ofwel, nu nog snel een aanvraag doen en dan maar hopen dat er genoeg aanvragen die nog in behandeling zijn, afgewezen worden.

Wie een gebruikte EV met subsidie wil aanschaffen moet ook snel zijn. Van het totaal beschikbare subsidiebedrag voor die aanvragen, 20,4 miljoen euro, was op 30 mei in de ochtend nog 3,66 miljoen euro beschikbaar.

Subsidie verlaagd, budget verhoogd

Vorig jaar bedroeg de subsidie voor de aanschaf van een nieuwe EV, als je aan de voorwaarden voldeed, nog 4000 euro. Dit jaar is dat verlaagd naar 3350 euro. Doordat het totale beschikbare subsidiebedrag verhoogd werd naar 71 miljoen euro, heeft het al met al drie maanden langer geduurd voordat die leeg gesnoept is.

De voorwaarden om in aanmerking te komen voor de subsidie, die zowel voor nieuwe als gebruikte EV’s gelden zijn:

  • Een 100% elektrische personenauto met een actieradius van minimaal 120 kilometer (WLTP gemeten).
  • De catalogusprijs (oorspronkelijke nieuwprijs) zoals geregistreerd in het kentekenregister (RDW) is niet lager dan € 12.000 en niet hoger dan € 45.000.
  • De auto is als elektrische personenauto geproduceerd en mag niet zijn omgebouwd tot elektrische auto

Wil je dus een Audi E-tron of Tesla Model X met subsidie kopen, dan kwam je sowieso al niet in aanmerking daarvoor. De limiet van 45.000 euro is met name interessant voor kopers van een Hyundai Kona, IONIQ5, Peugeot E-208 en dergelijke.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist, blogger en tekstschrijver. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De Mobile Cowboys is back! Met lasso en zweep in de aanslag om de ingeslapen telecommarkt weer eens goed wakker te schudden en met scherp te schieten!

Verder lezen over Elektrische auto

Nieuwe Alpine A290 is een elektrische hot hatch

Alpine heeft vandaag officieel de nieuwe A290 onthult, het eerste model uit de Alpine Dream Garage. Het concept dat door Alpine is geïntroduceerd om een complete en exclusieve beleving te bieden aan autoliefhebbers en klanten van het merk.

Automotive19.06.2024

Nieuwe Alpine A290 is een elektrische hot hatch

Fisker is failliet, na onder andere slechte review YouTuber

Fisker is niet meer. Het automerk is officieel failliet verklaard na onder andere tegenvallende verkopen en slechte reviews.

Automotive18.06.2024

Fisker is failliet, na onder andere slechte review YouTuber

Waar je op moet letten als je een tweedehands Tesla koopt

Tweedehands Tesla kopen? De gebruikte auto's komen er nu steeds vaker op de tweedehands markt, maar is dat ook de meest verstandige keuze?

Automotive31.05.2024

Waar je op moet letten als je een tweedehands Tesla koopt

DS tilt luxe met Collection Antoine de Saint-Exupéry naar nog hoger niveau

In de oude vertrekhal van het Parijse vliegveld Le Bourget, tegenwoordig een imposant lucht- en ruimtevaartmuseum, staan drie DS-modellen onder een doek te wachten op de onthulling. Drie bijzondere modellen, vernoemd naar een ware Franse held, schrijver, vliegenier en avonturier: Antoine de Saint-Exupéry.

Automotive21.05.2024

DS tilt luxe met Collection Antoine de Saint-Exupéry naar nog hoger niveau

Neem je fantasie mee op avontuurlijke reizen
Deze Nissan is een karaokelounge op wielen

Nissan geeft in-car entertainment een nieuwe betekenis met de nieuwe Townstar Karaok-e. Deze bestelwagen maakt het niet alleen mogelijk om onderweg je favoriete nummers luidkeels mee te zingen, maar toont ook de oneindige mogelijkheden van de Townstar-modellen.

Automotive15.05.2024

Deze Nissan is een karaokelounge op wielen

We reden op The Weeknd in een Microlino: een ervaring rijker

The Weeknd was dit weekend. Daar konden we op eigen houtje met de Microlino weg en dat was inderdaad een hele ervaring.

Automotive12.05.2024

We reden op The Weeknd in een Microlino: een ervaring rijker

Nieuwe MINI Aceman moet ultieme kartgevoel geven in de stad

MINI Aceman begon ooit als een sterk concept, maar nu is de auto er klaar voor om een nieuwe ster in de line-up van MINI te worden.

Automotive01.05.2024

Nieuwe MINI Aceman moet ultieme kartgevoel geven in de stad

Nieuwe elektrische auto Zeekr Mix doet denken aan een VW-busje

Het is een leuke bolide om te zien: de Zeekr Mix. Of hij ook goed rijdt, dat moeten we nog afwachten: en überhaupt of deze bolide ook naar Europa komt.

Automotive30.04.2024

Nieuwe elektrische auto Zeekr Mix doet denken aan een VW-busje