Subsidiepot voor nieuwe EV’s is leeg

Subsidiepot voor nieuwe EV’s is leeg

Voor gebruikte EV's is het totale subsidiebudget nog niet uitgeput

Vorig artikel Volgend artikel

Wie dit jaar nog een nieuwe EV wil aanschaffen en daarvoor gebruik wil maken van de overheidssubsidie van 3350 euro, is nu te laat. De subsidiepot, waar de overheid begin dit jaar 71 miljoen euro in gestort heeft, is leeg. Dat meldt de overheid op de webpagina voor de Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP). Op 30 mei, om 07u30, was het zover. Bij ‘Nog beschikbaar jaarbudget 2022’ staat sindsdien de melding ‘Overtekend’.

Nog niet alle aanvragen beoordeeld

Dat wil zeggen dat het aantal ingediende aanvragen het beschikbare budget overstijgen. Als je nu nog een aanvraag doet, dan is de kans klein dat je de 3350 euro subsidie dus nog gaat krijgen. Alleen als er van de lopende aanvragen zoveel afgewezen zouden worden dat daardoor weer budget beschikbaar komt, maar die kans is niet al te groot, verwacht ik. De status van het eventuele beschikbare SEPP-budget wordt wekelijks bijgewerkt. Ofwel, nu nog snel een aanvraag doen en dan maar hopen dat er genoeg aanvragen die nog in behandeling zijn, afgewezen worden.

Wie een gebruikte EV met subsidie wil aanschaffen moet ook snel zijn. Van het totaal beschikbare subsidiebedrag voor die aanvragen, 20,4 miljoen euro, was op 30 mei in de ochtend nog 3,66 miljoen euro beschikbaar.

EV-laadstop-a
Een Tesla Model X of Audi E-tron met subsidie aanschaffen is geen optie, maar de Hyundai Kona voldoet wel aan de voorwaarden.

Subsidie verlaagd, budget verhoogd

Vorig jaar bedroeg de subsidie voor de aanschaf van een nieuwe EV, als je aan de voorwaarden voldeed, nog 4000 euro. Dit jaar is dat verlaagd naar 3350 euro. Doordat het totale beschikbare subsidiebedrag verhoogd werd naar 71 miljoen euro, heeft het al met al drie maanden langer geduurd voordat die leeg gesnoept is.

De voorwaarden om in aanmerking te komen voor de subsidie, die zowel voor nieuwe als gebruikte EV’s gelden zijn:
  • Een 100% elektrische personenauto met een actieradius van minimaal 120 kilometer (WLTP gemeten).
  • De catalogusprijs (oorspronkelijke nieuwprijs) zoals geregistreerd in het kentekenregister (RDW) is niet lager dan € 12.000 en niet hoger dan € 45.000.
  • De auto is als elektrische personenauto geproduceerd en mag niet zijn omgebouwd tot elektrische auto

Wil je dus een Audi E-tron of Tesla Model X met subsidie kopen, dan kwam je sowieso al niet in aanmerking daarvoor. De limiet van 45.000 euro is met name interessant voor kopers van een Hyundai Kona, IONIQ5, Peugeot E-208 en dergelijke.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist,...