Robotaxi test van Amazon was een succes

Robotaxi test van Amazon was een succes

Vorig artikel Volgend artikel

Een half jaartje geleden werd bekend dat Amazon haar bezorgrobots uit dienst genomen had omdat ze niet voldeden aan de wensen van klanten. Dat betekent echter niet dat Amazon helemaal stopt met het testen en ontwikkelen van robots die geheel autonoom iets kunnen bezorgen. Op dit moment test de webwinkel namelijk haar robotaxi, de Zoox. Die gaat geen pakketten bezorgen maar is, zoals de naam al zegt, een taxi voor het vervoer van mensen.

Personeel als proefkonijn

De eerste tests met personen zijn volgens Amazon succesvol verlopen. Als proefkonijnen – passagiers is misschien een netter woord – namen personeelsleden van Zoox op vrijwillige basis plaats in de Zoox robotaxi. Zij werden dit weekend met de zelfrijdende taxi vervoerd van het ene naar het andere kantoor van Zoox in Foster City, Californië.

Doel is om de Zoox robotaxi de komende periode in te zetten voor gratis personeelsvervoer, met als bijkomend voordeel dat de robotaxi zo verder getest en doorontwikkeld kan worden. Het voertuig heeft overigens geen stuur of pedalen en is volledig ontwikkeld om autonoom aan het verkeer deel te nemen.

Zoox voor iedereen is het doel

Uiteindelijk moet Zoox een openbare commerciële taxidienst worden waar iedereen gebruik van kan maken. Zover is men echter nog niet, als is de geslaagde test met de robotaxi op de openbare weg volgens de CEO van Zoox wel een goede en grote stap in de goede richting.

"Het voertuig op de openbare weg zetten en onze benadering van alle verschillende vereisten, inclusief regelgeving, valideren, is een grote stap en we zouden het niet hebben gedaan tenzij we intern al hadden gekeken naar het vooruitzicht om commercieel te gaan”, aldus CEO Aicha Evans.

Foto's/Afbeeldingen: Zoox

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist,...