MINI introduceert flinke Spike art toys op Dutch Design Week

MINI introduceert flinke Spike art toys op Dutch Design Week

Vorig artikel Volgend artikel

Automerk MINI heeft een drukke stand op de Dutch Design Week. Een nieuwe auto? Nee. Een getunede auto? Ook niet. Helemaal geen auto zelfs. Het merk wil zijn mascotte Spike groot maken en neemt dat voor het artistieke evenement enorm letterlijk. Het introduceerde levensgrote Spike art toys.

Mini spike art toy

Spike de Bulldog

Er zijn meerdere art toys van Spike gemaakt. Spike is de bulldog die staat voor MINI: een Engels merk waarvan de auto’s ook vrij vierkant op hun banden staan, alsof ze dezelfde houding hebben als dat hondenras. MINI heeft een flinke stand op het evenement, dat van 22 tot en met 30 oktober duurt. Diverse ontwerpers hebben gewerkt aan hun eigen visie van de hond en dat kunnen bezoekers ook doen. Er staan diverse zuilen met tablets waarop je je eigen Spike kunt ontwerpen op een koddige MS Paint-achtige manier. Vervolgens stuur je hem in en maak je kans op misschien wel een reisje naar een groot auto-evenement of een weekend rijden in een elektrische MINI.

Dat laatste kun je overigens sowieso beleven op de Dutch Design Week. Dit jaar is MINI wederom verbonden aan het evenement als mobiliteitspartner. Dat betekent dat Eindhoven geïnvesteerd is met MINI’s. Bezoekers kunnen gratis plaatsnemen om van de ene locatie naar de andere te rijden en alle kunstwerken en uitvindingen te kunnen zien. Erg handig, maar ook echte blikvangers: elke MINI heeft namelijk een ander kunstwerk op het dak, waarbij duidelijk staat waar je het op de vloer kunt vinden.

art toy mini

Dutch Design Week

Het is zeker de moeite waard om de vloer op te gaan, voor meer dan alleen het bewonderen van Spike. Zo is er een in het blikveld springende, oranje elektrische motor met zijspan, een lichtproject waarbij je je zintuigen kunt opladen met kunstmatig zonlicht en zijn er ook allerlei ervaringen die je kunt beleven: een kauwtest doen, meer leren over wat we kunnen doen voor een duurzamere aarde en zelfs het heel bijzondere design van de zelfrijdende auto Edag Citybot in het echt te zien.

We begrijpen wel waarom juist MINI is uitgekozen om vervoer te organiseren tijdens Dutch Design Week. Duurzaamheid is een heel groot thema binnen DDW en MINI is als onderdeel van de BMW Group duurzaamste autofabrikant ter wereld. Je kunt in Eindhoven dan ook in zowel een volledig elektrische MINI Electric plaatsnemen als de plug-in hybride MINI Countryman. Er zijn 120 locaties, dus de kans dat je in allebei de MINI’s een ritje maakt is zeker aanwezig. Op de stand van MINI staat dus helemaal geen auto, maar dat is niet gek. Het bedrijf wil meer zijn dan slechts een merk. Het zet daarvoor al een tijdje Spike in.

Mini spike make your own

Het merk MINI

Het hondje is bijvoorbeeld deel van het Miniverse, een antwoord op het metaverse. Het merk denkt er bovendien over om de hond meer in de auto’s zelf te laten voorkomen, maar bijvoorbeeld ook om een NFT te maken van de art toys die op Dutch Design Week te bewonderen zijn. Het zet als automerk dus veel stappen in de richting van lifestyle.

Niet voor niets was er een Countryman te vinden op Gamescom dit jaar: een veel gefotografeerde locatie, want de MINI Concept Aceman werd niet gewoon op een draaiend plateau neergezet, maar was in een soort speelgoedverpakking geplaatst. Zo zoekt MINI steeds meer niet-traditionele manieren op om zichzelf te laten zien.

Mini spike

BIG LOVE

Grappig genoeg past het ook. In eerste instantie denk je: wat heeft een Engels automerk nou met Dutch Design Week? Sta je echter oog in oog met Spike, nadat je net voor het Klokgebouw langs een rij MINI’s met kunst erbovenop bent gelopen, dan past het helemaal. Op de stand staat niet voor niets in neonletters BIG LOVE. Het is de vlag waaronder het merk de vindingrijkheid en het optimisme wil uitdragen met als doel een duurzame toekomst voor de planeet.

Past heel goed tussen de ideeën die kunstenaars delen over hun idee voor een betere toekomst. De creativiteit, de mogelijkheid om mensen uit te dagen iets op een andere manier te bekijken en de gezamenlijke liefde om dat te doen met slim ontworpen objecten en concepten: het komt allemaal samen in het klokgebouw tijdens Dutch Design Week. Je kunt er nog naar toe, want de week duurt nog tot en met 30 oktober. Veel plezier!

Mini klokgebouw
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...