Automotive04.01.2022

Mercedes Vision EQXX: een EV met 1000 kilometer bereik


Mercedes heeft een nieuwe concept EV aan de wereld getoond. De Vision EQXX moet, naar eigen zeggen, de actieradius en verbruik van EV’s naar een nieuw niveau tillen. Welk niveau is dat dan? Welnu, volgens Mercedes zal de Vision EQXX met een verbruik van minder dan 10 kWh per 100 kilometer en een bereik van 1000 kilometer op één volle accu. Letwel, volgens de opgave van de fabrikant. Ter vergelijk, de huidige Mercedes EV’s, zoals de EQS moet het nog doen met een verbruik dat ligt tussen de 15,7 en 19,8 kWh per 100 kilometer.

Vision EQXX, een EV van de volgende generatie

Het nu getoonde concept van de Vision EQXX ziet er in ieder geval bijzonder fraai uit. De coupé is volgens Mercedes het resultaat van een missie om technologische barrières in design, materiaalgebruik en technologie te doorbreken. De nieuwe EV is vanaf scratch ontwikkeld. Daarbij is gebruik gemaakt van lichtgewicht technieken, duurzame materialen en een nieuwe geavanceerde elektrische aandrijflijn.

Dit zou er onder andere voor moeten zorgen dat de EQXX coupé, met een wielbasis van 2m80, ca. 150 kW vermogen en een 1000 kilometer accu minder dan 1800 kilo gaat wegen. Het lage energieverbruik is volgens Mercedes ook te danken aan de ontwikkeling van nieuwe software waarmee nieuwe grenzen van efficiëntie verkend kunnen worden. Met de EQXX kun je op één accu van Berlijn naar Parijs rijden, zonder tussentijds bij een laadpaal te hoeven stoppen. Onderweg zorgen de in het dak ingebouwde zonnepanelen voor maximaal 25 kilometer bereik, afhankelijk hoe sterk de zon schijnt.

Opvallend is ook dat de nieuwe EQXX een dashboard heeft dat bestaat uit een 47,5 inch breedbeeld scherm met 8K resolutie. Het LED scherm strekt zich, als eerste volledig naadloze display in een Mercedes-Benz, uit over de volledige breedte van de cockpit, van de ene A-stijl naar de andere.

Actieradius en ‘tanken’

De actieradius, en daaraan gekoppeld het elektriciteitsverbruik, is inderdaad al enkele jaren een van de grote uitdagingen voor elektrische auto’s. Op dit moment is 400 tot 500 kilometer op één volle accu wel zo ongeveer het maximum. Dan heb ik het natuurlijk over het daadwerkelijke bereik in de praktijk, niet de theoretische actieradius. Die is volgens vaak tientallen tot meer dan honderd kilometer groter dan in de praktijk gehaald wordt. In dat opzicht hebben de autofabrikanten nog weinig geleerd. Vroeger was een gemiddeld verbruik van 1 op 12 in de praktijk eerder 1 op 8. En ook nu zijn er nog altijd grote verschillen tussen de fabrieksopgave en het daadwerkelijke benzineverbruik. Ja, dat heeft natuurlijk ook te maken met het rijgedrag.

Daarnaast is ook het versnellen van de tijd die het kost om onderweg op te laden, een belangrijk verbeterpunt. Het voltanken van een brandstofauto kost hooguit vijf minuten. Het snelladen van een gemiddelde EV kost je tegenwoordig nog altijd tussen de 20 en 60 minuten – afhankelijk van het model – om tot 80 procent op te laden. De verbeteringen op dat vlak zijn ook al in volle gang. Behalve een kwestie van tijd speelt hier natuurlijk ook de beschikbare snellaadcapaciteit van oplaadstations een grote rol.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist, blogger en tekstschrijver. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De Mobile Cowboys is back! Met lasso en zweep in de aanslag om de ingeslapen telecommarkt weer eens goed wakker te schudden en met scherp te schieten!

Verder lezen over Elektrische auto

DS tilt luxe met Collection Antoine de Saint-Exupéry naar nog hoger niveau

In de oude vertrekhal van het Parijse vliegveld Le Bourget, tegenwoordig een imposant lucht- en ruimtevaartmuseum, staan drie DS-modellen onder een doek te wachten op de onthulling. Drie bijzondere modellen, vernoemd naar een ware Franse held, schrijver, vliegenier en avonturier: Antoine de Saint-Exupéry.

Automotive21.05.2024

DS tilt luxe met Collection Antoine de Saint-Exupéry naar nog hoger niveau

Neem je fantasie mee op avontuurlijke reizen
Deze Nissan is een karaokelounge op wielen

Nissan geeft in-car entertainment een nieuwe betekenis met de nieuwe Townstar Karaok-e. Deze bestelwagen maakt het niet alleen mogelijk om onderweg je favoriete nummers luidkeels mee te zingen, maar toont ook de oneindige mogelijkheden van de Townstar-modellen.

Automotive15.05.2024

Deze Nissan is een karaokelounge op wielen

We reden op The Weeknd in een Microlino: een ervaring rijker

The Weeknd was dit weekend. Daar konden we op eigen houtje met de Microlino weg en dat was inderdaad een hele ervaring.

Automotive12.05.2024

We reden op The Weeknd in een Microlino: een ervaring rijker

Nieuwe MINI Aceman moet ultieme kartgevoel geven in de stad

MINI Aceman begon ooit als een sterk concept, maar nu is de auto er klaar voor om een nieuwe ster in de line-up van MINI te worden.

Automotive01.05.2024

Nieuwe MINI Aceman moet ultieme kartgevoel geven in de stad

Nieuwe elektrische auto Zeekr Mix doet denken aan een VW-busje

Het is een leuke bolide om te zien: de Zeekr Mix. Of hij ook goed rijdt, dat moeten we nog afwachten: en überhaupt of deze bolide ook naar Europa komt.

Automotive30.04.2024

Nieuwe elektrische auto Zeekr Mix doet denken aan een VW-busje

Ruim eenderde mensen wil pas elektrisch rijden met eigen laadpaal

Elektrisch rijden is aantrekkelijk, maar niet voor iedereen. Sommige mensen willen per se een privé-laadpaal, anders willen ze niet elektrisch rijden.

Technology29.04.2024

Ruim eenderde mensen wil pas elektrisch rijden met eigen laadpaal

Helaas: je krijgt geen subsidie meer voor een tweedehands elektrische auto

Er is een goede reden bijgekomen om een gebruikte elektrische auto te kopen. Dit jaar nog. Dit is waarom je het beste kunt gaan kijken naar een tweedehands EV.

Automotive19.04.2024

Helaas: je krijgt geen subsidie meer voor een tweedehands elektrische auto

Maar er komt iets voor terug
Elektrische auto-maker Polestar komt met een smartphone

Porsche werkt al een tijdje samen met smartphone-bedrijven, zoals Huawei en Honor, maar automaker Polestar maakt zijn eigen telefoon.

Automotive18.04.2024

Elektrische auto-maker Polestar komt met een smartphone

Verder lezen over Mercedes-Benz

Deze WhatsApp-emoji ziet er anders uit: heb jij het al gespot?

Heb je recent nog naar de icoontjes van je WhatsApp gekeken? Kijk eens naar de Formule 1-emoji: die ziet er anders uit he?

Mobile30.04.2024

Deze WhatsApp-emoji ziet er anders uit: heb jij het al gespot?

​Mercedes-Benz redt het niet: verkoopt in 2030 niet alleen EV’s

Mercedes-Benz was van plan om vanaf 2030 alleen nog maar elektrische voertuigen te verkopen, maar trekt die belofte in. Het heeft aangegeven dat het niet haalbaar is. Drie jaar geleden dacht Mercedes daar nog heel anders...

Automotive23.02.2024

​Mercedes-Benz redt het niet: verkoopt in 2030 niet alleen EV’s

World Car of the Year 2024: dit zijn de finalisten

De World Car of the Year 2024 verkiezing komt er weer aan. Deze begint traditiegetrouw met de bekendmaking van de Top 10 en Top 5 finalisten in zes verschillende categorieën van de World Car Awards. Het aftellen naar de...

Automotive01.02.2024

World Car of the Year 2024: dit zijn de finalisten

Nieuwe samenwerking tussen SAP en het Mercedes-AMG PETRONAS F1 Team

SAP SE kondigt vandaag een meerjarige samenwerking aan met het Mercedes-AMG PETRONAS F1 Team. Als officiële partner werkt SAP vanaf 2024 samen met het Formule 1-team om de operationele efficiëntie te verhogen en nieuwe...

Technology22.11.2023

Nieuwe samenwerking tussen SAP en het Mercedes-AMG PETRONAS F1 Team

Streven naar efficiëntie op en naast het circuit
Elektrische Mercedes truck rijdt 1000 kilometer per dag

Mercedes heeft deze week de eerste volledig elektrische vrachtwagen gepresenteerd die naar eigen zeggen 1000 kilometer op een dag kan afleggen. Dat klinkt hoopvol, ware het niet dat de eActros met zijn 600 kWh accupakket...

Automotive11.10.2023

Elektrische Mercedes truck rijdt 1000 kilometer per dag

Mits je de eActros met 500 kWh accupakket halverwege een keer bijlaadt
Mercedes opent eigen netwerk met snelladers

Je kunt van Tesla vinden wat je wilt, maar in één ding is de Amerikaanse EV-maker al jaren onverslaanbaar: het laadnetwerk, de Tesla Superchargers. Zeker hier in Europa. Mercedes maakte enkele maanden geleden bekend da...

Automotive01.09.2023

Mercedes opent eigen netwerk met snelladers

Eerste Charging Hubs op drie continenten vanaf oktober online
Mercedes test ChatGPT in haar auto’s

ChatGPT en generatieve AI zijn hot. Net zoals bij de start van het publieke wereldwijde web, en in recentere tijden de metaverse, willen (grote) bedrijven en fabrikanten niet het risico lopen dat ze de boot missen. En du...

Automotive16.06.2023

Mercedes test ChatGPT in haar auto’s

Straks lekker keuvelen over koetjes, kalfjes en het weer met je auto?
Zoom in een Mercedes E-klasse ziet er erg goed uit

Als het echt in de agenda niet uitkomt, dan weet je wat er gebeurt: ‘we doen de call wel even in de auto’. Nu kun je dan gewoon bellen, wat nu vooral gebeurt, maar Mercedes maakt het mogelijk om een Zoom-videocall te...

Automotive03.05.2023

Zoom in een Mercedes E-klasse ziet er erg goed uit

Maar komt met nadelen