Hyundai kopen? Dat doe je straks online op Amazon

Hyundai kopen? Dat doe je straks online op Amazon

Vorig artikel Volgend artikel

Amazon gaat auto’s online verkopen en het start met Hyundai. Straks kun je op het winkelplatform dus niet alleen boeken en gekke feestversiering aanschaffen, maar ook je nieuwe bolide. In eerste instantie zijn dat alleen Hyundai’s, later komen daar ook andere merken bij.

Autoverkopers

Die Kona die je al een tijdje op het oog hebt, die klik je straks gewoon in je winkelmandje alsof je de nieuwe Karin Slaughter koopt. Het is aan de ene kant een vreemd idee: een auto is aanzienlijk duurder, komt met allerlei opties en je wil er waarschijnlijk ook wel even een proefrit in maken, toch? Aan de andere kant ook weer niet: als jij bijvoorbeeld omdat een vriend van je de auto ook heeft allang weet wat je precies wil, waarom zou je daar dan een autoverkoper tussen laten zitten?

We denken niet dat autoverkopers overigens meteen hoeven te gaan zweten: mensen zullen nog heel lang traditioneel bij de dealer komen om hun auto door te spreken, vragen te stellen en uiteindelijk rustig alle opties door te nemen om tot hun gewenste auto te komen. Het blijft toch een grote aankoop en daar wil je dan waarschijnlijk wat meer aandacht voor. Bovendien is het ook fijn om fysiek bij iemand terecht te kunnen als er wat met de auto aan de hand is, in plaats van in een webwinkel waar het er aanzienlijk minder persoonlijk aan toegaat.

Nieuwe auto bestellen op Amazon

Amazon laat je bij het bestellen van je auto echter kiezen voor een aflevering thuis of bij de dealer. Dat betekent dat je dus toch wel even contact hebt met de plaatselijke dealer als je dat prettig vindt. En waarschijnlijk is dat ook de plek waar je terecht kunt met eventuele problemen met de bolide. Het is dus niet per definitie alsof je een boek besteld dat gewoon bij je thuis wordt afgeleverd, maar als je dat wil dan kan het wel op die manier. Tenminste, dan zonder het bruine pakketje met de Amazon-lach erop. Stiekem is de lokale dealer overigens eigenlijk de verkoper, dus je kunt daar alsnog terecht als er rode lampjes beginnen te branden of er andere problemen voorkomen.

Het duurt nog wel even voordat je de eerste Tucson op Amazon bestelt: het kan namelijk pas vanaf de tweede helft van 2024. Ook is het in eerste instantie alleen van toepassing op de Amerikaanse Amazon, die sowieso aanzienlijk uitgebreider is dan de wat versimpelde versie die we in Nederland hebben. Je kunt daarbij wel opties aangeven: de kleur, de mogelijkheden: het zijn waarschijnlijk kwesties van even een dropdown-menu gebruiken. Wel is het spannend hoe Amazon de auto’s gaat presenteren.

Restyle Amazon

Het winkelplatform mag dan een recordaantal producten aanbieden: het ziet er nu niet echt florissant uit. Het is sowieso de vraag waarom Amazon niet eens een restyle krijgt: Google komt ermee weg om zijn Google Zoeken simpel te houden alsof het de jaren ‘90 zijn, maar waarom het rijke, gigantische en veelgebruikte Amazon er nog steeds mee wegkomt, dat is best bizar. En je weet het van autoreclames: die hebben allemaal die ondertoon van verleiding. Amazon zal wat ons betreft dus echt zijn website even flink moeten oppoetsen (alsof het een autoverkoper in de showroom is) om te zorgen dat de auto’s ook in vol ornaat gepresenteerd kunnen worden.

We denken dat het dat ook wel gaat doen: niet voor niets zal het tenminste 8 maanden nodig hebben om ermee te starten. Het heeft wel zijn Amazon Vehicle Showrooms, maar het zal echt een tandje bij moeten zetten wil het nieuwe auto’s verkopen op een sexy manier. Het is immers geen Marktplaats of Autotrader, en als je tienduizenden euro’s voor een auto neertelt, dan wil je wel dat het ook online een ervaring is die toch net even anders is dan hoe het er normaal op Amazon aan toegaat.

Alexa in de auto

Hyundai laat het trouwens niet alleen bij het verkopen van auto’s. Het merk zal in het kader van dit partnerschap met Amazon ook gebruik gaan maken van Amazon Web Services als zijn cloudprovider. Bovendien kondigt het aan spraakassistent Alexa in zijn auto’s te gaan inbouwen vanaf 2025. Dat laatste is voor ons op dit moment iets minder interessant, want de spraakassistent van Amazon heeft nog geen Nederlandse evenknie. Vooralsnog zijn de ogen dus gericht op de VS, waar ze straks volop in hun moedertaal met Alexa kunnen praten in de gloednieuwe auto die ze online op Amazon hebben afgerekend.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...