Automotive08.09.2022

De nieuwe Jeep Avenger, Recon en Wagoneer S, allen volledig elektrisch


Jeep zet vol in op elektrificatie van zijn modellen. Het is een belofte die alweer een tijdje geleden is gemaakt. De eerste stappen waren een hybride Jeep Compass en een hybride Jeep Renegade. Het werd allemaal net een tikkie serieuzer toen ook de epische Jeep Wrangler een elektrische aandrijving kreeg, naast de toch al krachtige motor van de moeder aller Jeep’s. De Jeep Wrangler 4Xe Plug-In Hybrid, mijn persoonlijke definitie van de ultieme wannahave.

Hello Jeep Avenger, Jeep Recon en Jeep Wagoneer S

Het is inmiddels 8 september 2022, de dag waarop Jeep daadwerkelijk Jeep fans, EV rijders en iedereen die toch al eens hoopte een Jeep te gaan rijden, blij maakt met de aankondiging van vier volledig elektrische modellen: de Jeep Avenger, Jeep Recon en een Jeep Wagoneer S. Nummer vier blijft nog even onder de radar. Het zijn de eerste contouren van die claim naar de markt. Jeep wil immers de wereldwijde marktleider worden op het gebied van elektrificatie, zeg maar het groenste merk ter wereld.

Er zullen genoeg autoliefhebbers zijn die daar zo hun eigen gedachte over hebben. Meer dan waarschijnlijk gebaseerd op de rijke historie van het merk waarbij maximale power, noem het bruut vermogen, bij voorkeur off-road nu eenmaal voor alles ging. Maar wat is geweest komt nooit meer terug en nu zeker bij Jeep.

Het is de dag waarop de keuzes al zijn gemaakt en er drie nieuwe Jeeps worden gepresenteerd. De Jeep Avenger, een naam die vooral jongeren en miljoenen filmliefhebbers moet aanspreken, de Recon, dat moet een ultieme verkenner worden en dus bruter dan een Wrangler, maar dan elektrisch en de Wagoneer S, groter dan de grootste Jeep die nu op de markt is. We kijken er naar uit.

Jeep wordt groen, duurzaam en elektrisch
Jeep wordt groen, duurzaam en elektrisch

Jeep Avenger

Jeep Avenger, zijn naam klinkt bekend en bekt lekker, bij Marvel weten ze er wel raad mee. Ooit was er echter al wel een Dodge Avenger maar buiten de naam hebben de auto’s helemaal niets met elkaar te maken. De Jeep Avenger oogt op de foto’s groot maar is in werkelijkheid een uiterst compacte SUV. En dat is een groot compliment want alleen MINI slaagt er iedere keer weer in om nieuwe modellen de volledige DNA van het merk mee te geven.

De Jeep Avenger oogt als een Jeep en is een nog steeds Jeep met 7 sleuven. Natuurlijk, het is een geheel nieuw concept, maar het is in alles een Jeep. En dat is iets wat maar weinig merken durven en kunnen waar maken. Het heeft te maken met de DNA die uniek en herkenbaar is. Jeep positioneert hem onder de Renegade, onterecht gezien als een kleine Jeep terwijl hij slechts een paar centimeter korter is als de Compass. Ook deze Jeep Avenger zal, dat mogen we aannemen, dus nog steeds een redelijk formaat krijgen.

Binnen het aanbod van Stellantis zullen genoeg media hem linken aan de Peugeot 2008-e en de Opel Mokka-e en wie weet zijn er (dat zou in ieder geval economisch wel zo verstandig zijn) onderhuids genoeg verborgen overeenkomsten, De Avenger oogt als een echte Jeep en staat sowieso op een geheel nieuw platform. Het is echter zijn onbevangen uitstraling die de Avenger een extra boost geeft. Onze ‘rangers’ zullen ook blij zijn want de nieuwe Avenger gaat richting de 400 km bereik.

De Jeep Avenger is voor het eerst te zien op 17 oktober a.s. op de Autosalon van Parijs. Dat is ook het moment dat je Jeep Avenger (First Edition) al kunt bestellen. De Avenger gaat dit jaar nog in productie in het Poolse Tichy. De marktintroductie is ergens begin 2023.

De nieuwe Jeep Avenger
De nieuwe Jeep Avenger
Jeep Avenger nieuw en 100% elektrisch
Jeep Avenger nieuw en 100% elektrisch

Jeep Recon

De Jeep Recon blijft nog even toekomstmuziek en wordt pas verwacht in 2024. Wat geldt voor de Jeep Avenger geldt ook voor de Jeep Recon. Wat moet het heerlijk zijn als je als ontwerper een nieuwe Wrangler mag ontwerpen die persé geen vervanger van de Wrangler mag zijn maar wel alle DNA moet bevatten. Dan kun je los en kun je de Jeep Recon een geheel eigen identiteit geven, zolang het maar een Jeep is. Hij ziet er nu al fantastisch uit, al is mijn persoonlijk mening diep gekleurd.

Om het allemaal wat begrijpelijker te maken, de Jeep Recon is géén vervanger van de Wrangler (onvervangbaar ook) maar een geheel nieuwe elektrische Jeep. Waarschijnlijk met heel veel elektrisch vermogen en gelijk de meest duurzame Jeep die ooit in de woestenij te ontdekken zal zijn. Nu maar hopen dat ze de introductie in Utah doen.

Ook de Jeep Recon, dat kan ook gewoon niet anders, krijgt een nieuw platform en is natuurlijk standaard uitgerust met vierwielaandrijving en een vergrendelbare achteras. Outdoor first noemen we dat. Het enige minpuntje is dat de Recon vanaf 2024 in de VS in productie gaat en zijn marktintroductie daar krijgt. Wanneer we hem in Europa gaan zien is nog niet bekend.

Jeep Recon, nieuw maar nog steeds 100% Jeep
Jeep Recon, nieuw maar nog steeds 100% Jeep
Jeep Recon, nieuw en geen vervanger van de Wrangler
Jeep Recon, nieuw en geen vervanger van de Wrangler

Jeep Wagoneer S, Speed, Striking & Sexy

Naast de nieuwe modellen, de Jeep Avenger en de Jeep Recon komt er nog een nieuw model met wél een bekende naam, de Jeep Wagoneer S. De Wagoneer moet het flagship worden van de nieuwe elektrische vloot van Jeep. Het design is uiteraard nieuw maar nu wel met een duidelijke link naar de epische Wagoneer. Een model met een ongekend lange historie, traditioneel maar dan vertaald naar het heden. Een gevaarlijke en des te meer uitdagende keuze en voorzien van veel luxe en comfort.

Maar ook de Jeep Wagoneer S heeft zeven sleuven en zal net als iedereen in zijn familie op iedere denkbare ondergrond moeiteloos uit de voeten moeten kunnen. De Wagoneer S lijkt wat meer futuristische trekjes te krijgen maar echte specificaties ontbreken op dit moment nog.

De volledig nieuwe Wagoneer BEV zal volgend jaar aan het publiek worden getoond. De productie zal in 2024 in Noord-Amerika van start gaan. Klanten in de VS kunnen begin 2023 een reservering maken voor dit volledig elektrische Wagoneer-model. Hij zal worden verkocht op belangrijke markten over de hele wereld, waaronder Europa.

Jeep Wagoneer S, elektrisch, luxeus en groot
Jeep Wagoneer S, elektrisch, luxeus en groot

Jeep in 2030

De belofte naar de markt is gemaakt. Het masterplan voor 2030 is duidelijk. Tegen die tijd zal Jeep een volledig gamma nieuwe batterij-elektrische voertuigen (BEV) aanbieden, waarmee het merk een leidende positie in de SUV-industrie wil innemen in termen van het totale aantal modellen, het aantal modellen per marktsegment en verkoopvolume. Als gevolg daarvan zal 50% van de verkoop van het merk in de VS bestaan uit volledig elektrische voertuigen.

Henkey
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.

Verder lezen over Jeep

5 tips als je een auto wil gaan kopen

Je gaat de stap zetten: je gaat een nieuwe auto kopen. Heel erg spannend natuurlijk, maar waar begin je? Met deze 5 tips kom je sneller een stapje dichter bij die nieuwe bolide en rijdt je straks de auto die bij je past....

Automotive29.03.2024

5 tips als je een auto wil gaan kopen

World Car of the Year 2024: dit zijn de finalisten

De World Car of the Year 2024 verkiezing komt er weer aan. Deze begint traditiegetrouw met de bekendmaking van de Top 10 en Top 5 finalisten in zes verschillende categorieën van de World Car Awards. Het aftellen naar de...

Automotive01.02.2024

World Car of the Year 2024: dit zijn de finalisten

Verbeterde Jeep Avenger krijgt een e-Hybrid uitvoering

Jeep Avenger, de auto van het jaar. Het was een prachtige winnaar, Jeep. het merk met de 7 sleuven krijgt een stekker en wordt volledig elektrisch. Vooral dat bijzondere feit maakte de Avenger tot de onbetwiste winnaar...

Automotive26.01.2024

Verbeterde Jeep Avenger krijgt een e-Hybrid uitvoering

Jeep Avenger wint met overmacht verkiezing Auto van het Jaar 2023

De Jeep Avenger is tijdens het Autosalon van Brussel verkozen tot de Auto van het Jaar. De stoere compacte Jeep won deze competitie met een score van 328 punten en bleef daarmee ruimschoots de concurrentie de baas. Bin...

Automotive13.01.2023

Jeep Avenger wint met overmacht verkiezing Auto van het Jaar 2023

Nieuwe Jeep Avenger kan zomaar een groot succes worden

Het nieuws van de Jeep Avenger is inmiddels al wat langer naar buiten. De Avenger heeft een stekker en is 100% elektrisch. Het is de eerste geloofsbrief van het merk naar de toekomst waarin Jeep het groenste automerk ter...

Automotive19.10.2022

Nieuwe Jeep Avenger kan zomaar een groot succes worden

Jeep toont eerste kiekjes van een volledig elektrische… Jeep

Jeep is natuurlijk al bijna 80 jaar dé terreinwagen van het eerste uur. Dat blijkt alleen al uit de naam, General Purpose vehicle, afgekort GP (Dzjie Pie) en zo verbasterd tot Jeep. Vroeger, maar ook deels nu nog, stond...

Automotive02.03.2022

Jeep toont eerste kiekjes van een volledig elektrische… Jeep

Werken op en in de Jeep Wrangler Rubicon 4xe

Sinds een aantal maanden stort ik mij regelmatig in de wereld van mobiel werken. En dan bedoel ik dus werken onderweg, in de auto. Onlangs was ik met een Jeep Wrangler Rubicon op pad in het Sauerland. Grotendeels voor de...

DC Business19.08.2021

Werken op en in de Jeep Wrangler Rubicon 4xe

Een beest van een mobiele werkplek die je uitdaagt om de geijkte plekken te vermijden
Jeep Wrangler 4xe Plugin-in Hybrid het begin van een nieuw tijdperk

Jeep is stoer en anders dan anderen. Het leuke van Jeep is dat ze ook een buitencategorie hebben. En dan bedoelen we niet een Cherokee Trailhawk of - mag het een maatje groter zijn - de Grand Cherokee. Die is tamelijk 'h...

Automotive09.08.2021

Jeep Wrangler 4xe Plugin-in Hybrid het begin van een nieuw tijdperk

Meest milieuvriendelijke Wrangler Rubicon ooit