Automotive04.11.2021

5 dingen die je moet weten over de safety car in Formule 1


Dit weekend stemmen we allemaal weer af op Ziggo Sport –nu kan het nog– voor drie dagen Formule 1-plezier in Mexico. Hoewel we allemaal gefocust zijn op die hypersnelle bolides, is er ook een andere auto die toch altijd weer in het oog springt: de safety car. Deze pace car is niet zomaar een personenauto die iedereen kan rijden. Dit is wat je altijd al wilde weten over die safety car.

Waar hij allemaal precies voor is

De meeste mensen denken dat de safety car voor vanalles en nogwat wordt ingezet, maar dat valt tegen. Hij komt alleen in actie als er een groot ongeluk plaatsvindt of er bijvoorbeeld gevaarlijk weer is of een dier of object op de baan. Er is wel een andere ‘gewone’ auto op het circuit te vinden, die vaak wordt verward met de safety car. De medical car komt namelijk sowieso elke race in actie, namelijk bij de start van de race. Voorafgaand aan die start wordt er een formation lap gereden en daarin rijdt de medical car achteraan om snel in actie te kunnen komen bij die vaak allesbepalende eerste ronde. De safety car is altijd de raceleider, wat betekent dat hij niet mag worden ingehaald door de snelheidshongerige coureurs.

Om de coureurs op de hoogte te stellen dat er een safety car-situatie is, staat er op de borden naast de weg SC: safety car. Deze melding wordt ook getoond in geel led-licht op het stuur van de rijder. Rijden ze allemaal achter de safety car, dan zien ze aan de lichten wat de bedoeling is. Zijn de lichten geel, dan is de safety car de raceleider, maar als ze groen zijn, dan mogen coureurs de safety car passeren.

Dat hij altijd dezelfde bestuurder heeft

Je zou denken dat een safety car door iedereen wel kan worden gereden, of dat er simpelweg in het gastland wordt gezocht naar een professionele chauffeur die die taak op zich kan nemen. Dat is echter niet het geval. Het is altijd dezelfde persoon. Sinds 2000 is Bernd Mayländer de rijder.

Hij is een Duits autocoureur die eigenlijk safety car-rijder van de Formule 3000 was, tot hij in 2000 de 24 uur van de Nürburgring won en werd aangenomen als safety car-rijder in de formule 1. Kortom, hij is al een hele tijd aan het roer van de beroemde auto. Het moet ook wel een coureur zijn die de auto rijdt, want de snelheden zijn enorm hoog om zo te zorgen dat de banden van de racewagens warm blijven en de motoren op hun beurt niet te heet worden.

Dat de eerste safety car geen succes was

De eerste keer dat de safety car werd ingezet, was er niet goed nagedacht over wat zo’n auto in zijn mars moet hebben. Tijdens de Grand Prix van Canada in 1973 koos de safety car de verkeerde wagen als raceleider, waardoor het uren duurde om na de race uit te vogelen wat de einduitslag was. Opvallend detail: pas sinds 1993 kwam de safety car in de officiële regels van de Formule 1 voor.

Inmiddels bestaat er sinds 2015 naast een fysieke safety car ook een virtual safety car. Dit is een systeem waarbij coureurs allemaal tegelijk langzamer gaan rijden in een gevaarlijke situatie. Hierbij wordt het circuit in drie delen gesplitst en als de coureurs op een deel te hard rijden, dan krijgen ze strafpunten. Vaak komt de virtual safety car in actie wanneer er naast de baan iets gebeurt: als er een coureur gestrand is of er brokstukken liggen. Die virtual safety car is handig, omdat de coureurs niet blijven racen tot ze bij de fysieke safety car zijn. Die is er namelijk niet: ze moeten bij een virtual safety car meteen in de ankers.

Dat niet elke auto zomaar safety car is

Er wordt soms gedacht dat het kampioensteam het volgende seizoen de safety car mag leveren, maar dat is niet het geval. Toevalligerwijs is het wel Lewis Hamiltons merk Mercedes, maar dat is het al sinds 1996, toen Hamilton zelf nog in karts reed:

Voor 1996 werden de gekste auto’s ingezet als safety car: een Fiat Tempra, een Ford Escort of een Honda Prelude bijvoorbeeld. Inmiddels is het trouwens niet alleen Mercedes dat de safety car levert. Ook Aston Martin heeft een vinger in de pap, maar verder mag geen enkel merk zich met die safety car bemoeien. De safety car is dit seizoen een Aston Martin Vantage of een Mercedes-Benz AMG GT. Ze zijn natuurlijk wel een beetje opgevoerd, aangezien ze worden achtervolgd door Max Verstappen en co die gemiddeld 350 kilometer per uur horen te rijden. Hoewel ze het achter de safety car op 250 kilometer per uur en minder moeten houden.

Dat de innovatie vooral in de auto zit, in plaats van erop

Vroeger had je geen idee hoe en wat, als je in de safety car zat. Er was twintig jaar geleden geen toegang tot de race control of wifi, je had een radio in je hand en daar moest je het mee doen. Niet bepaald een ideale situatie. Inmiddels is de safety car een technisch wonder, met wifi, meerdere tablets, een dubbele diffuser achterin, actieve achterwielbesturing en tractiecontrole die in 9 richtingen kan worden versteld. Er wordt bijvoorbeeld ook gemaild in de auto, als er veel informatie moet worden verstuurd.

De auto kan nog wel wat innovatie gebruiken: ook de banden van de safety car zijn namelijk na twee of drie rondes wel op. De auto begint dan te glijden en dat maakt de auto moeilijker om te besturen. Het gaat dus lang niet altijd om die snelheid waardoor de safety car-chauffeur ook echt een coureur moet zijn.

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over Auto

Grote recall bij meerdere automakers om gevaarlijke airbags

De airbags van Takata blijken zodanig onveilig dat er vier automerken zijn die grote terugroepacties hebben.

Automotive11.07.2024

Grote recall bij meerdere automakers om gevaarlijke airbags

Eerste teaser voor Apple’s F1-film bevat glimp van Max Verstappen

Apple werkt met Brad Pitt al een hele tijd aan een film over de Formule 1. Geen Drive to Survive-praktijken, maar over het racen zelf: F1.

Automotive08.07.2024

Eerste teaser voor Apple’s F1-film bevat glimp van Max Verstappen

Uber betaalt Amerikanen 1.000 dollar om hun auto te laten staan

Een opmerkelijk aanbod van Uber voor Noord-Amerikanen. Als ze hun auto vijf dagen laten staan, dan krijgen ze 1.000 dollar. Een flink bedrag.

Automotive28.06.2024

Uber betaalt Amerikanen 1.000 dollar om hun auto te laten staan

Flitsmeister-alternatieven voor wie geen abonnement wil

Flitsmeister wil dat je geld betaalt voor het gebruik van zijn app met je infotainmentsysteem van de auto. Helaas, want het is veel veiliger om met CarPlay en Android Auto te rijden. Gelukkig zijn er alternatieven.

Automotive20.06.2024

Flitsmeister-alternatieven voor wie geen abonnement wil

Een gek gezicht: deze menselijk uitziende robot in een auto

Schattig of schrikbarend: een menselijke robot die in de bestuurdersstoel zit van een auto en er ook daadwerkelijk -zij het tergend langzaam- mee rijdt.

Automotive17.06.2024

Een gek gezicht: deze menselijk uitziende robot in een auto

8 redenen om de Q-Park parkeerapp te gebruiken

Rijd je rond in Amsterdam en weet je niet waar je allemaal kunt parkeren? Of heb je niet zoveel tijd om een parkeerkaartje te halen? Parkeren is een stuk makkelijker geworden sinds er apps zijn waarmee je dat heel eenvoudig kunt doen.

Automotive13.06.2024

8 redenen om de Q-Park parkeerapp te gebruiken

Nog een Delfts succes: waterstofauto is geschikt voor openbare weg

De studenten van TU Delft zijn lekker bezig. Eerder kwam er al goed nieuws binnen over de hyperloop, en nu ook over de waterstofauto.

Automotive11.06.2024

Nog een Delfts succes: waterstofauto is geschikt voor openbare weg

Voordelig reizen door heel Nederland. Met deze tips kunnen autoreizigers geld besparen op hun reis

Elke reis vereist voorbereiding en planning. Als mensen op reis gaan, zoeken ze op de een of andere manier naar de beste opties op basis van hun financiële mogelijkheden. En, om zo eerlijk mogelijk te zijn, het is onwaarschijnlijk dat iemand zou weigeren om geld te besparen op zijn reis, omdat dit geld kan worden besteed aan verschillende soorten entertainment.

Lifestyle29.05.2024

Voordelig reizen door heel Nederland. Met deze tips kunnen autoreizigers geld besparen op hun reis

Verder lezen over Sport

Wie sprint naar de finish? De strijd tussen ‘TOUR DE FRANCE’ en ‘TOUR DE X’

Deze zomer staat in het teken van verschillende sportevenementen zoals het EK, de Olympische Spelen en de Tour de France. Naast dat het ons als samenleving druk bezighoudt, houdt de Tour de France in het bijzonder ook het merkenrecht bezig. De organisatie heeft namelijk oppositie ingesteld tegen de merkregistratie ‘TOUR DE X’ op grond van haar eigen merk ‘TOUR DE FRANCE’. Hoe het EU Gerecht (hierna: het Gerecht) hierover oordeelde, lees je in deze blog.

Online22.07.2024

Wie sprint naar de finish? De strijd tussen ‘TOUR DE FRANCE’ en ‘TOUR DE X’

Deze 6 Nederlandse atleten wil je niet missen tijdens de Olympische Spelen in Parijs

Het is aftellen naar de Olympische Spelen in Parijs. Dat betekent dat als je geen tickets hebt je de Olympische Spelen gaat volgen op televisie. Dit zijn enkele fantastische sporters om in de gaten te houden.

Nieuws18.07.2024

Deze 6 Nederlandse atleten wil je niet missen tijdens de Olympische Spelen in Parijs

De Nijmeegse Vierdaagse start met een digitale vluchtstrook

Er doen meer dan 45.000 mensen mee met de Vierdaagse qua wandelen, maar door de Vierdaagse-feesten is het nog veel drukker in de stad Nijmegen.

Technology15.07.2024

De Nijmeegse Vierdaagse start met een digitale vluchtstrook

HBO Max pakt uit met de Olympische Spelen in Parijs 2024

Over zo'n drie weken gaan de Olympische Spelen in Parijs van start, en het is de eerste keer dat de Olympische Spelen te zien zijn op HBO Max. Dat is de enige plek waar álles van de Olympische Spelen te zien zal zijn.

Entertainment03.07.2024

HBO Max pakt uit met de Olympische Spelen in Parijs 2024

Ook het EK 2028 zie je bij de NOS

Het EK 2024 is nog in volle gang. Toch maakt de NOS nu al bekend dat het ook de rechten voor UEFA Euro 2028 heeft verworven. Ze hebben hierover een akkoord bereikt met de Europese voetbalbond. Daarnaast gaat de NOS de komende vier jaar ook alle wedstrijden van het Nederlands elftal en de finales van de UEFA Nations League tot medio 2028 uitzenden.

Media02.07.2024

Ook het EK 2028 zie je bij de NOS

Dit is de innovatieve Control Room van Team Visma | Lease a Bike

Team Visma | Lease a Bike, een van 's werelds beste wielerploegen, zet een grote stap in technologische innovatie met de lancering van hun gloednieuwe Control Room. Deze hypermoderne mobiele unit, uitgerust met de nieuwste technologieën en apparatuur, maakt zijn debuut tijdens de Tour de France, die zaterdag 29 juni in Florence van start gaat.

Technology27.06.2024

Dit is de innovatieve Control Room van Team Visma | Lease a Bike

Het EK Voetbal zie je in UHD-beeldkwaliteit bij Ziggo

Alle klanten van Ziggo kunnen het EK voetbal vanaf de eerste wedstrijd op 14 juni in Ultra-HD (UHD) zien. Gedurende het toernooi geeft de provider namelijk NPO 1 UHD door op kanaal 999. UHD geeft een intensere kijkervaring dan HD. Bij dezelfde resolutie (minimaal 1080p) geeft het beeld een rijker contrast en groter kleurenpalet.

Entertainment06.06.2024

Het EK Voetbal zie je in UHD-beeldkwaliteit bij Ziggo

de aftrap van een lange sportzomer
DS Automobiles presenteert zijn derde generatie Formula E-auto: FE23

Het Franse DS Automobiles, inmiddels onderdeel van Stellantis, is al jaren succesvol in het FIA Formula E Wereldkampioenschap met het raceteam DS Techeetah. Inmiddels hebben ze ook meerdere kampioenschappen gewonnen, zowel bij de rijders al bij de constructeurs.

Automotive23.05.2024

DS Automobiles presenteert zijn derde generatie Formula E-auto: FE23