Technology12.07.2013

Linked (Open) Data heeft de toekomst


Vorige week vond in Amersfoort het slotevent van de Pilot Linked Open Data (piLOD) plaats. Dit onafhankelijke initiatief zet zich in om overheidsdata openbaar én linkbaar te maken. Tijdens het slotevent werden de conclusies van de pilot over Linked Open Data in Nederland gepresenteerd. Dat er nog veel te halen valt op dit gebied is een ding dat zeker is.

linked-open-data-heeft-de-toekomst.jpg
linked-open-data-heeft-de-toekomst.jpg

Hoewel Nederland al jaren bij de wereldtop van aantal internetaansluitingen hoort lijken onze overheden bijna net zo huiverig als de gemiddelde Nederlandse burger te zijn als het gaat om privacy en het openbaar maken van gegevens. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk of de Verenigde Staten.

Een veel gehoorde maar nog steeds onbeantwoorde vraag is dan ook of Open Data ‘bottom-up’ of ’top-down’ geregeld moet worden. Dat laatste is weer typisch iets waar wij niet van houden in ons kikkerlandje, maar heeft wel degelijk gewerkt bij de eerder genoemde koplopers op dit gebied; in de VS heeft president Obama de overheid verplicht data openbaar te maken en in 2009 heeft de toenmalige Britse premier Brown zelfs Sir Tim Berners-Lee, de uitvinder van het World Wide Web en het semantisch web (in de volksmond ook wel Web 3.0 genoemd), hoogstpersoonlijk verantwoordelijk gemaakt voor de Linked Open Data architectuur van Britse overheidsinstellingen.

Linked Data
Hoewel het fenomeen ‘Open Data’ op zich enkel het vrijblijvend openbaar beschikbaar stellen van data is, gaat ‘Linked Data’ over de techniek om verspreide gegevensbronnen met elkaar te kunnen verbinden. De meest logische toepassing is dat deze ‘datasets’ zich op het Internet bevinden en daarnaast ook vrij toegankelijk zijn, waardoor je Linked Open Data krijgt, maar dat is niet per se nodig.

Oliver Bartlett van de BBC liet in Amersfoort zien hoe zij Linked Data inzetten om de enorme hoeveelheid aan nieuwsartikelen, videofragmenten, audiofragmenten, dossiers, sportstatistieken, etc. die de Britse publieke omroep elke dag publiceert werkbaar te maken voor de redactie. Door deze architectuur kan content eenvoudig verrijkt worden met interne en externe informatie. Zo kan de redactie van de BBC News website eenvoudig informatie aggregeren van de BBC Football website, maar ook van externe bronnen zoals de (open) data van Wikipedia via DBPedia.

Daarna liet John Walker van NXP Semiconductors zien hoe zij Linked Data gebruiken om alle verschillende productcatalogi, technische specificaties, handleidingen, etc. verspreid over verschillende afdelingen binnen het bedrijf aan elkaar te kunnen koppelen zonder dat er een interpretatieverschil van de data kan ontstaan, omdat Linked Data ervoor zorgt dat elk gegeven zichzelf beschrijft. Plan is bovendien om de data ook voor externe partijen (zoals resellers of fabrikanten) beschikbaar te stellen zodat deze altijd voorzien worden van de laatste informatie zoals deze door de bron (in dit geval NXP) beheerd wordt.

Bij zowel de BBC als de NXP leverde de implementatie van een Linked Data architectuur minder handwerk, minder foutgevoeligheid en daardoor consistentere data op. Daarnaast kan de data eenvoudig worden verrijkt door te linken met externe databronnen en kan de data op haar beurt weer externe databronnen verrijken door deze beschikbaar te stellen voor externe partijen. Voor overheden is het buzzwoord nu vooral ‘Open’, maar ik kan me voorstellen dat waardevolle data van bedrijven ook best tegen betaling ‘Closed’ wordt aangeboden.

Hoe dan ook biedt Linked Data veel perspectieven voor zowel commerciële als niet-commerciële partijen en ontstaat er in combinatie met Open Data een schat aan informatie waaruit allerlei nieuwe datasets gehaald kunnen worden. Met de opkomst van ‘The Internet of Things’ wordt er bovendien veel meer data gegenereerd en wordt het eenvoudig en betaalbaar om deze data te verzamelen. Als we dit allemaal op één hoop gooien krijg je een immense goudmijn aan informatie: Big Linked (Open) Data. Je kunt je voorstellen dat dit kansen biedt voor nieuwe bevindingen op het gebied van wetenschap en maatschappelijke dienstverlening, maar ook voor procesoptimalisatie, nieuwe business en verdienmodellen als bijvoorbeeld besloten wordt om een prijs te zetten op waardevolle Linked Data.

API’s
Maar moesten we niet eerst massaal aan de API’s? Moesten we niet zorgen dat onze data via ‘RESTful JSON webservices’ benaderbaar is voor externe partijen zodat verschillende devices kunnen ‘praten’ met onze data? Jazeker. Het leuke is dat Linked Data in principe één grote webservice is. Er is een uniforme taal (SPARQL) die apps en devices kan laten praten met deze gekoppelde datasets en er zijn zelfs al wat libraries voor ontwikkeld zodat je een app direct op deze ‘endpoints’ kan aansluiten.

Het formaat is echter anders dan anno 2013 gebruikelijk is. Net op het moment dat we in de development-community overeenstemming hebben bereikt over de te spreken taal en standaarden denk ik dat een verandering hierin op korte termijn een utopie is. Linked Data is in opmars, maar nog niet volwassen genoeg om massaal in gebruik genomen te worden door de community. Denk hierbij naast de afwijkende standaarden ook aan technische uitdagingen zoals de beschikbaarheid van externe servers en de snelheid van de requests. Daarnaast zijn er nog de functionele wensen. Vaak willen we nog bepaalde controle over de data hebben, zoals een redactieslag of het toevoegen van verschillende autorisatie-niveaus waarbij er bijvoorbeeld verdienmodellen hangen aan bepaalde requests.

Conclusie
In mijn ogen zou Linked Data voorlopig ondersteunend moeten zijn aan de ’traditionele’ webservices zoals een RESTful JSON API. Zo houd je als data aanbieder controle over je data op een manier die developers gewend zijn en waar reeds veel (open source) ondersteuning voor beschikbaar is. En gebruik je Linked Data om de aangeboden data te verrijken en consistent te houden. Dan bundel je het beste van beide werelden en krijg je een volledige, laagdrempelige webservice die waardevolle consistente data teruggeeft door het gebruik van Linked Data.

Op den duur zullen beide werelden steeds verder naar elkaar toe groeien en is deze extra gelaagdheid niet meer nodig. Maar dan moet Linked Open Data zich wel blijven ontwikkelen en zal vooral ook de community hier op in moeten springen. Ik hoop middels deze post in ieder geval een kleine aanzet te geven en zal me de komende tijd ook namens Freshheads blijven inzetten voor deze ontwikkeling. Ik geloof er namelijk heilig in dat Linked (Open) Data de toekomst heeft.

Auteur: Dimitri van Hees (Technisch Architect en namens Freshheads betrokken bij PiLOD)

Henkey
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.

Verder lezen over Big Data

Nieuwe versie van de Technologie Kieswijzer staat online

Het zal niemand ontgaan dat we met zijn allen opnieuw naar de stembus moeten gaan. De vervroegde Tweede Kamerverkiezing vindt plaats op 22 november 2023. De laatste Tweede Kamerverkiezing vond plaats op 17 maart 2021. To...

Technology25.10.2023

Nieuwe versie van de Technologie Kieswijzer staat online

KNMI moderniseert datastrategie met AWS

Het KNMI heeft een nieuwe, moderne datastrategie geïmplementeerd met behulp van Amazon Web Services (AWS). Daarmee past het meteorologische instituut de mindset en processen van een datagedreven organisatie toe. Behalve...

Technology11.05.2023

KNMI moderniseert datastrategie met AWS

Voor betere detectie en classificatie van seismische activiteit
Wikidata bereikt grens van 100 miljoen data items

Wikipedia kennen we allemaal. Wikidata is wat minder bekend. Dit 'zusje' van Wikipedia heeft afgelopen week de mijlpaal van 100 miljoen items bereikt. Tien jaar geleden begon Wikidata als centrale opslagplaats voor gest...

Online21.10.2022

Wikidata bereikt grens van 100 miljoen data items

8 tweets om de Big Data Expo van 2023 vast in je agenda te zetten

De Big Data Expo is helaas afgelopen, maar je kunt nu alvast 13 en 14 september 2023 in je agenda noteren. Dan vindt in de Jaarbeurs namelijk de Big Data Expo 2023 plaats. Nieuwsgierig wat je daar zoal kunt verwachten? D...

Marketing20.09.2022

8 tweets om de Big Data Expo van 2023 vast in je agenda te zetten

​Big Data Expo: veelzijdig evenement dat iedereen aangaat

Of je nu een account neemt bij Adobe omdat je wil kunnen Photoshoppen of dat je je fulltime bezighoudt met de veiligheid van de data van duizenden klanten: data gaat iedereen aan. Dat is ook te merken tijdens de Big Data...

Technology14.09.2022

​Big Data Expo: veelzijdig evenement dat iedereen aangaat

​Volgende week: van Big Data naar Big Mac op de Big Data Expo

Volgende week woensdag en donderdag vindt de Big Data Expo samen. Alles wat je altijd al wilde weten over data, zoals het verwerken, beheren, maar vooral inzetten om belangrijke beslissingen te nemen in je bedrijf, vind...

Events09.09.2022

​Volgende week: van Big Data naar Big Mac op de Big Data Expo

​Drie keynote-sprekers die je moet zien op de Big Data Expo

De Big Data Expo komt er bijna aan en met 100 exposanten en 120 lezingen is er enorm veel te doen. Om je op weg te helpen, staan we stil bij drie keynote-sprekers die je zeker niet mag missen tijdens dit grote big data-e...

Marketing05.09.2022

​Drie keynote-sprekers die je moet zien op de Big Data Expo

​3 redenen om een bezoek te brengen aan de Big Data Expo

Over een paar weken is het zover, dan vindt de Big Data Expo plaats in de Jaarbeurs in Utrecht. Tijdens deze gratis toegankelijke Expo ontmoeten partijen op het gebied van data elkaar. Vraag en aanbod komen op 14 en 15 s...

Marketing23.08.2022

​3 redenen om een bezoek te brengen aan de Big Data Expo

Verder lezen over Internet of Things

Zo krijg je zelf meer inzicht in je gas- en stroom-verbuik

Tijdens het stookseizoen zijn de energieprijzen hot topics. Vorig jaar zijn we met zijn allen al veel minder gaan stoken. En dat is een trend die vermoedelijk door blijft zetten. Maar behalve de kachel lager zetten en sl...

Technology20.02.2024

Zo krijg je zelf meer inzicht in je gas- en stroom-verbuik

WiFi problemen in huis zijn snel verholpen met deze repeater

Vandaag de dag vragen we steeds meer van onze interverbinding. We willen 24/7 connected zijn, en er komen steeds meer apparaten bij die ook wat willen met jouw WiFi signaal thuis. Maar doordat we onze internetverbinding...

Gadgets20.03.2023

WiFi problemen in huis zijn snel verholpen met deze repeater

Plug & Play
​Fietsen kan veiliger met deze IoT-oplossing

De dode hoek: je fietst er zo in. Het gebeurt helaas regelmatig dat fietsers worden geschept door een vrachtwagen, omdat de chauffeur ze simpelweg niet kan zien. In Duitsland heeft T-Mobile daar met Deutsche Telekom en S...

DC Business20.03.2023

​Fietsen kan veiliger met deze IoT-oplossing

​De industrie van zonnepanelen is gevoelig voor hackers

Tegenwoordig is het plaatsen van zonnepanelen eerder regel dan uitzondering. Toch blijkt hier ook een groot gevaar in te schuilen. Dit blijkt uit onderzoek van Willem Westerhof, onderzoeker op het gebied van Cyber Securi...

Cybercrime04.11.2022

​De industrie van zonnepanelen is gevoelig voor hackers

IKEA’s hub om slimme apparaten mee te bedienen is nu beschikbaar

In mei van dit jaar was er al de aankondiging dat IKEA de markt zou gaan betreden met een eigen smarthomehub waarmee je de Tradfri-productlijn kunt beheren. Vandaag maakt IKEA bekend dat de Dirigera hub vanaf nu ook verk...

Gadgets03.11.2022

IKEA’s hub om slimme apparaten mee te bedienen is nu beschikbaar

​3 tips om te bepalen welke robotstofzuiger geschikt is

De traditionele stofzuiger wordt in toenemende mate ingewisseld voor een robotstofzuiger. Waarom zou je zelf immers het huis schoonmaken terwijl dit tegenwoordig ook geheel automatisch kan gaan? In dit artikel lees je 8...

Lifestyle31.10.2022

​3 tips om te bepalen welke robotstofzuiger geschikt is

SDC22: Samsung toont evolutie van SmartThings

Tijdens de jaarlijkse Samsung Developer Conference (SDC) in San Francisco kwamen ontwikkelaars, bouwers en ontwerpers bijeen om ideeën uit te wisselen op het gebied van connectiviteit en verbonden ervaringen. Tijdens h...

Technology21.10.2022

SDC22: Samsung toont evolutie van SmartThings

​TU Delft opent drie 5G testfaciliteiten

Vandaag heeft DoIoT, het fieldlab op de TU Delft Campus voor innovatie rondom het Internet of Things, drie 5G-onderzoeksfaciliteiten geopend met de nieuwste generatie in mobiele communicatietechnologie. Deze faciliteiten...

Technology12.11.2021

​TU Delft opent drie 5G testfaciliteiten