Technology20.12.2011

IBM : Vijf innovaties die ons leven binnen vijf jaar veranderen


Welke zaken zijn nu nog science fiction en over vijf jaar realiteit? IBM publiceert vandaag haar jaarlijkse ‘IBM vijf in vijf‘ – een lijst met innovaties die de komende vijf jaar onze manier van werken, leven en vrije tijd zullen veranderen. Het bedrijf publiceert de lijst dit jaar voor de zesde keer.

De ‘vijf in vijf‘ wordt samengesteld op basis van maatschappelijke en economische trends maar ook nieuwe technologieën uit IBM laboratoria over de hele wereld. Dit jaar bestaat de top vijf uit de volgende innovaties die nu nog science fiction zijn, maar over vijf jaar realiteit:

– Gedachtelezen (mind reading) is geen science fiction meer.
– Wachtwoorden zijn verleden tijd.
– Je voorziet je huis van energie tijdens het fietsen en via de waterleiding.
– De digitale kloof is verdwenen.
– Ongewenste email verandert in priority email.

1. Gedachtelezen (mind reading) is geen science fiction meer.
Voor science fiction fans is gedachtelezen al tientallen jaren ‘wishful thinking‘, maar binnenkort is het echt mogelijk. IBM-wetenschappers onderzoeken momenteel hoe zij hersenen kunnen koppelen aan bijvoorbeeld een computer of smartphone. Alleen nog maar nadenken dat je iemand wilt bellen en je belt hem al. Of de cursor op je scherm bewegen door te denken over waar je hem heen wilt verplaatsen.

Wetenschappers op het gebied van bio-informatica hebben headsets ontworpen met geavanceerde sensoren voor het uitlezen van elektrische hersenactiviteit. Hiermee worden gezichtsuitdrukkingen, spanning- en concentratieniveaus en gedachten van een persoon herkend zonder dat hij of zij fysiek iets doet.

Binnen 5 jaar zullen we het begin van deze techniek zien in de gaming en entertainmentindustrie. Bovendien kunnen artsen de technologie gebruiken om hersenpatronen te testen. Of mogelijk zelfs gebruiken bij de revalidatie van een beroerte of om hersenaandoeningen zoals autisme te onderzoeken.

2. Wachtwoorden zijn verleden tijd.
Je biometrische gegevens zijn de sleutel tot je identiteit en binnenkort ook de sleutel voor het beveiligen daarvan. Het is dan niet meer nodig om nieuwe wachtwoorden te maken en onthouden voor verschillende beveiligde omgevingen. Bijvoorbeeld door bij een pinautomaat alleen je naam uit te spreken of een irisscan om snel en veilig geld op te nemen. Of met dezelfde techniek eenvoudig je saldo opvragen via de mobiele telefoon of tablet.

Iedereen heeft unieke biometrische gegevens voor het vaststellen van lichaamskenmerken van een individu. Door middel van software maken biometrische gegevens zoals gezichtsherkenning, netvliesscans en spraakbestanden samen een uniek DNA wachtwoord.

Door meerdere factoren van biometrie te combineren zullen slimme systemen in staat zijn om deze informatie samen te voegen en in realtime te zorgen dat, wanneer iemand probeert om de informatie op te vragen, het overeenkomt met jouw unieke biometrische profiel. Uiteraard blijft het mogelijk om zelf te kiezen welke informatie je gebruikt.

3. Je voorziet je huis van energie tijdens het fietsen en via de waterleiding.
Alles wat beweegt of warm wordt produceert energie die mogelijk opgevangen kan worden. Wandelen. Joggen. Fietsen. De warmte van de computer. Zelfs het water door de leidingen in je huis kan energie creëren.

Vooruitgang in technologie voor hernieuwbare energie zorgt ervoor dat deze kinetische energie, die nu verloren gaat, opgevangen en gebruikt kan worden om huizen, werkplekken en steden te voorzien van energie. Bijvoorbeeld door kleine apparaten aan de spaken van je fiets te koppelen waarmee batterijen worden opgeladen tijdens het fietsen. Je fietst naar huis en tegelijkertijd worden de lichten in het huis voorzien van stroom.

Energie maken komt voor in allerlei vormen in onze omgeving. Zo zoeken IBM-wetenschappers in Ierland naar mogelijkheden om gebruik te maken van de golven in de oceaan om energie op te wekken.

4. De digitale kloof is verdwenen.
In onze globale samenleving, wordt groei en welvaart van de economie steeds vaker bepaald door de mate van toegang tot informatie. Binnen vijf jaar zal de kloof tussen mensen met en zonder informatie aanzienlijk verkleinen dankzij ontwikkelingen in mobiele technologie.

De wereldbevolking bestaat momenteel uit 7 miljard mensen en binnen vijf jaar zullen er 5,6 miljard mobiele apparaten worden verkocht. Dat betekent dat 80% van de huidige wereldbevolking een mobiel apparaat zal hebben. Omdat het bezit van een mobiele telefoon steeds goedkoper wordt, zullen mensen zonder veel koopkracht tot veel meer in staat zijn dan vandaag de dag.

In India hielp IBM al analfabete dorpelingen, met behulp van spraaktechnologie en mobiele apparaten, om informatie door te geven via opgenomen berichten op hun telefoons. Met de nieuw verworven toegang tot informatie kregen ze toegang tot weersvoorspellingen voor het beslissen op welk moment de gewassen te bemesten. Maar ook kregen ze informatie wanneer het volgende bezoek van een arts aan het dorp zal zijn en de mogelijkheid om te zoeken naar de beste prijzen voor hun gewassen of andere producten.

Groeiende gemeenschappen zullen in staat zijn om mobiele technologie te gebruiken om toegang te krijgen tot essentiële informatie en om mensen beter te bedienen met nieuwe oplossingen en business modellen zoals mobiele commercie en zorg op afstand.

5. Ongewenste email verandert in priority email.
Hoe vaak worden we niet overspoeld met advertenties die wij beschouwen als irrelevant of ongewenst? Het zal niet lang meer duren. Binnen vijf jaar zal ongevraagde reclame zo gepersonaliseerd en relevant aanvoelen dat het lijkt alsof spam is uitgestorven. Tegelijkertijd zullen spamfilters zo goed zijn dat je nooit meer lastig wordt gevallen met ongewenste emails.

Stel je voor dat kaartjes voor je favoriete band achter worden gehouden op het moment dat ze beschikbaar komen. En ook nog voor de avond die vrij is in je agenda. Na een ‘alert’ kun je direct kaartjes kopen vanaf je mobiele apparaat. Of stel je voor dat je wordt geïnformeerd dat een sneeuwstorm je vluchtschema in de war schopt en direct vraagt of je gebruik wilt maken van een andere vlucht.

IBM is bezig met het ontwikkelen van technologie waarmee real-time analytics gebruikt worden om gegevens van alle facetten van je leven inzichtelijk te maken. Hiermee krijg je alleen die informatie aangeboden die handig is voor jou.

Van nieuws, tot sport of politiek zullen mensen vertrouwen op technologie omdat deze weet wat je wilt, zodat jij kunt beslissen wat je wilt doen

Verder lezen over IBM

Wat is een quantumcomputer en waarom is het interessant?

Er is een grote doorbraak geweest in de wereld van kwantumcomputers, maar de kans is groot dat je daar niets over hebt gehoord. Het is namelijk niet echt een wereld waarvan grote aantallen mensen op de hoogte zijn. Wat e...

Technology10.02.2023

Wat is een quantumcomputer en waarom is het interessant?

​De toekomst van computers?

Zou het mogelijk zijn als we de intelligentie van Einstein, de context van Gandhi en het geheugen van de gehele mensheid geconsolideerd kunnen aanbieden op een hybride computerplatform? Zijn we in staat, in de nabije toe...

Technology04.05.2020

​De toekomst van computers?

Google bevestigt doorbraak in kwantumcomputerkracht

Google heeft laten weten dat het bedrijf een nieuwe doorbraak in kwantumkracht heeft bereikt in een artikel dat is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift: Nature. De aankondiging komt precies een maand nadat...

Technology25.10.2019

Google bevestigt doorbraak in kwantumcomputerkracht

​Zijn wij drenkelingen op een houten vlot?

De technologische ontwikkelingen in onze maatschappij volgen zich in quantum snelheid op. We krijgen dagelijks zoveel informatie op ons af waardoor we steeds meer ondersteuning nodig hebben van intelligente systemen die...

Technology23.09.2019

​Zijn wij drenkelingen op een houten vlot?

IBM koopt Red Hat voor 34 miljard dollar – maar wat is Red Hat?

Microsoft heeft veel voor LinkedIn betaald toen ze die in 2016 kochten voor meer dan 26 miljard dollar, maar dat kan niet op tegen de 34 miljard dollar (in cash!) die IBM heeft gespendeerd aan het kopen van Red Hat. Dit...

Technology29.10.2018

IBM koopt Red Hat voor 34 miljard dollar – maar wat is Red Hat?

Techreus koopt ander model voor de toekomst
Deze AI zou wel eens je nieuwe favoriete parfum kunnen bedenken

IBM Research is in de geurtjes gegaan. Ze zijn namelijk gaan samenwerken met Symrise, een van de grootste bedenkers van smaken en geuren. Daar is een AI uitgekomen die Philyra heet, naar de Griekse godin van de geur. Die...

Technology25.10.2018

Deze AI zou wel eens je nieuwe favoriete parfum kunnen bedenken

'Eau d'intelligence artificielle'
​Oordelen over vooroordelen in AI

Ik had van het weekend voor het eerst de openhaard weer aan. Knetterend haardvuur vermengde zich met de geur van rode wijn. Op de achtergrond hoorde ik de muziek van George Michael “Listen without Prejudice!” Typisch...

Technology03.10.2018

​Oordelen over vooroordelen in AI

Call for code: kan jouw code helpen bij natuur- en klimaatrampen?

We hebben het al eerder gehad over Call for Code, een competitie die ontwikkelaars uitdaagt om technische oplossingen te vinden die voor, tijdens of na klimaat- en natuurrampen kunnen helpen. Maar wat kun je bedenken dat...

Technology07.07.2018

Call for code: kan jouw code helpen bij natuur- en klimaatrampen?

Verder lezen over Innovatie

De Atlas-robot van Boston Dynamics is onherkenbaar geworden

Boston Dynamics heeft zijn nieuwe Atlas-robot geïntroduceerd en die ziet er heel anders uit dan zijn voorganger. Vooral het gezicht is een wereld van verschil.

Technology18.04.2024

De Atlas-robot van Boston Dynamics is onherkenbaar geworden

Facelift of faceswap?
SAP opent een experience center dat volledig is gericht op AI

SAP Labs France, een SAP-dochteronderneming die zich bezighoudt met R&D-activiteiten, kondigt de opening aan van haar Customer Experience Center in het Zuid-Franse technologiepark Sophia Antipolis.

Technology17.04.2024

SAP opent een experience center dat volledig is gericht op AI

​Opmerkelijk: Amazon stopt met zijn kassaloze supermarkt

Het was een video die volledig viral ging, en terecht: Amazons kassaloze supermarkten. Nu lijkt het daar echter op terug te komen. Het verwijdert de Just Walk Out-technologie uit de Fresh-supermarkten in de Verenigde Sta...

Technology03.04.2024

​Opmerkelijk: Amazon stopt met zijn kassaloze supermarkt

Pacemaker-batterijen nooit meer vervangen dankzij je eigen lijf

Als je een pacemaker hebt, dan ben je niet na één operatie klaar. Je moet regelmatig opnieuw onder het mes, namelijk om de batterij van het essentiële apparaat te vervangen. Daar komt in de toekomst mogelijk veranderi...

Technology01.04.2024

Pacemaker-batterijen nooit meer vervangen dankzij je eigen lijf

​Amazon introduceert app op met je handpalm te betalen

Het is geen waarzegger: Amazon introduceert een app waarmee je hand wordt gelezen. Niet om te bepalen hoe lang je levenslijn is, maar wel om vast te stellen hoe hoog je banksaldo is. Of nou ja, of het genoeg is om de bet...

Technology29.03.2024

​Amazon introduceert app op met je handpalm te betalen

De grootste hyperloop van Europa ligt in Nederland

Het is 420 meter lang en daarmee de langste hyperloop van Europa. We hebben het over het gloednieuwe European Hyperloop Center in Veendam. Het is te vinden bij Husa Logistics en kostte 7,5 miljoen euro om te bouwen. Spec...

Technology28.03.2024

De grootste hyperloop van Europa ligt in Nederland

OpenAI introduceert AI in Hollywood: vrees acteurs dichterbij

Eén van de redenen dat vorig jaar zoveel acteurs en scenarioschrijvers in Hollywood staakten, was de angst voor AI. Computergemaakte mensen kunnen immers veel engere stunts doen, hoeven niet te worden betaald en zijn al...

Technology24.03.2024

OpenAI introduceert AI in Hollywood: vrees acteurs dichterbij

And so it begins
​Eerste mens met Neuralink gamet uren achtereen met zijn brein

Hij is volledig verlamd, maar kan schaakstukken verplaatsen via de computer zonder een muis of scherm aan te raken. Het is de 29-jarige Noland Arbaugh, een naam die geschiedenis heeft geschreven. Niet helemaal door zijn...

Technology21.03.2024

​Eerste mens met Neuralink gamet uren achtereen met zijn brein