05.05.2025
Social Media

10 tips voor een goede LinkedIn-post

By: Laura Jenny

BlogSocial Media

Het is LinkedIns verjaardag vandaag. Op 5 mei 2003 ging het zakelijke social netwerk online en het is al die decennia zijn verstreken gewoon gebleven. Wel zijn er zo langzamerhand dingen veranderd. Het social medium is nu in handen van Microsoft, er werken meer dan 18.000 mensen en het heeft veel nieuwe mogelijkheden gekregen. Reden voor ons om weer eens te kijken naar hoe het wordt gebruikt door de meer dan 1 miljard geregistreerde leden (waarvan 11 miljoen (!) Nederlanders). Dit zijn 10 tips voor een goede LinkedIn-post.

1. Een goed begin op LinkedIn

LinkedIn-blokken op de timeline zien er vaak vrij homogeen uit. Het is dus heel makkelijk voor mensen om een beetje hersenloos te scrollen. Zorg dat je de aandacht van mensen pakt door je post meteen spannend te beginnen. Soms trek je mensen juist een post in door meteen te vertellen wat er aan de hand is, maar je kunt er ook voor kiezen om bijvoorbeeld met een vraag te beginnen, zoals: ‘Heb jij ook vaak niets te vertellen bij de koffieautomaat?’ of iets anders wat herkenbaar kan zijn voor je publiek. Prikkel mensen een beetje, want zo blijven ze langer in je post hangen.

2. Vertel een verhaal

Vervolgens is het goed om niet alleen maar te vertellen wat je wil vertellen, maar om het ook echt een verhaal te maken. Beantwoord de vraag die je aan het begin stelt door bijvoorbeeld een klantverhaal te vertellen dat je hebt meegemaakt. Een verhaal vertellen helpt ook om het rond te maken, waardoor mensen nog meer het gevoel hebben dat ze hier echt iets aan gehad hebben.

3. Geef voorbeelden

We gaven net al het voorbeeld van het klantverhaal: mensen hebben graag een praktisch beeld bij wat je zegt, want anders blijft het veel te abstract. Super dat je bijvoorbeeld een goed marketingverhaal hebt, maar geef als voorbeeld dan hoe je het toegepast hebt op een post en wat dan de resultaten waren. Het komt meer tot leven als je voorbeelden geeft.

4. Gebruik witregels

Help het menselijk brein een beetje door de informatie op te knippen. Je kunt dat doen door simpelweg witregels te gebruiken. Trek mensen in je post, witregel, leg het probleem uit, witregel, schrijf een voorbeeld, witregel, schrijf wat je als oplossing biedt, witregel en bedenk een goede uitsmijter. Je hoeft echt niet in BrEeZaH-taal te typen, maar een goed gestructureerde post trekt de aandacht en is aantrekkelijker om te lezen dan een hele muur aan tekst die voor je staat.

5. Denk aan wie je doelgroep is

Denk niet alleen aan wat jij wil vertellen, zorg dat je ook rekening houdt met je publiek. Heb jij bijna alleen maar volgers uit een bepaalde branche, dan is het gek als je ineens over een totaal ander onderwerp gaat schrijven. Het is slim om het iets meer te linken aan die andere branche, zodat het een waardevolle post wordt voor meer mensen.

6. Zet er een diagram bij

Het is heel zakelijk, maar een lekkere taartdiagram of een mooie staafdiagram kan zorgen dat een post niet alleen opvalt, maar dat je ook meer overkomt als een expert. Je laat hiermee zien dat je de cijfers kent en je geeft mensen een makkelijke manier om informatie tot ze te nemen.

7. Gebruik de kracht van herhaling

Misschien denk je zelf: zien ze me weer aankomen met dezelfde stokpaardjes, maar dat is niet helemaal terecht. Probeer woorden die belangrijk zijn voor jou of je bedrijf veelvuldig te gebruiken. Hiermee creëer je herkenbaarheid. Ook is iets voor jou misschien wel herhaling, maar voor anderen die met totaal andere dingen bezig zijn voelt dat veel minder zo. Hiermee bedoelen we niet dat je precies dezelfde posts moet schrijven, maar er is echt niets mis met herkenbaarheid en daar hoort wel wat herhaling bij.

8. Vergeet geen call to action toe te voegen

Je hebt een geweldig verhaal gemaakt met voorbeelden, witregels, alles, maar wat wil je nou dat mensen er uiteindelijk mee doen? Wil je dat mensen zich op je nieuwsbrief abonneren, dat ze een reactie plaatsen of wil je juist dat ze eens gaan nadenken over een bepaald onderwerp? Zeg het tegen ze. Ook al lijkt het misschien duidelijk vanuit je post, eindig je post toch nog even met die call to action, maak het mensen makkelijk en je zal zien dat ze eerder doen wat je vraagt dan wanneer je het niet vraagt.

9. Bouw vertrouwen op met nieuws uit je industrie

Wil je overkomen als iemand met veel kennis over een onderwerp, dan moet je zorgen dat die kennis niet alleen vanuit jezelf komt. Door regelmatig posts te delen of te verwijzen naar bepaalde artikelen in de media of in vakbladen, laat je zien dat je bovenop het onderwerp zit en kun je bovendien je mening erover delen. Zo weten mensen waar je staat, en vooral: krijgen ze het vertrouwen dat je weet waar je het over hebt.

10. Maak er een gewoonte van

De belangrijkste tip voor LinkedIn is waarschijnlijk wel om er een gewoonte van te maken. Veel mensen doen vrijwel niks op LinkedIn, tot ze ineens hun baan verliezen of tot er een bepaald product van hun bedrijf aankomt. Zonde. Je kunt beter elke week een post maken zodat je bij mensen in het brein voorbij blijft komen. Door mensen regelmatig te updaten over jou of je bedrijf laat je zien dat je relevant bent.

Share this post