De zeer geavanceerde, gerobotiseerde handschoen die GM en NASA hebben ontwikkeld voor gebruik in het ruimtestation ISS, zal ook zijn weg gaan vinden naar de gezondheidszorg, industrie en later andere toepassingen.
GM heeft daarover een licentieovereenkomst gesloten met het Zweedse Bioservo Technologies AB, dat de bijzondere techniek in nieuwe consumentenproducten zal gaan toepassen.
Bioservo Technologies AB is toonaangevend op het gebied van exoskelet-technologie. De samenwerking met GM stelt het bedrijf in staat de techniek van zijn eigen SEM GloveTM (Soft Extra Muscle) te combineren met die van de zogeheten RoboGlove van GM en NASA.
De RoboGlove is een gerobotiseerde, krachtvergrotende handschoen met de techniek van de Robonaut 2 (R2) die in 2011 naar het ISS werd gestuurd. Deze levensechte robot moest kunnen werken met bestaand, voor mensen ontwikkeld gereedschap. Een nauwkeurige behendigheid van de ‘robothand’ was dus een vereiste. Dat werd bereikt door toepassing van zeer geavanceerde sensoren, actuatoren en pezen die vergelijkbaar zijn met de zenuwen, spieren en pezen in een menselijke hand.
In eerste instantie richt het bedrijf zich op de ontwikkeling van een nieuwe ‘grijphandschoen’ voor industrieel gebruik, om de efficiency te verhogen en vermoeidheid van de hand te beperken. Onderzoekers stellen dat het vasthouden van handgereedschap al binnen enkele minuten kan leiden tot vermoeidheid.
General Motors heeft de intentie om de gerobotiseerde handschoen in gebruik te nemen en zal de handschoen testen in diverse productiefaciliteiten. “De opvolger van de RoboGlove vermindert de inspanning die de werknemer moet leveren tijdens het langdurige gebruik van gereedschap of het continu herhalen van bepaalde bewegingen“, aldus Kurt Wiese, VP bij GM Global Manufacturing Engineering.