Nieuws29.11.2016

Minister Schultz wil totaalverbod op gebruik mobiele telefoon in de auto


De minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz wil een totaal verbod op het gebruik van je smartphone in de auto. Dat is niets nieuws want het gebruik ervan is al jaren niet toegestaan. Wie toch met een telefoon aan z’n oor zit te bellen en wordt gepakt, krijgt een forse boete. Dat geldt ook als je zit te whatsappen of wat dan ook.

Schultz maakt zich terecht zorgen over de toename van het aantal auto-ongelukken dat het afgelopen jaar flink is toegenomen met als belangrijkste oorzaak mensen die met hun mobieltje iets aan het doen zijn. De vraag is dan ook of je met verscherping van de wet dit gaat oplossen want het probleem is echt veel groter dan alleen WhatsApp en je mobieltje.

Iedereen die dagelijks met z’n auto onderweg is weet het en ziet het. Het aantal gebruikers van een smartphone in de auto is verontrustend. De wet werkt niet, is niet te handhaven en de verleiding is te groot en te makkelijk. Het probleem ligt bij ons zelf. Wij zijn de hufters die niet beseffen dat we onszelf en anderen in gevaar brengen door te whatsappen in de auto. Het heeft dus alles te maken met onze mentaliteit. In de auto word je geacht auto te rijden, oplettend te zijn en andere mensen niet in gevaar te brengen. Campagnes die worden bedacht kunnen niet hard genoeg. Iedere automobilist moet worden aangesproken op zijn gedrag en de gevaren die het met zich meebrengt. Probleem is: willen we dat en gaan we ons er dan ook naar gedragen?

Er zijn meer gevaren

Whatsappen, sms’en, even snel op teletekst kijken en ga zo maar door. Het zijn de obligate voorbeelden van wat we op onze smartphones onderweg doen. Je zult ze maar de kost moeten geven die tegenwoordig onderweg TV zitten te kijken, want ook dat is de werkelijkheid. Het is een nieuwe trend voorkomend uit de beschikbaarheid, steeds sneller wordend internet en grote databundels die videostreaming betaalbaar maken. Onderschat daarbij niet de moderne navigatiesystemen en car assistance systemen in auto’s. Groter wordende informatieschermen zorgen ook voor afleiding want wie al rijdend z’n route zit aan te passen op een TomTom heeft ook weinig zicht op de weg. Whatsappen, video en andere fratsen horen niet thuis in het verkeer.

Oplossing ligt bij ons en de auto-industrie

Minister Schultz kan de wet aanpassen zoveel als zij wil, boetes opschroeven, rijbewijs in beslag nemen of wat dan ook. Met dreigen ga je het niet redden. Daarbij heb je gewoon te weinig middelen om de wet te handhaven. De oplossing ligt echter bij ons, bij weggebruikers. Wij moeten ervoor zorgen dat autorijden niet gevaarlijker wordt. En om die mentaliteitsverandering teweeg te brengen zullen we veel verder out-of-the-box moeten gaan denken om dat voor elkaar te krijgen. Bedenk anders maar hoe het zit met rokers. Zij worden bij het nemen van een sigaret erop gewezen wat de risico’s zijn en toch roken ze gewoon door.

Gelukkig is de auto-industrie zich bewust van de risico’s en hebben vrijwel alle nieuwe auto’s moderne carkits om te bellen. Aan de bovenkant van markt bezitten auto’s steeds meer high-tech mogelijkheden voor berichten services waarbij binnenkomende berichten worden omgezet naar spraak. Deze spraaksystemen kunnen ook andersom worden gebruikt waarbij je ook ingesproken berichten kunt versturen. Met deze hulpmiddelen ligt je smartphone keurig in het middenconsole en kun je je aandacht op het verkeer houden. Linksom of rechtsom, de uiteindelijke oorzaak ligt primair bij onszelf en laten we daar ook de oplossing zoeken.

Header credits: Fotolia sebra

Henkey
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.

Verder lezen over Smartphone

Wanneer geef ik mijn kind zijn of haar eerste telefoon?

Je kind vraagt al even om een mobiele telefoon, de eerste klasgenootjes of oudere broer en zus hebben er al een. Waar doe je als ouder goed aan en wat is nou het juiste moment om de eerste telefoon te geven? Het is een vraag waar iedere ouder wel mee zit. 

Mobile23.04.2024

Wanneer geef ik mijn kind zijn of haar eerste telefoon?

OPPO introduceert nieuw Reno-toestel: OPPO Reno11 F 5G

OPPO's nieuwe toestel is aangekondigd: het gaat om de OPPO Reno11 F 5G en het is een midrange-toestel.

Mobile19.04.2024

OPPO introduceert nieuw Reno-toestel: OPPO Reno11 F 5G

Elektrische auto-maker Polestar komt met een smartphone

Porsche werkt al een tijdje samen met smartphone-bedrijven, zoals Huawei en Honor, maar automaker Polestar maakt zijn eigen telefoon.

Automotive18.04.2024

Elektrische auto-maker Polestar komt met een smartphone

Heineken introduceert telefoon die amper iets kan: Boring Phone

Verlang je soms terug naar die tijd van eenvoud: dat je je telefoon alleen gebruikte voor telefoneren en Snake? Die tijd kun je herbeleven: dit is de Boring Phone.

Mobile17.04.2024

Heineken introduceert telefoon die amper iets kan: Boring Phone

Dit is de nieuwe edge generatie van Motorola

Motorola kondigde vandaag 3 nieuwe toestellen aan uit het premium assortiment: de motorola edge 50 ultra, motorola edge 50 pro en motorola edge 50 fusion.

Mobile16.04.2024

Dit is de nieuwe edge generatie van Motorola

aangedreven door moto AI
10 manieren waarop Google Maps je helpt op vakantie

Vroeger moest je landkaarten mee, Lonely Planet-gidsen en liep je met een spoorboekje op zak om maar te weten hoe je ergens kwam of waar je lekker kon eten. Tegenwoordig pakken we dat anders aan, want we hebben een smart...

Online30.03.2024

10 manieren waarop Google Maps je helpt op vakantie

Sonic krijgt zijn eigen Fall Guys-achtige game: Sonic Toys Party

Fall Guys is een geweldige game, Sonic is een geweldige gamereeks: het is dus niet zo heel gek dat de makers van het aankomende spel Sonic Toys Party zich hevig hebben laten inspireren door Fall Guys. Het wordt een mobie...

Gaming26.03.2024

Sonic krijgt zijn eigen Fall Guys-achtige game: Sonic Toys Party

​Waarom je gedreven blijft om Duo Lingo of Candy Crush te doen

Sommige spelletjes of apps begin je mee, maar laat je na een paar dagen al links liggen. Anderen doe je elke dag, alsof het een religie is. Helemaal als de klok bijna 12 uur slaat ‘s nachts, dan breekt het zweet je uit...

Mobile18.03.2024

​Waarom je gedreven blijft om Duo Lingo of Candy Crush te doen