Het gebruiken van je smartphone in restaurants

Het gebruiken van je smartphone in restaurants

Kijk om je heen als je in een restaurant zit en meteen zal het je opvallen dat er altijd mensen te zien zijn die actief bezig zijn met hun smartphone, dit vooral door de toegenomen 'push notificationisering' van smartphones. Een melding komt direct binnen, dus heb je ook meteen de drang om te gaan kijken wat het is, waar je ook bent. Spelletjes als Phone Stack zijn erg handig om dit tegen te gaan, maar als je bijvoorbeeld met je geliefde in een restaurant bent, is dit natuurlijk geen oplossing. Gelukkig noemt Jordana Rothman van Grub Street New York tips die eigenlijk bij de etiquette in restaurants zouden moeten horen.

Het is belangrijk om te weten dat de communicatie in restaurants gericht is op de mensen die aanwezig zijn, niet op de mensen die er niet bij zijn. Inchecken op Foursquare, e-mailen en berichtjes versturen zijn dus onacceptabel. Wanneer je alleen dineert, veranderen de regels. Hoewel een boek of een tijdschrift wat meer acceptabel zijn, is het zeker geen probleem om de sociale connectiviteit bij te houden. Zolang de telefoon maar op stil staat en het gebruik van de telefoon de andere gasten niet stoort, mag het allemaal.

Broekzakken zijn bedoeld om je kostbare spullen in te bewaren, dus ook je telefoon. Je telefoon op tafel leggen zorgt ervoor dat je sneller geneigd bent om je telefoon te pakken zodra je het led-lampje ziet knipperen of de vibratiemodus van de telefoon ervoor zorgt dat het bordje met soep van je overbuurman overstroomt. Bewaar je telefoon dus veilig in je broekzak. 

Een telefoon kan wel weer handig zijn bij het checken van interessante feiten die naar boven komen in het gesprek, zoals bijvoorbeeld de vraag wie de stem van Garfield vertolkt in de Nederlandse versie (Beau van Erven Dorens, voor de nieuwsgierigen). Maar voor het maken van amateuristische foto's van het eten die vervolgens Instagram moeten gaan vervuilen, is het natuurlijk niet bedoeld. Zoek overigens ook van tevoren op wat je van plan bent om te gaan eten, zodat je dat ook niet gaat opzoeken in de tijd dat je aan het wachten bent op je eten.

Maar wanneer je écht een belangrijk telefoontje krijgt: verlaat de tafel en ga eventjes ergens anders bellen. Het is echt geen probleem om de tafel eventjes te verlaten, als je maar een goed excuus hebt en niet te lang wegblijft. Andere smoesjes zijn natuurlijk niet geoorloofd.

Overigens is het best goed vol te houden zonder smartphone in restaurants. Zolang je maar met goed gezelschap bent, zijn telefoons niet eens nodig. Toen ik onlangs met mijn vriendin in het restaurant zat, stond ze versteld van het feit dat ik de push notificationisering wel wist te weerstaan. En zo hoort het ook. 

Reacties (6)

  • ReneS

  Ik hoop niet dat je vriendin een notificatie krijgt van dit artikel waarin je haar een 'scharrel' noemt :)

  Ma 19 nov 2012, 00:14 [reply]

 • Daar zit een lang verhaal achter, maar ik hou privé toch liever gescheiden van mijn blogs op DC. Heb het maar eventjes aangepast omdat ik er nog een reactie op kreeg, haha :-)

  Ma 19 nov 2012, 00:25 [reply]

  • WietskeV

  Als dochter van een restauranthouder zie ik alleen de voordelen van het gebruik van smartphones tijdens het restaurantbezoek. Natuurlijk kan het etiquete-technisch ongezellig overkomen, maar hoe fijn is het voor de eigenaar dat er gedeeld wordt hoe lekker het eten is met een foto als bewijsmateriaal. 1 statusupdate of checkin via welk kanaal dan ook, levert weer extra free publicity op. Dit is natuurlijk wat anders dan continu op je telefoon kijken of er ergens iets gebeurt. Maar geheel die telefoon in je broekzak hoeft zeker niet!

  Di 20 nov 2012, 09:58 [reply]

  • Oliebock

  Kansloos gedrag. In een restaurant hoor je te ETEN, te genieten van analoog voedsel en te proeven van puur geluk terwijl je je geliefde in de ogen koekeloert, of proost met vrienden, zonder dat je je laat afleiden en gek maken door allerhande onzinnige notificaties van een of ander proletenapparaat dat veel te groot is voor de gemiddelde broekzak van een degelijke 'jeans'. Dank u.

  Di 20 nov 2012, 10:10 [reply]

  • Paul de Liefde

  "nachecken"? Checken of nakijken...

  Vr 23 nov 2012, 18:01 [reply]

  • Jörn

  Allemachtig, daar heb je weer zo'n broekie dat net komt kijken en ook nog eens over etiquette begint. XD.

  Om te beginnen, beste heer Joosse, begint u over pushnotificaties en besluit met belgedrag. Beletiquette in het openbaar bestond al toen u nog, met alle respect, in uw vaders verrekijker zat. Een telefoon uit je broekzak peuteren alleen om te kijken of de babysit vraagt waar de pijnstillers liggen is in ieder geval een stuk minder discreet dan even zonder handen op je scherm te loensen van je smartphone om te zien dat je niet hoeft te reageren.

  Vergeet nooit en te nimmer je referentiekader...

  Za 24 nov 2012, 12:53 [reply]

Reageren

 • HTML niet toegestaan. URL's worden automatisch clickable.
  * E-mail adres wordt niet getoond

Recommend on Google

Headlines

© 2004-2014 Dutchcowboys.nl - All Rights Reserved.

All views and opinions expressed are those of the authors of Dutchcowboys.

All trademarks, slogans, text or logo representation used or referred to in this website are the property of their respective owners. Sitemap

Hosted by Nines