Mobile19.11.2012

Het gebruiken van je smartphone in restaurants


het-gebruiken-van-je-smartphone-in-resta.jpg
het-gebruiken-van-je-smartphone-in-resta.jpg

Kijk om je heen als je in een restaurant zit en meteen zal het je opvallen dat er altijd mensen te zien zijn die actief bezig zijn met hun smartphone, dit vooral door de toegenomen ‘push notificationisering’ van smartphones. Een melding komt direct binnen, dus heb je ook meteen de drang om te gaan kijken wat het is, waar je ook bent. Spelletjes als Phone Stack zijn erg handig om dit tegen te gaan, maar als je bijvoorbeeld met je geliefde in een restaurant bent, is dit natuurlijk geen oplossing. Gelukkig noemt Jordana Rothman van Grub Street New York tips die eigenlijk bij de etiquette in restaurants zouden moeten horen.

Het is belangrijk om te weten dat de communicatie in restaurants gericht is op de mensen die aanwezig zijn, niet op de mensen die er niet bij zijn. Inchecken op Foursquare, e-mailen en berichtjes versturen zijn dus onacceptabel. Wanneer je alleen dineert, veranderen de regels. Hoewel een boek of een tijdschrift wat meer acceptabel zijn, is het zeker geen probleem om de sociale connectiviteit bij te houden. Zolang de telefoon maar op stil staat en het gebruik van de telefoon de andere gasten niet stoort, mag het allemaal.

Broekzakken zijn bedoeld om je kostbare spullen in te bewaren, dus ook je telefoon. Je telefoon op tafel leggen zorgt ervoor dat je sneller geneigd bent om je telefoon te pakken zodra je het led-lampje ziet knipperen of de vibratiemodus van de telefoon ervoor zorgt dat het bordje met soep van je overbuurman overstroomt. Bewaar je telefoon dus veilig in je broekzak. 

Een telefoon kan wel weer handig zijn bij het checken van interessante feiten die naar boven komen in het gesprek, zoals bijvoorbeeld de vraag wie de stem van Garfield vertolkt in de Nederlandse versie (Beau van Erven Dorens, voor de nieuwsgierigen). Maar voor het maken van amateuristische foto’s van het eten die vervolgens Instagram moeten gaan vervuilen, is het natuurlijk niet bedoeld. Zoek overigens ook van tevoren op wat je van plan bent om te gaan eten, zodat je dat ook niet gaat opzoeken in de tijd dat je aan het wachten bent op je eten.

Maar wanneer je écht een belangrijk telefoontje krijgt: verlaat de tafel en ga eventjes ergens anders bellen. Het is echt geen probleem om de tafel eventjes te verlaten, als je maar een goed excuus hebt en niet te lang wegblijft. Andere smoesjes zijn natuurlijk niet geoorloofd.

Overigens is het best goed vol te houden zonder smartphone in restaurants. Zolang je maar met goed gezelschap bent, zijn telefoons niet eens nodig. Toen ik onlangs met mijn vriendin in het restaurant zat, stond ze versteld van het feit dat ik de push notificationisering wel wist te weerstaan. En zo hoort het ook. 

Jeroen de Hooge

Jeroen is al meer dan 15 jaar betrokken bij Dutchcowboys. Voornamelijk als digital content creator. En dan voor alle titels van The Blogidea Factory. Liefhebber van advertising, entertainment, tech, gadgets, en eigenlijk alles online.