Events19.08.2008

SES San Jose – Video Search Engine Optimization


ses-san-jose-video-search-engine-optimiz.jpg
ses-san-jose-video-search-engine-optimiz.jpg

De laatste sessie tijdens de SES van vandaag ging over een relatief nieuw begrip: video search engine optimization of VSEO.

Onder leiding van Joseph Morin (Storybids) lichten verschillende sprekers van multimedia-zoekmachines en SEO bedrijven dit onderwerp nader toe.

De eerste spreker, Greg Jarboe (President van SEO-PR) laat zien hoe hij op de SES website een video widget heeft gemaakt die uit de Youtube content videos van de sprekers filtert en die bovenaan de lijst met resultaten zet. Het onderliggende idee is dat video search op je site meer bezoekers trekt en daardoor meer ad impressions oplevert. Da’s waar, maar dat heeft met VSEO natuurlijk weinig te maken.

Chase Norlin van Pixsy Corporation vertelt vervolgens hoe je het beste je video’s geschikt kunt maken voor Pixsy, hun eigen multimedia zoekmachine. Het komt neer op 3 dingen: zet relevante metadata in de video (titel, omschrijving enz), biedt je video aan op RSS en MRSS feeds en upload je video naar zoekmachines. Alle sprekers noemen Tubemogul als handige upload tool om snel video’s in alle zoekmachines te krijgen.

Steve Espinosa (Director of Product Development bij eLocal Listing LLC) komt vervolgens goed los. Hij noemt een flinke lijst tips om met videos goed te kunnen scoren, waaronder:

  • Zorg voor de juiste video lengte. Kijk naar de gemiddelde tijdsduur dat een bezoeker zich op je site bevindt en pas je video lengte hierop aan.
  • Zet een duidelijke call to action in de video, en op een zodanige plaats dat Youtube hem in de thumbnail zet. Hij noemt de ¼, ½ en ¾ marker als posities die door Google gebruikt worden om thumbnails te genereren: daar moet dus het telefoonnummer of de url staan.
  • Gebruik de Google video sitemap.
  • Test de populariteit van verschillende video’s via A/B testing, en gebruik vervolgens de meest populaire voor je campagne.

Steve zegt dat zoekresultaten met een video een factor 3.3 beter scoren dan gewone resultaten, het heeft dus zin om video op te nemen in een campagne.

Matthew Scheybeler, de CTO van Blinkx, prijst vervolgens zijn multimedia zoekmachine Blinkx aan. Heel origineel aan deze zoekmachine is dat hij ook de video zelf bekijkt, en met spraakherkenning en beeld-analyse probeert te begrijpen waar de video over gaat. Je kunt met Blinkx videos zonder enige vorm van metadata uploaden, de crawler zoekt het vervolgens allemaal zelf uit. Dit maakt een interessant scenario mogelijk waarbij je videos eerst met Blinkx laat indexeren, en de metadata vervolgens laat crawlen door Google. Nadeel van deze aanpak is natuurlijk dat je de controle over je metadata kwijtraakt, dus dit is waarschijnlijk alleen geschikt voor hele grote hoeveelheden videomateriaal.

Als laatste spreekt Gregory Markel, oprichter van Infuse Creative. Hij heeft ook een waslijst aan ‘guerilla marketing’ technieken om met videos goed te scoren in zoekmachines:

  • Zet je call to action in de vorm van een url in de description van je video. Youtube maakt hier automatisch een klikbare link van.

  • Hij pleit voor een call to action die permanent in beeld staat: “Like <onderwerp>? Go to <url>”.

  • Als er al een video bestaat met een sterke relatie met je brand, voeg hier dan een zogenaamde “video response” aan toe. Youtube toont de response in combinatie met het origineel, dus je profiteert van de populariteit.

  • Wat ook kan: voeg annotaties to aan de originele video, en zet hierin een url naar je eigen video. Ook die moet op Youtube staan, je kunt namelijk alleen relatieve links in annotaties gebruiken.

  • Promote je video op Digg en Stumbleupon. Google waardeert social media ratings hoger dan het aantal views van een video op Youtube.

    Gregory noemt ook een leuke nieuwe mogelijkheid van Youtube: je kunt AdWords kopen die direct naar een video leiden. Hiermee kun je videos promoten als onderdeel van een SEA campagne. Dit kan op dit moment nog alleen door marketing agencies gedaan worden, maar de verwachting is dat deze mogelijkheid in de nabije toekomst ook aan iedereen wordt aangeboden.

Al met al zijn er veel mogelijkheden om gebruik te maken van videos in zoekmachine marketing campagnes. En met de opmars van Universal/Blended search in alle grote zoekmachines zal dit alleen maar belangrijker gaan worden in de toekomst.

Verder lezen over SEO

SEO-tip: 5 dingen die veranderen in de Google-zoekmachine

Google heeft een core update aangekondigd en dat betekent dat er wat staat te veranderen voor vele pagina’s op het internet. De belangrijkste verandering zit hem vooral in het opsporen van pagina’s die niet waardevol...

Search07.03.2024

SEO-tip: 5 dingen die veranderen in de Google-zoekmachine

​Dit zijn de linkbuilding trends voor 2024

Een nieuw jaar staat voor de deur en dat betekent dat er weer nieuwe kansen zijn. Tijd voor nieuwe samenwerkingen of het verstevigen van bestaande relaties. Samen internet impact maken, dat doe je bijvoorbeeld met linkbu...

DC Business18.12.2023

​Dit zijn de linkbuilding trends voor 2024

Wat de verminderde vertoning van FAQ-snippets in zoekresultaten voor jouw SEO betekent

In een recente ontwikkeling, gepubliceerd op 8 augustus 2023, heeft Google aangekondigd dat er minder rich snippets van het FAQ- en HowTo-formaat vertoond zullen worden in de Google Zoekresultaten. Deze verandering heeft...

Search15.08.2023

Wat de verminderde vertoning van FAQ-snippets in zoekresultaten voor jouw SEO betekent

​Zo werken bedrijven aan hun online vindbaarheid

De laatste jaren hebben bedrijven hun concurrentie fors zien toenemen, met name op het internet. In de basis heeft iedere ondernemer de mogelijkheid een website te bouwen, om vervolgens consumenten weg te trekken bij bes...

Online21.05.2023

​Zo werken bedrijven aan hun online vindbaarheid

4 redenen waarom je jouw SEO moet uitbesteden aan een SEO Bureau

Als eigenaar van een website of bedrijf is het belangrijk om ervoor te zorgen dat uw website goed zichtbaar is op zoekmachines zoals Google. Het hebben van een goede SEO-strategie kan helpen om uw online aanwezigheid te...

DC Business09.05.2023

4 redenen waarom je jouw SEO moet uitbesteden aan een SEO Bureau

​YoastCon: het evenement voor online marketeers en SEO-specialisten!

Ben jij een online marketeer of SEO-specialist en wil je je kennis en vaardigheden op het gebied van SEO naar een hoger niveau tillen? Dan mag je YoastCon zeker niet missen! YoastCon is hét evenement voor iedereen die g...

Search11.04.2023

​YoastCon: het evenement voor online marketeers en SEO-specialisten!

Krijg een volledige SEO-update tijdens YoastCon 2023

De beroemde SEO-conferentie van Yoast is terug! Op 11 mei aanstaande verzamelt de internationale SEO top zich in het oosten van ons land. In De Lindenberg in Nijmegen vindt dan weer een nieuwe editie van de online market...

Search28.03.2023

Krijg een volledige SEO-update tijdens YoastCon 2023

Zo maak je een succesvolle SEO-proof contentstrategie in 2023

Het maakt niet uit of je een bedrijf hebt of een eigen, persoonlijk blog: zodra je een website runt, wil je dat er traffic komt. Dat komt er zeker niet alleen maar door op social media naar je pagina te verwijzen of een...

Search13.03.2023

Zo maak je een succesvolle SEO-proof contentstrategie in 2023