Search13.03.2023

Zo maak je een succesvolle SEO-proof contentstrategie in 2023


Het maakt niet uit of je een bedrijf hebt of een eigen, persoonlijk blog: zodra je een website runt, wil je dat er traffic komt. Dat komt er zeker niet alleen maar door op social media naar je pagina te verwijzen of een nieuwsbrief te versturen. Je hebt daarbij ook hulp nodig van Google. Search Engine Optimisation is daarbij essentieel: je artikelen zodanig opbouwen dat de bots van Google hem hoog ranken. Dit is hoe je een contentstrategie maakt die helemaal SEO-proof is.

SEO-strategie

Heb je nog geen idee wat SEO is, dan kun je daar waarschijnlijk wel wat hulp bij gebruiken. We geven je in dit artikel een aantal tips, maar denk ook aan Semrush, want dat is een heel handig hulpstuk. Semrush geeft je heel direct inzichten in hoe je artikelen het seo-wise doen en daarbij krijg je ook hulp in welke zoekwoorden bijvoorbeeld heel slim zijn om te kiezen. SEO hoeft zeker niet je content te bepalen, maar het kan juist door wat details toe te voegen aan een (bestaand) artikel heel makkelijk helpen om beter gevonden te worden.

Een contentplanning is belangrijk, omdat je dan weet waar je naartoe gaat. Als je even wat minder inspiratie hebt, dan heb je bovendien alvast een onderwerp klaarstaan dat je alleen nog hoeft uit te werken, compleet met keywords. Zeker in een wereld waarin een website zoveel meer is dan een website alleen: je moet ook rekening houden met je social media, je nieuwsbrief, is zo’n contentplanning een goede manier om alle touwtjes in handen te houden. Als je alleen werkt is dat al handig, maar je kunt je voorstellen dat dat voor een team helemaal goed werkt en veel vragen en vaagheid scheelt.

Er zit daarbij wel een verschil tussen een contentplanning en een contentstrategie. Beide zijn heel belangrijk In de strategie zet je dat je vijf artikelen per week gaat plaatsen. Het contentplan is daarbij wat specifieker: daarin staat op welke datum en je tijd je iets gaat plaatsen en waarover. Het moge duidelijk zijn dat die contentstrategie eerst moet worden gemaakt, omdat je vervolgens je contentplan daar als een soort puzzel inpast. Voor die strategie kun je het beste de SMART-manier aanhouden. Specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden.

Slimme keywords

Weet wie je publiek is, wat er allemaal nog op je site moet gebeuren en hoe je je publiek het beste bereikt. Als je plan is om alleen YouTube-video’s te maken, maar er verder niet over te communiceren, dan wordt het heel lastig om een publiek te bereiken dat vooral longreads wil over jouw onderwerp. Maak je je contentstrategie en -planning in Semrush, dan geeft het systeem je automatisch alvast slimme keywords om te gebruiken in Google. Bovendien kun je een soort projectje aanmaken, dus je kunt aan een bepaalde video meteen een soort acties hangen, zoals social media-posts. Omdat je je social media ook in deze software kunt linken, zie je ook meteen hoe groot het publiek is dat je bereikt.

Natuurlijk is het verstandig om daarnaast zelf ook alvast wat van SEO te weten. Door een artikel te schrijven dat SEO-proof is, wordt je artikel beter gevonden door de bots van Google, maar dus ook hoger gerankt en beter gevonden door het publiek. Ten eerste is het verstandig om eerst onderzoek te doen naar je onderwerp op Google. Typ het eens in op Google en kijk met welke suggesties Google komt. Schrijf vervolgens een artikel waarin je keyword regelmatig voorkomt: het liefst wel één keer per 100 woorden. Daarnaast is het voor Google ook belangrijk dat je linkjes in je artikel zet. Een paar naar je eigen site, maar ook minstens één naar een andere website.

Nu ken je enkele basics, maar software kan je helpen om tot in de puntjes SEO-proof te schrijven. Maar de allerbeste hulp is het ontwikkelen van een stevige contentstrategie met dito -planning. Houd hierbij ook rekening met nieuwe ontwikkelen, zoals spraakassistenten en het feit dat mensen content tegenwoordig voornamelijk op hun telefoon bekijken. Blijf daarnaast ook zelf bijlezen over wat Google met zijn algoritme doet: het verandert namelijk af en toe wel eens en dat heeft mogelijk invloed op jouw plannen, waardoor het slim is om anderen zoveel mogelijk voor te zijn en zelf vast goed op de hoogte te blijven.

Semrush zelf proberen?

Nieuwsgierig geworden naar Semrush? Je kunt het zelf alvast uitproberen, zonder dat je vast zit aan een abonnement. Klik hier voor een 14-dagen gratis Semrush Pro trial. Zo kun je ontdekken wat je van deze tool mag verwachten, zonder dat je daar al budget voor vrij hoeft te maken.

[Fotocredits © enterlinedesign – Adobe Stock.]

Jeroen de Hooge

Jeroen is al meer dan 15 jaar betrokken bij Dutchcowboys. Voornamelijk als digital content creator. En dan voor alle titels van The Blogidea Factory. Liefhebber van advertising, entertainment, tech, gadgets, en eigenlijk alles online.

Verder lezen over Google

AI gaat met je telefoongesprekken meeluisteren

Google wil AI toevoegen aan je telefoongesprek om te voorkomen dat je wordt opgelicht. De kunstmatige intelligentie luistert mee.

Mobile15.05.2024

AI gaat met je telefoongesprekken meeluisteren

Wel voor een goed doel, waarschijnlijk
AI is wat de klok slaat: 3 grote AI-dingen die Google gaat doen

Er werd veel gezegd, er werd ook wel heel wat gewauweld, maar Google heeft drie AI-mogelijkheden aangekondigd die ons opvielen.

Online14.05.2024

AI is wat de klok slaat: 3 grote AI-dingen die Google gaat doen

Google slaat eigen robothand met een hamer: dit is waarom

Google heeft een nieuwe robothand helpen ontwikkelen met Deepmind. En die heeft het ook meteen even flink geslagen met een hamer.

Technology09.05.2024

Google slaat eigen robothand met een hamer: dit is waarom

Google Pixel 8a is officieel: lijkt veel op Pixel 8 en 8 Pro

Google heeft zijn nieuwe midrange-toestel Pixel 8a aangekondigd. Het toestel lijkt erg op het vlaggenschip van Google.

Mobile07.05.2024

Google Pixel 8a is officieel: lijkt veel op Pixel 8 en 8 Pro

Google: Nederlandse retailer blinkt uit in loyaliteit en marketing

Nederlandse retailers zijn goed in het binden van klanten aan hun merk en digitale marketing, maar schieten nog regelmatig tekort als het aankomt op SEO-optimalisatie en websiteprestatie.

Marketing06.05.2024

Google: Nederlandse retailer blinkt uit in loyaliteit en marketing

maar de website kan vaak beter
Verberg nu je ex van herinneringen op Google Foto’s

De Herineringen-opties van Google Foto's zijn vaak leuk, maar soms zit je op een bepaald persoon niet te wachten. Google Foto's helpt.

Online02.05.2024

Verberg nu je ex van herinneringen op Google Foto’s

YouTube wil straks ook reclame laten zien als je pauzeert

YouTube bestaat uit zoveel reclame, dat het soms niet meer leuk is om iets te kijken. Daar komt nu meer reclame bij: in de door jou gekozen pauze.

Advertising26.04.2024

YouTube wil straks ook reclame laten zien als je pauzeert

Dit is Google Vids – de nieuwe Workspace app

Google Cloud heeft vandaag, tijdens het Google Cloud Next event in Las Vegas, nieuwe innovaties en verbeteringen aangekondigd voor Google Workspace.

Video10.04.2024

Dit is Google Vids – de nieuwe Workspace app

Verder lezen over SEO

SEO-tip: 5 dingen die veranderen in de Google-zoekmachine

Google heeft een core update aangekondigd en dat betekent dat er wat staat te veranderen voor vele pagina’s op het internet. De belangrijkste verandering zit hem vooral in het opsporen van pagina’s die niet waardevol...

Search07.03.2024

SEO-tip: 5 dingen die veranderen in de Google-zoekmachine

​Dit zijn de linkbuilding trends voor 2024

Een nieuw jaar staat voor de deur en dat betekent dat er weer nieuwe kansen zijn. Tijd voor nieuwe samenwerkingen of het verstevigen van bestaande relaties. Samen internet impact maken, dat doe je bijvoorbeeld met linkbu...

DC Business18.12.2023

​Dit zijn de linkbuilding trends voor 2024

Wat de verminderde vertoning van FAQ-snippets in zoekresultaten voor jouw SEO betekent

In een recente ontwikkeling, gepubliceerd op 8 augustus 2023, heeft Google aangekondigd dat er minder rich snippets van het FAQ- en HowTo-formaat vertoond zullen worden in de Google Zoekresultaten. Deze verandering heeft...

Search15.08.2023

Wat de verminderde vertoning van FAQ-snippets in zoekresultaten voor jouw SEO betekent

​Zo werken bedrijven aan hun online vindbaarheid

De laatste jaren hebben bedrijven hun concurrentie fors zien toenemen, met name op het internet. In de basis heeft iedere ondernemer de mogelijkheid een website te bouwen, om vervolgens consumenten weg te trekken bij bes...

Online21.05.2023

​Zo werken bedrijven aan hun online vindbaarheid

4 redenen waarom je jouw SEO moet uitbesteden aan een SEO Bureau

Als eigenaar van een website of bedrijf is het belangrijk om ervoor te zorgen dat uw website goed zichtbaar is op zoekmachines zoals Google. Het hebben van een goede SEO-strategie kan helpen om uw online aanwezigheid te...

DC Business09.05.2023

4 redenen waarom je jouw SEO moet uitbesteden aan een SEO Bureau

​YoastCon: het evenement voor online marketeers en SEO-specialisten!

Ben jij een online marketeer of SEO-specialist en wil je je kennis en vaardigheden op het gebied van SEO naar een hoger niveau tillen? Dan mag je YoastCon zeker niet missen! YoastCon is hét evenement voor iedereen die g...

Search11.04.2023

​YoastCon: het evenement voor online marketeers en SEO-specialisten!

Krijg een volledige SEO-update tijdens YoastCon 2023

De beroemde SEO-conferentie van Yoast is terug! Op 11 mei aanstaande verzamelt de internationale SEO top zich in het oosten van ons land. In De Lindenberg in Nijmegen vindt dan weer een nieuwe editie van de online market...

Search28.03.2023

Krijg een volledige SEO-update tijdens YoastCon 2023

Ook tijdens YoastCon komen Bard, Ernie en ChatGPT aan bod

Op 11 mei aanstaande verzamelt de internationale SEO top zich in het oosten van ons land. In De Lindenberg in Nijmegen vindt dan de online marketing conferentie YoastCon plaats. De online marketing wereld is momenteel vo...

Marketing14.02.2023

Ook tijdens YoastCon komen Bard, Ernie en ChatGPT aan bod

11 mei een dag vol SEO

Verder lezen over Weblog

WordPress maakt een grote sprong: linkt nu met Mastodon

De EU wil graag dat apps wat minder eenkennig worden. Daarom kun je straks ook WhatsApps lezen in andere apps dan WhatsApp, en andersom. WordPress doet vrolijk mee. Het gigantische blogplatform heeft nu versie 1.0.0 van...

Online19.09.2023

WordPress maakt een grote sprong: linkt nu met Mastodon

But first, fediverse.
WordPress-gebruiker? Je kunt je posts niet meer tweeten

Heb je een eigen reisblog, een receptensite of een nieuwssite over social media? Wat je ook maar doet op WordPress, de kans is groot dat het je goed uitkomt dat er een Twitter-integratie is. Hierdoor kunnen posts die wor...

Social Media02.05.2023

WordPress-gebruiker? Je kunt je posts niet meer tweeten

​Wix lanceert tool om het web voor iedereen toegankelijk te maken

Wix, een wereldwijd SaaS platform voor het creëren, beheren en uitbreiden van een online aanwezigheid, kondigde eind vorige maand de lancering aan van de toegankelijkheid wizard. Wix gebruikers hebben daarmee nu een sta...

Online01.06.2021

​Wix lanceert tool om het web voor iedereen toegankelijk te maken

Core Web Vitals update: dit moet je weten!

Gebruikerservaring gaat een steeds grotere rol spelen binnen het online landschap. Daarom heeft Google in 2021 een update op de planning staan om de ‘site-vitaliteit’ op te nemen als rankingfactor. Google zal dit zes...

Search24.09.2020

Core Web Vitals update: dit moet je weten!

Met deze basis marketingmiddelen scoor jij altijd!

Wil jij jouw lokaal op de kaart zetten? Dan is het goed om meer naamsbekendheid op te bouwen. Goede marketing is hierbij een must. Er zijn een aantal componenten binnen marketing die je kunt optimaliseren en waarmee je a...

DC Business31.07.2020

Met deze basis marketingmiddelen scoor jij altijd!

Nederlandse lokale nieuwsorganisaties krijgen steun van Google’s noodfonds

Google Nederland gaat zo’n 70 lokale nieuwsorganisaties in Nederland van een bijdrage voorzien vanuit het speciale noodfonds dat vorige maand is opgezet. Ook lokale nieuwsorganisaties worden namelijk hard getroffen doo...

Nieuws08.06.2020

Nederlandse lokale nieuwsorganisaties krijgen steun van Google’s noodfonds

​Starten als ondernemer? Deze 5 businesses begin je zónder geld!

Een van de grootste voordelen van de internetgeneratie is het opheffen van beperkingen om een bedrijf te starten. Iedereen met een computer kan in feite direct aan de slag – geen startkapitaal vereist. We hebben vijf o...

DC Business10.01.2020

​Starten als ondernemer? Deze 5 businesses begin je zónder geld!

​Is WordPress het juiste platform voor jouw nieuwe startup website?

Heb je een startend bedrijf en zoek je naar het perfecte CMS systeem? De beslissing met welk systeem jij je nieuwe bedrijf online wilt vormgeven, kan lastig zijn. Er zijn veel alternatieven, met ieder hun voor- en nadele...

Online01.11.2019

​Is WordPress het juiste platform voor jouw nieuwe startup website?