​YouTube gaat ook ‘basic’: allerlei series nu gratis te kijken

​YouTube gaat ook ‘basic’: allerlei series nu gratis te kijken

Ditkeer zonder reclame

Vorig artikel Volgend artikel

Netflix mag dan merken dat zijn enorme groei stagneert, YouTube probeert ook met man en macht om de kijkers betrokken te houden, nu er steeds meer streamingdiensten de kop opsteken. Een nieuwe troef van YouTube is het toevoegen van een heleboel televisieseries en shows die je wel gratis kunt bekijken, maar waar wel advertenties tussendoor komen.

Concurrentie van streamingdiensten

Het is YouTube z’n manier om in te springen op een trend die we zien bij meerdere streamingdiensten. Zo heeft HBO Max in Amerika een abonnement waarbij je minder betaalt, maar wel reclames te zien krijgt. Ook Disney+ zou van plan zijn om met eenzelfde soort deal te komen. YouTube pakt het net even iets anders aan, het wil namelijk niet-abonnees aanspreken door je helemaal gratis te laten kijken, in ruil voor het moeten doorstaan van advertenties.

Aangezien een gewoon YouTube-filmpje vaak al barst van de advertenties, zal het waarschijnlijk een flink reclameblok worden dat tussen de series door wordt getoond. Toch kan het wel de moeite waard zijn, als je bijvoorbeeld fan bent van shows zoals Hell’s Kitchen, Heartland of Scream Queens. Dat zijn namelijk twee van de series die YouTube straks gratis aanbiedt, in ruil voor een nog onbekend aantal commerciële uitingen.

Gratis films op YouTube

YouTube wil hiermee vooral bereiken dat mensen begrijpen dat je de videodienst ook kunt bekijken op bijvoorbeeld je televisie, waardoor het meer de positie kan innemen van een ouderwets televisie-abonnement (en meer een concurrent wordt van streamingdiensten zoals Netflix, Disney+ en Amazon Prime Video). Het is overigens niet helemaal nieuw voor YouTube: het streamt al sinds 2018 films op het platform (waaronder Jessica’s Room en Frank). Helemaal gratis, waarbij je wel reclames moet bekijken als je wil blijven kijken naar je film.

Hoewel YouTube-filmpjes vaak veel langer duren dan de gemiddelde TikTok-video, blijft YouTube het imago houden van relatief korte filmpjes. Je kunt bijvoorbeeld wel Jachtseizoen kijken en dat wordt ook veel gedaan, maar ook dat format is relatief kort met 30 minuten. Door hele series klaar te zetten om te bingen, hoopt YouTube wat meer om ook een imago te krijgen van entertainmentdienst waar mensen voor een langere tijd naar kijken.

Series streamen op je televisie

YouTube zegt dat het al 4.000 afleveringen van series heeft toegevoegd en er komen er 100 per week bij. Op dit moment kunnen wij ze in Nederland nog niet op deze manier bekijken. Helaas zal dat ook niet snel gaan veranderen. Google geeft bij ons aan dat de nieuwe functie alleen beschikbaar is in de Verenigde Staten en dat er geen plannen zijn om die naar andere landen te brengen.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...