Marloes is oprichter en editor in chief van Travelvalley. Ze schreef ook de boeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen. E-mail: marloes@travelvalley.nl
Stel je eens voor dat er een tunnel dwars door de aarde heen loopt. Stap je aan de ene kant de tunnel in, dan kom je precies aan de andere kant van de wereld er weer uit. Hoe lang zou je er dan in theorie over doen om met een vrije val de andere kant van de wereld te bereiken? De videomakers van Life Noggin maakten er een video over. In deze 3 minuten durende animatie met een hoop natuurkunde en wiskunde krijg je antwoord op die vraag. En dat is dus minder lang dan je denkt!
Zwaartekracht
Natuurlijk worden er in de video allerlei aannames gemaakt, bijvoorbeeld over de dichtheid van de aarde en over de perfecte bolvorm van de aarde. En er is natuurlijk ook nog de zwaartekracht: hoe is die van invloed op de vrije val? In deze video krijg je al je antwoorden.
Een reis dwars door de aarde
Een vrije val dwars door de aarde heen, duurt dus niet zo lang, maar de afstand die je aflegt is wel gigantisch: ongeveer 12.757 kilometer. Tijdens je reis kom je door diverse lagen heen.
- De eerste 6 kilometer reis je door de aardkorst, een laag van voornamelijk gesteenten.
- Daarna reis je door de aardmantel, een reis van maar liefst 2.900 kilometer. Hier zal je voelen dat het al wat warmer begint te worden.
- Je komt aan bij de buitenkern: een laag van 2.200 kilometer lang waar het gloeiend heet is. Men denkt aan temperaturen van ongeveer 2.900°C.
- De binnenkern van de aarde is 2.520 kilometer lang als je er met een vrije val doorheen valt. De temperatuur is hier inmiddels opgelopen naar 4.500°C.
- Vervolgens kom je nog een keer door een laag buitenkern, aardmantel en aardkorst en dat je in 42 minuten tijd aan de andere kant van de wereld.
Haalbaar? Nog in geen miljoen jaar, maar leuk om te weten is het wel.
Verder lezen over Wetenschap
Online11.12.2024
Zo ziet ‘de wetenschappelijke methode’ van onze wolvendeskundigen eruit
Technology11.12.2024
Google introduceert kwantumcomputer: ‘Parallelle universa bestaan’
Technology05.12.2024
DeepMind introduceert GenCast: AI-Revolutie in weersvoorspellingen
Online15.11.2024
NASA laat je alle vragen stellen over de aarde
Technology07.11.2024
Waarom horen we zo weinig van de James Webb-ruimtetelescoop?
Online28.10.2024
Hoe valt het ontstaan van eilandbogen of vulkaanbogen te verklaren?
Technology23.10.2024
Je kunt nu Spider-Man worden met echte webshooters
Technology18.10.2024