6 handige tips voor nog betere TikTok-video's

6 handige tips voor nog betere TikTok-video's

Vorig artikel Volgend artikel

Veel mensen zijn vooral op TikTok aanwezig om te kijken naar video’s van anderen, maar heb je er wel eens over nagedacht dat ook jij toffe video’s kunt maken? Het voordeel van TikTok is dat het allemaal echt niet zo gelikt en professioneel hoeft te zijn: als het maar authentiek is. Je kunt zomaar viral gaan op dit platform, zeker als je deze zes tips ter harte neemt.

Check regelmatig de nieuwe filters

TikTok heeft vanalles en nogwat om je video nog beter te maken: filters, sjablonen, effecten, ga zo maar door. Er komen regelmatig nieuwe filters bij en hoewel je dat waarschijnlijk ook ziet als je veel TikTok-video’s van anderen bekijkt, kan het ook de moeite zijn om zelf wat meer te experimenteren met deze aanpassingen van je video. Er komen regelmatig nieuwe dingen bij en het is dan ook leuk om al vroeg aan een potentiële nieuwe TikTok-trend mee te doen. De bekendste trend is waarschijnlijk wel het greenscreen, omdat je hiermee waar je maar bent video’s kunt maken en iets kunt ‘projecteren’, zoals bijvoorbeeld een okstuum op de rode loper van Cannes waar je commentaar op geeft.

Maak gebruik van de timer

Je kent dat wel, de zelfontspanner van fotocamera’s vroeger. Nog steeds kun je met je smartphone een leuke groepsfoto maken door het apparaat neer te zetten, het klokje te kiezen en zo t zorgen dat hij aftelt, zodat jij je naar de groep kunt snellen en de groepsfoto compleet maakt. Datzelfde kan ook met TikTok. Zeker als je TikToks direct in de app opneemt, dan is het handig om van deze mogelijkheid gebruik te maken. Scheelt je weer een edit. Je kunt kiezen voor 3 of 10 seconden om even op je plek te gaan staan en handsfree te kunnen opnemen.

Zet transities in

Transitie betekent dat je de ene videobeeld in je andere videobeeld overloopt. Je hebt er dus als het ware een overgang zoals je die ook wel eens hebt in kinderseries, dat het beeld ineens een cirkel wordt die steeds kleiner wordt bijvoorbeeld. Je kunt een transitie als visueel effect toevoegen aan je video om ze wat professioneler te laten lijken, maar het is ook mogelijk om in plaats van zo’n transitie bijvoorbeeld te kiezen voor wat ‘b-roll’, waarbij je bijvoorbeeld op een bepaald onderwerp dat in allebei de video’s voorkomt even flink inzoomt. Let wel op dat je niet te veel transities inbouwt, want dan lijkt de video een beetje ‘over’-gemonteerd en kan iets onbedoeld grappig of klunzig overkomen. Een bekende vorm van een transitie is bijvoorbeeld wanneer iemand met zijn vingers knipt en als het ware ‘springt’ naar de volgende scène.

Verduidelijk je video met text-to-speech

Je ziet het veel op TikTok: een video waarin je tekst ziet verschijnen op een bepaald tempo. Je kunt die teksten ook laten voorlezen door een automatische vertelstem. Dit werkt vooral in het Engels erg goed. Het helpt mensen die bijvoorbeeld minder goed kunnen lezen om je video beter te begrijpen, naast dat het ook gewoon fijn is om een geluid achter je video te hebben, zeker als je hier niet echt een plan voor had. Mensen blijken bovendien echt meer te reageren op video’s die hiervan zijn voorzien.

@scottsreality

Who knows the name of this vegetable?! ???? Comment what I should try tomorrow;)

♬ STREAM BABYDOLL BY ARI ABDUL - victor!!

Gebruik geluiden en muziek uit andere TikTok-video’s

Als er iets hard gaat op TikTok, dan zijn het wel TikTok-eigen trends. Soms gebruikt iedereen opeens hetzelfde: liedjes als Savage Love zijn mede daarom nummer 1-hits geworden. Het is heel makkelijk om een muziekje uit een andere video te nemen. Dat geldt naast muziek ook voor geluiden. Je moet hiervoor een duet maken met die persoon en dan kun je de audio overnemen. Sowieso is Duets iets dat TikTok mede zo groot heeft gemaakt, omdat je nu met iedereen op de wereld kunt samenwerken, samen zingen en samen dansen. Wees niet bang dat je als een copycat overkomt door andermans muziek in te zetten: maar zorg wel dat je er je eigen draai aangeeft.

Wees positief en vrolijk

Natuurlijk geldt het niet voor een video waarin je vertelt dat je fiets is gestolen of je kat ziek is, maar over het algemeen is TikTok een heel positief medium. Het staat vol met lachende, dansende kinderen en content om je aan het lachen te maken. Hoewel er zeker mensen zijn die het heel goed doen door steeds te mokken, past het wel binnen de TikTok-cultuur om iets lichts en vrolijks te maken in plaats van juist het glas halfleeg te zien. En je zal merken: hoe meer je lacht, hoe vrolijker je zelf wordt. Wie goed doet, goed ontmoet en dat is zeker iets dat voor de sfeer op TikTok opgaat. En wie weet verdien je er straks zelfs geld mee, met die glimlach!

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...