Technology18.08.2023

Zeer krachtige magnetische ster ontdekt


HD 45166, op zo’n 3000 lichtjaar van de aarde in het sterrenbeeld Unicorn, werd al meer dan 100 jaar geleden ontdekt. Het leek een ‘standaard’ heliumster, maar daar is onlangs verandering in gekomen. HD 45166 blijkt namelijk een zeer krachtige magnetische ster. Het is de eerste keer dat astronomen een dergelijke ster ontdekken. Zij denken dat de ster de “ontbrekende schakel” zou kunnen zijn in modellen die de vorming van hemellichamen met krachtige magnetische velden, of magnetars, kunnen aantonen.

43.000 keer magnetischer dan de zon

Het team van astronomen, waaronder Tomer Shenar, hoofdauteur van de ontdekking en astronoom aan de Universiteit van Amsterdam, ontdekte dus dat HD 45166, een ster die al meer dan 100 jaar wordt bestudeerd, een zeer magnetische heliumster is. Het bestaan van dergelijk krachtige magnetische hemellichamen werd binnen de astronomie wel al eerder voorspeld, maar nog niet eerder ontdekt.

Hoe krachtig het magnetisch veld van de betreffende ster is, wordt duidelijk als je bedenkt dat onze zon een magnetisch veld heeft van gemiddeld 1 gauss. Het magnetische veld van HD 45166 wordt berekend op 43.000 gauss.

De unieke aard van de ster HD 45166 werd ontdekt toen het team van astronomen hem en zjn tweelingster in februari 2022 observeerden met behulp van het Echelle SpectroPolarimetric Device for the Observation of Stars (ESPADONS). Dit is een instrument van de Canada-France-Hawaii Telescope in Hawaï, die in staat is magnetische velden te detecteren en meten.

Theorie kan in de praktijk getoetst worden

HD 45166 is met deze ontdekking niet alleen een belangrijk prototype voor deze klasse geworden, maar hij kan ook de ontbrekende schakel zijn om de verschillende hypotheses en literatuur rondom het fenomeen van het ontstaan van magnetars te duiden.

“Het blijft onduidelijk hoe magnetars in de eerste plaats magnetisch worden. Een mogelijk idee is dat de magnetar het magnetische veld heeft geërfd van de ineenstortende kern van zijn voorloper, wat impliceert dat de ster van tevoren magnetisch was. Tot nu toe waren er geen magnetische massieve sterren gevonden die bijna aan het einde van hun evolutie waren”, aldus Julia Bodensteiner, lid van het team dat de ontdekking deed en een research fellow bij de European Southern Observatory (ESO).

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist, blogger en tekstschrijver. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De Mobile Cowboys is back! Met lasso en zweep in de aanslag om de ingeslapen telecommarkt weer eens goed wakker te schudden en met scherp te schieten!

Verder lezen over Space

Helaas: nog steeds geen eerste bemande Boeing Starliner-ruimtereis

Helaas, de Boeing Starliner is wederom niet de lucht ingegaan en dat komt nog steeds door dat ene zuurstofventiel. Terug naar de werkplaats! Dit is wanneer de volgende lancering gepland staat.

Technology08.05.2024

Helaas: nog steeds geen eerste bemande Boeing Starliner-ruimtereis

Boeings spannende bemande ruimtevlucht blijft nog even spannend

Boeing zou gisteren zijn eerste bemande ruimtevlucht uitvoeren, maar dat is niet gelukt. Dit is wat er misging.

Technology07.05.2024

Boeings spannende bemande ruimtevlucht blijft nog even spannend

Gelekt: de LEGO maanrover met een mooie open structuur

LEGO heeft er zelf nog geen boekje over opengedaan, maar het moge duidelijk zijn: er komt een set aan van de maanrover, en nog Technic ook.

Entertainment01.05.2024

Gelekt: de LEGO maanrover met een mooie open structuur

Zo zit het met de kleurenpracht in foto’s van James Webb

James Webb heeft zijn scherpste infraroodfoto tot nu toe aangeleverd. Maar, klopt dat wel met die kleuren? Dit is hoe het werkt.

Technology30.04.2024

Zo zit het met de kleurenpracht in foto’s van James Webb

NASA’s Voyager 1 geeft weer een teken van leven

Voyager 1 heeft een teken van leven gegeven. Niet spontaan, maar door de noeste arbeid van NASA.

Technology23.04.2024

NASA’s Voyager 1 geeft weer een teken van leven

Die botsproef in de ruimte heeft een Nederlands tintje

Ergens in de uitgestrektheid van de ruimte zou zomaar een onopgemerkte asteroïde op koers kunnen liggen voor een frontale botsing met de aarde.

Technology15.04.2024

Die botsproef in de ruimte heeft een Nederlands tintje

Dit is HyperScout H.
De maan krijgt zijn eigen Sint Bernards: robothonden

Er wordt al veel gepland voor op de maan. Er komen zelfs robothonden aan te pas. Die zijn bedoeld om de Sint Bernards van de maan te worden.

Technology10.04.2024

De maan krijgt zijn eigen Sint Bernards: robothonden

Scarlett Johansson wil maanlanding faken in Fly Me To The Moon

Het is één van de meest besproken ruimte-onderwerpen allertijden: is de maanlanding nou echt of niet? Het maakt niet uit tot welk kamp je behoort, waarschijnlijk zal je plezier halen uit de nieuwe film Fly Me To The Mo...

Entertainment09.04.2024

Scarlett Johansson wil maanlanding faken in Fly Me To The Moon