Technology31.03.2024

World Backup Day 31 maart: mooi moment om jezelf te testen


Het is World Backup Day, een jaarlijkse traditie op 31 maart. Een dag die je net als verjaardagen maar even moet markeren in je agenda.

Het is een herinnering aan het belang van het maken van regelmatige back-ups van al je digitale gegevens. Het is ook een gelegenheid om bewust te worden van de risico’s van het verliezen van jouw waardevolle gegevens en om actie te ondernemen om deze te beschermen. En geloof maar dat daar dagelijks, dikwijls en vaak sprake van is. World Backup Day is dus een dag om jezelf te testen. Want hoe goed is jou data beveiligd en heb je er een back-up van?

De bedoeling van World Backup Day is om iedereen aan te moedigen om je bestanden, foto’s, video’s, documenten en andere digitale inhoud te back-uppen naar externe harde schijven, cloudopslagdiensten of andere veilige locaties. Wie het goed, maakt gebruik van meerdere mogelijkheden. Het doel is om ervoor te zorgen dat, in geval van een computercrash, virusaanval, of ander dataverlies incident, belangrijke gegevens en je persoonlijke herinneringen veilig kunnen worden hersteld.

Naast het maken van back-ups, is World Backup Day ook een gelegenheid om best practices voor gegevensbeveiliging te bespreken, zoals het gebruik van sterke wachtwoorden, het regelmatig bijwerken van software, en het vermijden van phishing-aanvallen.

Het is belangrijk om het belang van het maken van back-ups te benadrukken, omdat dataverlies kan leiden tot ernstige gevolgen, zowel persoonlijk als professioneel. World Backup Day herinnert ons eraan dat het beter is om voorbereid te zijn en gegevens te beschermen voordat er iets misgaat.

5 Tips om voor het maken van een Back-up van al jouw gegevens

Online ga je ongetwijfeld genoeg lijstjes en complexe back-up schema’s vinden. Het grootste probleem heeft vooral te maken planning en discipline. Verder is het van belang dat je er ook praktisch mee om gaat. Hieronder vind 5 belangrijke tips die je hopelijk kunnen helpen bij het maken van de juiste keuzes hoe je zelf jouw back-up van je gegevens beter kunt organiseren.

  • Identificeer belangrijke gegevens: Bepaal welke gegevens het meest waardevol zijn, zoals persoonlijke documenten, financiële informatie en werkbestanden.
  • Kies een passende back-upoplossing: Selecteer een back-upmethode die past bij je behoeften en budget, en volg de 3-2-1-back-upstrategie voor extra veiligheid.
  • Stel een regelmatig back-upschema in: Implementeer een schema voor regelmatige back-ups, afgestemd op de frequentie van wijzigingen in je gegevens.
  • Automatiseer het back-upproces: Gebruik automatische planning om consistente back-ups te verzekeren zonder handmatige tussenkomst.
  • Test je back-ups regelmatig: Controleer regelmatig of je back-ups goed functioneren en toegankelijk zijn om een betrouwbaar gegevensherstel te garanderen.
Henkey
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.

Verder lezen over Cybercrime

​Deze games zijn het meest kwetsbaar voor cybercrime

Je hebt het tijdens het gamen niet zo door, maar je geeft heel veel data door: je logt vaak op het spel in met je gegevens, de makers weten precies wanneer je vrije tijd hebt en vaak zijn er ook nog betaalgegevens opgesl...

Cybercrime28.02.2024

​Deze games zijn het meest kwetsbaar voor cybercrime

​Online stalking: hoe kun je het voorkomen?

Online stalking is een groot probleem: een kwart van de Nederlandse online daters zou wel eens met dit soort praktijken te maken hebben gehad. Heel veel mensen krijgen er op een bepaald moment mee te maken, vaak door men...

Online23.02.2024

​Online stalking: hoe kun je het voorkomen?

​Ransomware: wel of niet betalen als je bestanden gegijzeld zijn?

Vandaag werd bekend dat we in één jaar tijd in de wereld 1,1 miljard dollar hebben betaald aan ransomware. Losgeld, om de toegang terug te krijgen tot documenten, klantgegevens en meer. Waar er bij fysieke gijzelingen...

Cybercrime08.02.2024

​Ransomware: wel of niet betalen als je bestanden gegijzeld zijn?

​Safer Internet Day: 5 tips om veiliger te internetten

Het is vandaag Safer Internet Day: tijdens deze 21ste editie is het thema ‘Together for a better internet’. We moeten het inderdaad samen doen, maar tegelijkertijd begint een beter internet bij jezelf. Er wordt voora...

Cybercrime06.02.2024

​Safer Internet Day: 5 tips om veiliger te internetten

​Gegevens op straat? Dit zijn de grootste datalekken ooit

Hoewel het dit jaar iets rustiger leek waar het gaat om grote datalekken, is de kans alsnog heel groot dat jouw data ooit wel is gelekt. Vast niet expres, maar het gebeurt. Maar dat is voor jou als klant, want dat is vaa...

Cybercrime14.12.2023

​Gegevens op straat? Dit zijn de grootste datalekken ooit

Mogen burgers de politie helpen bij het opsporen van cybercrime?

Als je iemand die jouw intimideert een klap in het gezicht geeft, dan zal de politie altijd tegen je zeggen: “Het is niet de bedoeling dat je het heft in eigen hand neemt”. Overduidelijk. Maar soms schakelt de politi...

Cybercrime27.11.2023

Mogen burgers de politie helpen bij het opsporen van cybercrime?

Zo voorkom je dat je iets online bestelt dat nooit aankomt

Lekker online shoppen? Nu de feestdagen voor de deur staan en sommigen een eindejaarsuitkering, winstuitkering of dertiende maand krijgen, belooft de komende periode weer een (online) koopgekte te worden. Tel daar ook Si...

Gadgets07.11.2023

Zo voorkom je dat je iets online bestelt dat nooit aankomt

Pas op voor fraudeurs
‘Laat je niet interneppen’ waarschuwt voor online criminaliteit

Helaas hebben de meesten van ons wel eens te maken gehad met online criminaliteit. Volgens het CBS trof deze vorm van criminaliteit alleen vorig jaar al 2,2 miljoen Nederlanders. Om mensen bewuster te maken van de manier...

Online11.10.2023

‘Laat je niet interneppen’ waarschuwt voor online criminaliteit