De redactie van Dutchcowboys is te bereiken via redactie@dutchcowboys.nl
Er is weinig in deze wereld dat belangrijker is dat water. Het drijft bijna alles dat we als mensen doen, maar al het water op aarde is onderdeel van een gesloten systeem. Er komt geen water bij, er gaat niets af, het verandert alleen van vorm. We hebben echter wel steeds meer water nodig op de planeet, niet in de laatste plaats vanwege het steeds groter wordende aantal mensen op aarde. Waterwatch Cooperative is een van de organisaties die dat aankomende probleem wil oplossen en heeft haar pijlen daarvoor gericht op de boeren van de wereld.
Die boeren zijn namelijk een integraal onderdeel van de waterstroom op aarde. Er is veel water nodig om in onze voedselvoorziening te voorzien, maar niet zo veel als er op dit moment gebruikt wordt. De agri-markt is er eentje van 6,75 biljoen (6,750,000,000,000) euro, maar het is tegelijkertijd de minst gedigitaliseerde sector ter wereld. Veel boeren doen hun werk nog steeds op basis van hun gezonde boerenverstand. Geldende wijsheden in de sector gaan echter met een veranderend klimaat en nieuwe inzichten helaas steeds minder op.
Meer informatie = meer opbrengst
Waterwatch is een systeem dat er voor wil zorgen dat boeren de wereld rond meer informatie krijgen op basis van globale ecosystemen die data-data-gedreven zijn. Dat betekent dat er gebruik wordt gemaakt van allerlei data die onder andere door satellieten als de Harvest Horizon wordt vergaard en die de boeren moeten helpen met het maken van keuzes. Wanneer ga je verbouwen? Oogsten? Hoeveel pesticiden zijn er nodig om een gewas te beschermen? Hoe veel water is er nodig? Met genoeg data is het relatief simpel om tools te bouwen die bewezen hebben dat ze boeren uitstekend kunnen ondersteunen in hun keuzes en die er voor zorgen dat er meer opbrengst gerealiseerd kan worden met minder pesticiden, minder gewasziekten en minder waterverbruik. Een voorbeeld daarvan is de Crop Disease Alert App die werkt op het SAP Cloud Platform. Hoe dat werkt kun je in de video hierboven zien.
Het grootste probleem waar Waterwatch echter tegenaan liep was dat het lastig was om de data te verenigen. Big data leert dat hoe meer data je hebt om te vergelijken, hoe nauwkeuriger je voorspellingen worden. Er zijn ook heel veel regeringen en instanties die agri-data bijhouden en die zijn ook voor partijen als Waterwatch te bekijken, maar het probleem is dat zo’n beetje elk land een eigen dataformaat heeft, met andere specificaties. Daarnaast is veel agri-data relatief, wat wil zeggen dat je alleen kunt zien wat de regenval of temperatuur heeft gedaan ten opzichte van vorig jaar bijvoorbeeld, maar niet wat de echte cijfers waren.
Met de Global Vegetation Database 3.0 wil het bedrijf een uniforme standaard neerzetten die door iedereen gebruikt kan worden. Net zo veel data, maar dan absoluut, zodat je er machine learning op los kunt laten en betere modellen kunt maken voor de toekomst. Ze hebben het systeem al in heel Afrika opgezet en de resultaten tot nu toe zijn veelbelovend. Zo zijn er in een aantal landen op het continent al opbrengstpercentages van 200 tot 300 procent genoteerd, bijvoorbeeld bij cacaoboeren in Afrika.
Wereldwijd uitrollen
Het prettige van op data gebaseerde projecten is dat ze – mits succesvol, want moeder natuur laat zich niet altijd dwingen – omgezet kunnen worden naar iets dat wereldwijd uitgerold kan worden. Waterwatch heeft al apps draaien die boeren kunnen ‘huren’ voor één dollar per jaar, per gewas, zodat het ook in opkomende markten haalbaar is voor boeren om mee te doen aan het programma en er hun voordeel uit kunnen halen. Dat wordt mede mogelijk gemaakt door SAP Rural Sourcing Management, de supply chain management (SCM) software die als tagline ‘connecting the first mile’ heeft en zo vooral kleine agribusiness ook wil verbinden.
Zo’n app laat via een simpele interface zien wat de verschillende fases van hun gewassen zijn en in hoeverre het systeem aanraadt om bijvoorbeeld te snoeien, om te planten voor het volgende seizoen of toch even bij te spuiten vanwege een grote kans op plantenrot. De app is specifiek gemaakt om ook te werken op allerlei (oude) telefoons en apparaten via een laagwaardigere EDGE- of andere pre-3G verbinding.
De kans dat het systeem populair gaat worden is vrij groot, gezien de resultaten tot nu toe. Wat dat betreft heeft Waterwatch hun technologiepartner SAP (die met machine learning-applicatie Leonardo een groot deel van de technologie achter de database en real-time updates voor boeren mogelijk maken) voor een flinke uitdaging gesteld. “We willen voor 2023 zo’n 100 miljoen boeren aangesloten hebben op Waterwatch” zegt Ad Bastiaansen, CEO van de organisatie daarover. Dan mogen er misschien wel een paar servers bij, inderdaad.
[Afbeeldingen © Waterwatch Cooperative]
Verder lezen over Cloud Computing
Technology04.07.2024
Provincie Noord-Brabant migreert SAP S/4HANA naar de cloud
Informatie nog sneller beschikbaarTechnology15.04.2024
Waarom zou elk modern bedrijf moeten overwegen een Document Management Systeem te implementeren?
Online19.01.2024
Google Cloud komt met nieuwe generatieve AI-technologie voor retailers
Technology22.11.2023
Nieuwe samenwerking tussen SAP en het Mercedes-AMG PETRONAS F1 Team
Streven naar efficiëntie op en naast het circuitGaming15.06.2023
PS5-games cloudstreamen: het wordt eindelijk getest
Online03.04.2023
Sneaky: Google zet stilzwijgend limiet op Google Drive
Update: teruggedraaidTechnology22.02.2023
Aan de slag met Kubernetes: wat je moet weten
Gaming16.01.2023
Afscheid van Google Stadia: dit zijn de alternatieven
18 januari is het klaarVerder lezen over Kunstmatige Intelligentie
Online17.09.2024
Het kruispunt van crypto en AI: de toekomst van digitale innovatie vormgeven
Artificial Intelligence17.09.2024
Microsoft Copilot komt met Pages: een ultiem samenwerkdocument
Gadgets13.09.2024
Deze schattige AI-gadget maakt je domme huiskamer slim
Artificial Intelligence13.09.2024
OpenAI lanceert zijn nieuwe software o1 die kan beredeneren
Online10.09.2024
AI-tool personaliseert je workouts slimmer
Technology04.09.2024
Challenge: Volledig autonoom dwergtomaten telen zonder menselijke tussenkomst
Artificial Intelligence04.09.2024
Oprah leidt een panel met belangrijke mensen in AI: de wereld is verbaasd
Artificial Intelligence30.08.2024
ChatGPT heeft wekelijks dubbel zoveel gebruikers
Verder lezen over SAP
Technology04.07.2024
Provincie Noord-Brabant migreert SAP S/4HANA naar de cloud
Informatie nog sneller beschikbaarTechnology17.04.2024
SAP opent een experience center dat volledig is gericht op AI
Technology22.11.2023
Nieuwe samenwerking tussen SAP en het Mercedes-AMG PETRONAS F1 Team
Streven naar efficiëntie op en naast het circuitNieuws14.06.2022
Duurzaamheidsinitiatieven stranden vaak in goede bedoelingen
Technology16.07.2021
Zo zorgt data-analyse voor een revolutie in de e-sport
DC Business12.07.2021
SAP Nederland benoemt Jeroen van der Lingen tot Managing Director
DC Business03.06.2021
SAP introduceert het grootste zakelijke netwerk ter wereld
DC Business25.05.2021
Brouwer Habesha maakt Ethiopische droom waar met SAP Cloud for Customer
Verder lezen over Technology
Technology06.08.2024
AI-toekomst schudt op zijn grondvesten met kelderende Big Tech-aandelen
Technology15.07.2024
De Nijmeegse Vierdaagse start met een digitale vluchtstrook
Technology11.07.2024
Man dacht Iron Man te zijn maar zijn eigen EHBO faalt
Technology09.07.2024
De ruimte ruikt naar… rotte eieren?
Startups27.06.2024
In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen
Automotive07.06.2024
Formule 1-auto’s in 2026 worden kleiner en duurzamer
Technology07.05.2024
De slimste stad van Europa ligt straks in Griekenland
Technology10.04.2024