Vrouwen zijn beter geschikt voor lange ruimtemissies

Vrouwen zijn beter geschikt voor lange ruimtemissies

Vorig artikel Volgend artikel

Als de, meer dan tien jaar geleden gedane voorspellingen en beloftes van ruimtevaartpioniers zoals Elon Musk uitgekomen waren, dan waren de eerste mensen al op weg naar Mars. Een bezoek aan de Rode Planeet staat echter al veel langer op onze to-do, of wish-list. NASA sprak er al over toen ze er net in geslaagd waren de maan te bereiken, eind jaren 60. In werkelijkheid is een missie naar Mars nog altijd toekomstvisie. Inmiddels is wel duidelijk dat we voor een reis naar Mars het beste een crew die volledig uit vrouwen bestaat, kunnen selecteren.

Nee, natuurlijk niet voor een missie om een nieuwe ‘Star Trek-achtige’ kolonie te starten, want daarvoor zijn, ondanks alle beschikbare technologie, toch nog steeds ook mannen nodig. Hoewel, een goed gevulde diepvries zou ook al soelaas bieden voor het creëren van nageslacht op de Rode Planeet.

Vrouwenlichaam efficiënter

Maar goed, alle gekheid op een stokje. Duitse wetenschappers van de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA hebben onderzoek gedaan naar de meest ideale samenstellen van een crew voor een lange ruimtereis. Daarbij hebben ze puur gekeken naar wat een lichaam nodig heeft aan zuurstof, voeding, water en totale energie. En daaruit blijkt dat vrouwen hiervan gemiddeld minder nodig hebben dan mannen.

Dat betekent dus dat voor een reis naar Mars, die minimaal zeven maanden duurt, minder water, voeding en zuurstof meegenomen hoeft te worden wanneer er alleen vrouwen aan boord zijn. Dat kan, volgens de onderzoekers, afhankelijk van de grootte en gewicht van de vrouwen, een flinke gewichtsbesparing opleveren doordat er natuurlijk minder water, zuurstof en andere voedingsstoffen mee op reis hoeven. En bij ruimtemissies geldt: elke kilo die je niet mee hoeft te nemen, maakt de missie goedkoper.

Minder geld en meer ruimte

De wetenschappers berekend dat voor een drie jaar durende ruimtemissie (1080 dagen), als gekozen wordt voor een crew van vier vrouwen, 1695 kilo minder ‘vracht’ nodig is. Dat levert dan een besparing op van 158 miljoen dollar. En, ook niet onbelangrijk, daardoor is er in het ruimteschip 2,3 kubieke meter meer ruimte beschikbaar voor andere doeleinden.

mars-nasa-2020-1-3-1-1
Wordt de eerste Marsmissie straks een met alleen vrouwelijke astronauten? Onderzoek wijst uit dat dat wel de meest efficiënte keuze zou zijn.

Er is meer

Als we uiteindelijk naar Mars gaan, of op en andere lange ruimtemissie, moeten we natuurlijk ook ervoor zorgen dat dat met de best mogelijke crew gedaan wordt. Als je een of meerdere jaren met elkaar opgescheept zit in een ruimte die niet veel groter is dan een flinke autobus, dan moet je natuurlijk geen ‘slaande’ ruzie krijgen.

Utieraard wil ik daarmee NIET zeggen dat vier vrouwen die jarenlang in een kleine ruimte doorbrengen geen goed idee is. Echter, om de crew alleen op geslacht, lichaamsgrootte en energieverbruik te selecteren, is niet verstandig. De crew zal niet alleen fysiek met elkaar door één (smalle) deur kunnen, ook in figuurlijke zin moeten ze, zelfs na drie jaar, nog met elkaar door diezelfde deur kunnen gaan.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist,...