Virgin Orbit lanceert eerste raket ‘vanuit’ Europa

Virgin Orbit lanceert eerste raket ‘vanuit’ Europa

UPDATE: Er ging iets mis, lancering mislukt

Vorig artikel Volgend artikel

Vanavond, vlak voor middernacht, wordt als alles goed gaat een raket van Virgin Orbit de ruimte in gelanceerd. Met een beetje fantasie zou je kunnen stellen dat dit de eerste raketlancering ooit wordt vanaf – of beter gezegd boven – Europees grondgebied. Net zoals de ruimtevaartmissie van Virgin Galactic worden ook deze raketten ‘gelanceerd’ vanonder een ander toestel, in dit geval een Boeing 747 van Virgin. Die stijgt rond kwart over elf op vanuit het zuidwesten van Engeland.

Raket wijkt af, lancering mislukt!

UPDATE (10-01, 06u15): Virgin Orbit is er niet in geslaagd de raket in een baan rond de aarde te brengen. Nadat de LauncherOne zijn 'lanceerplatform', de Boeing 747, verlaten had leek er nog geen vuiltje aan de lucht. De motoren werden gestart en de raket ging op weg naar de ruimte. Tot en met het loskoppelen van de eerste én tweede trap van de raket verliep alles volgens planning en 'racete' de LauncherOne met meer dan 33.000 kilometer per uur naar zijn baan rond de aarde.

Zo'n 23 minuten daarna kwamen echter de eerste verontrustende berichten dat er toch iets niet helemaal goed gegaan was waardoor de raket de beoogde baan rond de aarde niet kon bereiken. Volgens Virgin Orbit heeft de LauncherOne op zijn reis naar de ruimte te maken gekregen met 'een afwijking'. Wat er precies mis gegaan is, wordt nog onderzocht.

LauncherOne: Start me up

De raket die vanavond gelanceerd gaat worden, een LauncherOne, moet negen commerciële satellieten in een baan rond de aarde gaan brengen. De raket is voor deze missie omgedoopt tot ‘Start me up’. Je weet wel, die hit van de Stones die ooit ook door Microsoft gebruikt werd voor de lancering van Windows 98.

Richard Branson gebruikt graag namen van (populaire) muziek. Zo stond een van de eerdere testmissies bekend als ‘Tubelar Bells Pt.1’. Voor wie het niet weer, dat is een nummer van Mike Oldfield. Die liefde voor muziek heeft natuurlijk alles te maken met zijn Virgin platenmaatschappij en -winkels. De business die Branson tot miljardair maakte.

Kijk naar het westen, als het niet bewolkt is.

Als het vanavond onbewolkt blijft – wat allerminst zeker is – dan is de gloed van de raketlancering enkele minuten nadat hij onder de Boeing vandaan ‘geschoten’ is, mogelijk ook in het Zuidwesten van ons land te zien. Mocht het weer het toelaten, dan verschijnt de raket als een oranje-witte gloed vlak boven de horizon, zo rond of net na middernacht.

Na de lancering zal de raket naar het zuiden van Europa vliegen. Blijft het weer goed, dan bestaat de kans dat de gloed van de raket op meer plaatsen, met name in het westen en zuiden van Nederland, en zeker ook in België, te zien zal zijn.

Mocht het bewolkt zijn vanavond, en die kans is best groot, dan kun je de lancering ook live op YouTube volgen.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist,...