Technology27.07.2021

​Vanaf 2022 kies je zelf je modem bij je internetabonnement


Je hoeft straks niet meer verplicht de Fritzbox te gebruiken of een ander modem, wanneer je internet afneemt bij een bepaalde provider. Consumenten zijn dankzij nieuwe regels van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) vrij om zelf een modem te kiezen. Niet meteen, maar per volgend jaar.

Zelf een modem kiezen

Eigenlijk is het best vreemd: je neemt een internetabonnement en daarbij krijg je dan zomaar een modem, zonder dat je kunt kiezen welk model je wil. De ene modem is veel uitgebreider dan de ander, sneller of mooier qua design, waardoor consumenten graag zelf een keuze maken in welk modem er wordt gebruikt. Veel providers bieden maar één modem aan en ondersteunen geen zelf ingebrachte modems. Dat gaat nu veranderen.

De Autoriteit Consument & Markt schrijft: “Sommige gebruikers sluiten graag hun eigen modem of router aan om het beheer van persoonlijke gegevens en het gegevensverkeer van andere eindapparaten, zoals slimme apparaten, zelf te controleren. De keuzevrijheid voor gebruikers zorgt ervoor dat de concurrentie en de innovatie op de markt van deze apparaten wordt gestimuleerd.”

Overstappen van provider

“Vrije keuze van modems en routers draagt bij aan lagere overstapdrempels voor consumenten, omdat ze dan in veel gevallen hun eigen modem kunnen meenemen naar een nieuwe telecomaanbieder. De consument mag een eigen modem kiezen, maar mag ook het modem van de aanbieder gebruiken. De telecomaanbieder mag bij netwerkverstoringen die het gevolg zijn van ondeugdelijke apparatuur natuurlijk wel ingrijpen.“

De organisatie heeft onderzoek gedaan voordat het met deze nieuwe regels kwam. Zo heeft het onder andere gesprekken gevoerd met Duitse leveranciers, omdat in Duitsland al langer de standaard is dat de klant kiest welk modem hij of zij gebruikt. Ook geeft ACM aan dat het heeft gesproken met marktpartijen, zoals waarschijnlijk diverse providers. Zij zijn ook de reden dat de regel begin 2022 ingaat: ACM wil ze de kans bieden om hiervoor processen in te richten.

Waarschijnlijk kun je straks nog steeds via je provider een modem krijgen of kiezen, maar is er in ieder geval meer ruimte voor klanten om wel een eigen modem in te brengen. Zo hoef je niet per se alle research te doen en zelf een modem te zoeken, omdat je deze alsnog bij de provider kunt krijgen, terwijl je tegelijkertijd ook kunt kiezen wel die stappen te nemen en een modem naar wens aan te schaffen.

Fotocredits: Pexels

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over Internet

Beveiligingsgevaar: update je laptop nog voor je op vakantie gaat

Het is een verschrikkelijke timing, of juist een heel slimme: door een zwakte in Windows kunnen hackers je computer in via een open wifi.

Cybercrime21.06.2024

Beveiligingsgevaar: update je laptop nog voor je op vakantie gaat

10 grappige gadgets voor mensen die van het internet houden

We hebben 10 grappige gadgets voor je verzameld om helemaal te bewijzen dat jij het internet hebt begrepen.

Gadgets21.06.2024

10 grappige gadgets voor mensen die van het internet houden

Internet thuis wordt dit jaar weer duurder

Lekker thuis internetten wordt weer een stukje duurder in 2024. De drie grote providers maken allen hun prijzen hoger.

Online18.06.2024

Internet thuis wordt dit jaar weer duurder

Vijfpunts snelcursus nepnieuws herkennen!

Internet en sociale media hebben het podium voor nepnieuws enorm vergroot. Doordat iedereen kan publiceren en daarmee in potentie een groot publiek bereiken kan, is nepnieuws niet eerder in onze geschiedenis zo wijdverspreid geweest.

Nieuws15.05.2024

Vijfpunts snelcursus nepnieuws herkennen!

Reddit pakt zijn app aan: meer focus op reacties

Reddit heeft besloten om de app te tweaken. De reacties komen nu meer prominent in beeld en daarmee lokt het meer interactie uit.

Online25.04.2024

Reddit pakt zijn app aan: meer focus op reacties

Nike komt met een 404 Error-schoen voor nerds

Iedereen kent de Error 404 wel, maar zou je er ook schoenen van aandoen? Natuurlijk, het is herkenbaar en het zal zeker wat mensen aan het lachen maken. Plus, het zijn Nike's.

Online16.04.2024

Nike komt met een 404 Error-schoen voor nerds

Steeds meer mensen twijfelen aan de waarheid van online informatie

In 2023 heeft 67 procent van de bevolking van 12 jaar of ouder aangegeven op internet informatie gezien of gelezen te hebben die volgens hen niet waar was, of waarbij ze twijfelden aan de waarheid ervan.

Nieuws11.04.2024

Steeds meer mensen twijfelen aan de waarheid van online informatie

​Digitaal mijmeren: Zullen AI’s op het internet op enig moment ontwaken?

Schandalen als gevolg van ontsporende Artificial Intelligence (AI) zullen de aankomende jaren hoogstwaarschijnlijk een wereldwijd probleem gaan vormen. De uitrol en integratie van AI's binnen online toepassingen zullen n...

Online18.03.2024

​Digitaal mijmeren: Zullen AI’s op het internet op enig moment ontwaken?

Mogelijk ontwikkelen AI's een vorm van gedecentraliseerd interactiviteitsbewustzijn