Online24.10.2017

Hoe verbeter ik mijn WiFi? Vijf tips voor beter internet thuis


We zijn allemaal zo verslaafd aan het internet dat we echt niet meer zonder WiFi kunnen. Gelukkig worden de mobiele verbindingen steeds beter dus is er altijd wel een backup, maar niet iedereen heeft een ongelimiteerd data-abonnement en dus kun je echt niet vooruit zonder goede WiFi in huis.

Daarom nog een keer een aantal tips om de situatie in je huis te verbeteren. Althans, qua netwerk, want de bittere realiteit is dat je voor optimaal Wi-Fi bereik in huis esthetische keuzes moet maken die je misschien niet bevallen, of geld moet uitgeven.

1. Stop met verstoppen

Het verstoppen van je WiFi-apparaat, om precies te zijn. Er van uitgaande dat je in de basis gewoon snel internet hebt (van KPN of een andere aanbieder) is het probleem meestal niet dat je internet in de basis traag is als je moeite hebt met verbinden.

WiFi draait om bereik, dus het allerergste dat je kunt doen is om het apparaat dat de signalen uitzendt zo diep mogelijk weg te stoppen waar niemand het ziet. We weten het: routers zijn meestal niet mooi. Maar als je niet van plan bent om een hoop geld uit te geven voor een mooie functionele oplossing zit er niks anders op: dat apparaat moet óp het kastje in plaats van ín het kastje of úit de meterkast in plaats van er in.

Als je last hebt met je WiFi weet je dat draadloze signalen heel slecht door betonnen of anderszins dikke muren kunnen komen. Hoe meer je router verstopt zit, hoe slechter het bereik. Of je het mooi vindt of niet: de antennes die aan je router zitten moeten in de vrije lucht staan en liefst zo ver mogelijk van de grond. Het helpt echt, net zoals het wel degelijk helpt om een router centraal te hebben staan in je huis.

2. Let op banden en kanalen

Vergeet de verhalen over stoorzenders zoals magnetrons: dat is voor alle apparaten die in de laatste vijf jaar zijn gemaakt niet meer zo’n probleem. De 5 GHz band, waar inmiddels de meeste apparaten mee werken, heeft daar geen last meer van. Als je uitsluitend met oudere apparatuur werkt die nog op de 2,4 GHz band werken en dus wél kunnen storen als ze naast een magnetron staan is het een ander verhaal, maar zelfs dan zit meestal het probleem niet daarin.

Veel problematischer is het als je draadloze internet wordt weggedrukt door de mensen om je heen die ook hun eigen router in je aura hebben staan. Zeker als je in een drukbevolkt stukje Nederland zit en dus 30 andere WiFi-netwerken ziet als je probeert te verbinden is het de moeite om hier naar te kijken.

Een relatief simpel gratis programma hiervoor is inSSIDer, die je precies kan vertellen welk netwerk op welke band zit. Aangezien bijna iedereen alles op de standaard laat staan zitten veel WiFi-netwerken op kanaal 6 (van de 13) en zo drukken ze elkaar weg. Door te kijken waar het leeg is krijg je wat meer ‘lebensraum’ voor je eigen WiFi. Dan moet je dus wel de instellingen van je WiFi-apparaat in!

<i>[Afbeelding \u00a9 \nphonlamaiphoto\n - Adobe Stock]\n</i>
[Afbeelding © nphonlamaiphoton - Adobe Stock]n

3. Laat het regelen

Om op dat laatste punt door te gaan: als je om een of andere reden je WiFi-apparaat in moet en je hebt geen idee van hoe dat werkt: probeer iemand te ritselen die het wel weet. Niet dat je een WiFi-router echt kapot kunt maken, maar als je dingen gaat aanpassen die toch niet de bedoeling zijn betekent dat in het ergste geval dat het apparaat helemaal gereset moet worden en dat is wel gedoe.

Als je iemand vraagt om hulp: zorg dat je in elk geval de gegevens van je WiFi-router hebt, zodat de hulp het apparaat ook in komt. Dat is dus het wachtwoord van de WiFi zelf, maar voornamelijk het wachtwoord en de gebruikersnaam van het apparaat. Die heb je (als het goed is) nog ergens liggen, of er zit een sticker onderop het apparaat. Als je het nergens kunt vinden kun je altijd de klantenservice bellen van je provider, die kunnen je sowieso helpen.

Steeds meer bedrijven bieden Mesh WiFi-apparaten aan.
Steeds meer bedrijven bieden Mesh WiFi-apparaten aan.

4. Ga voor Mesh WiFi

Dit is een optie die een aantal jaar geleden nog niet bestond, maar die wel echt een oplossing kan zijn. Mesh networking is een term die je steeds meer zult zien bij duurdere WiFi-routers. Het kost wat, maar het werkt ook.

Je krijgt bij Mesh niet één, maar meerdere apparaten die je in je huis kunt plaatsen en die er doorgaans ook mooi uitzien. Daarvan komt er eentje vlak bij je originele router te staan (die je in dat geval wél mag verstoppen) en de tweede of zelfs derde komen op andere plekken.

Het is in die zin niet een heel andere constructie dan een of meerdere WiFi-repeaters bij je netwerk hangen, met als heel groot verschil dat zo’n setje dat in een mesh zit samen één netwerk maakt. Je wordt als gebruiker geruisloos en zonder verbinding te verliezen van router naar router doorverbonden, dus je hebt gewoon in je hele huis een heel stabiel en overal aanwezig WiFi-netwerk.

Het nadeel is, zoals we al zeiden, de kost. Mesh routers zijn nog aan de dure kant en voor een gemiddelde set ben je op dit moment nog zeker 200-300 euro kwijt. Dan ben je echter wel zo goed als verzekerd van een fatsoenlijk draadloos netwerk.

5. Uitsluiten en troubleshooten

Als je zelfs nog problemen hebt met je WiFi en echt al alles geprobeerd hebt, check dan ook zeker even het modem/router van je provider. Die termen modem en router worden veel door elkaar gebruikt en om een lang verhaal kort te maken: we hebben het hier over het eerste apparaat waar de kabel vanuit ‘de muur’ in gaat. Het ‘modem’-gedeelte zorgt voor de verdeling van het internet en bij alle providers zit er in dat kastje ook een ‘router’-component in die ook een draadloos netwerk kan opzetten. We noemen het voor nu in elk geval modem, om verwarring te voorkomen.

Als je dan een ander apparaat er bij neemt voor het opzetten van je WiFi maakt het niet meer uit waar je modem staat, maar als zelfs dat niet helemaal lekker gaat zijn er twee mogelijkheden: je woont in een betonnen bunker of je modem is niet snel genoeg of heeft geen goede verbinding. Doe altijd voordat je naar WiFi-problemen gaat kijken een speedtest, maar dan wél liefst met een laptop en een internetkabel. Als dat snel genoeg gaat (of in elk geval heel veel sneller dan via WiFi) kun je in elk geval met zekerheid zeggen dat je WiFi het probleem is en niet het modem zelf.

Als je dan zeker weet dat het de WiFi is, zou het toch kunnen dat je tot de conclusie komt dat de WiFi die uit je kastje komt niet goed is. Bedenk dan even hoe oud dat kastje precies is en als blijkt dat het al langer dan vijf jaar hangt of staat, bel dan je provider om te vragen voor een nieuwe. Niet gewoon meteen roepen “ik wil een nieuw kastje!” maar even rustig uitleggen dat je echt problemen met je WiFi hebt en dat je ook echt een heel oude modem/router hebt, dan worden oude kastjes doorgaans zonder problemen omgeruild. Als je nog twee kastjes hebt staan en er daar niet één van zelf hebt neergezet is dat trouwens het eerste dat je moet doen!

Het levert allemaal wat werk en onderbrekingen van je internet op, maar als je structureel problemen hebt met je WiFi is het echt de moeite om dat op te lossen. Er is niks fijner dan zeker weten dat je altijd WiFi hebt, dus het is voor een goed doel!

[Afbeeldingen © Kadmy – Adobe Stock]

Patrick Smeets

Game-enthousiast, tech blogger en presentator. Was ooit rockster. Local celebrity in Limburg maar ziet graag veel van de wereld. Er zijn niet genoeg kattenGIFjes in de wereld.

Verder lezen over Internet

Beveiligingsgevaar: update je laptop nog voor je op vakantie gaat

Het is een verschrikkelijke timing, of juist een heel slimme: door een zwakte in Windows kunnen hackers je computer in via een open wifi.

Cybercrime21.06.2024

Beveiligingsgevaar: update je laptop nog voor je op vakantie gaat

10 grappige gadgets voor mensen die van het internet houden

We hebben 10 grappige gadgets voor je verzameld om helemaal te bewijzen dat jij het internet hebt begrepen.

Gadgets21.06.2024

10 grappige gadgets voor mensen die van het internet houden

Internet thuis wordt dit jaar weer duurder

Lekker thuis internetten wordt weer een stukje duurder in 2024. De drie grote providers maken allen hun prijzen hoger.

Online18.06.2024

Internet thuis wordt dit jaar weer duurder

Vijfpunts snelcursus nepnieuws herkennen!

Internet en sociale media hebben het podium voor nepnieuws enorm vergroot. Doordat iedereen kan publiceren en daarmee in potentie een groot publiek bereiken kan, is nepnieuws niet eerder in onze geschiedenis zo wijdverspreid geweest.

Nieuws15.05.2024

Vijfpunts snelcursus nepnieuws herkennen!

Reddit pakt zijn app aan: meer focus op reacties

Reddit heeft besloten om de app te tweaken. De reacties komen nu meer prominent in beeld en daarmee lokt het meer interactie uit.

Online25.04.2024

Reddit pakt zijn app aan: meer focus op reacties

Nike komt met een 404 Error-schoen voor nerds

Iedereen kent de Error 404 wel, maar zou je er ook schoenen van aandoen? Natuurlijk, het is herkenbaar en het zal zeker wat mensen aan het lachen maken. Plus, het zijn Nike's.

Online16.04.2024

Nike komt met een 404 Error-schoen voor nerds

Steeds meer mensen twijfelen aan de waarheid van online informatie

In 2023 heeft 67 procent van de bevolking van 12 jaar of ouder aangegeven op internet informatie gezien of gelezen te hebben die volgens hen niet waar was, of waarbij ze twijfelden aan de waarheid ervan.

Nieuws11.04.2024

Steeds meer mensen twijfelen aan de waarheid van online informatie

​Digitaal mijmeren: Zullen AI’s op het internet op enig moment ontwaken?

Schandalen als gevolg van ontsporende Artificial Intelligence (AI) zullen de aankomende jaren hoogstwaarschijnlijk een wereldwijd probleem gaan vormen. De uitrol en integratie van AI's binnen online toepassingen zullen n...

Online18.03.2024

​Digitaal mijmeren: Zullen AI’s op het internet op enig moment ontwaken?

Mogelijk ontwikkelen AI's een vorm van gedecentraliseerd interactiviteitsbewustzijn

Verder lezen over KPN

Internet thuis wordt dit jaar weer duurder

Lekker thuis internetten wordt weer een stukje duurder in 2024. De drie grote providers maken allen hun prijzen hoger.

Online18.06.2024

Internet thuis wordt dit jaar weer duurder

​Terugblik: Pocketline Swing was voor velen de eerste mobiel

20 tot 40 euro kun je er nog wel voor krijgen op Marktplaats, je oude Pocketline Swing. We zijn er eerlijk gezegd wat verbaasd over, maar waarschijnlijk voelen die kopers er net zoveel nostalgie bij als wij. Of je nou ee...

Mobile04.12.2023

​Terugblik: Pocketline Swing was voor velen de eerste mobiel

Veel MKB-bedrijven denken niet interessant genoeg te zijn voor cybercriminaliteit

Steeds meer MKB-bedrijven krijgen dagelijks te maken met malafide websites en pogingen tot phishing via hun systemen of medewerkers. Zo blijkt uit nieuwe gegevens van KPN. Op wekelijkse basis verijdelt de telco ruim 7 mi...

Cybercrime28.11.2023

Veel MKB-bedrijven denken niet interessant genoeg te zijn voor cybercriminaliteit

Wrong!
KPN Teletolk voor doven en slechthorenden gaat door

KPN heeft al tien jaar een aparte gebarentolk beeldbeldienst voor doven en slechthorenden. Zij kunnen via een videobelverbinding met de online teletolk in gebarentaal bellen voor allerhande zaken. Denk bijvoorbeeld aan h...

Mobile10.11.2023

KPN Teletolk voor doven en slechthorenden gaat door

Nog minimaal tot eind 2028
NVIDIA GeForce NOW komt naar KPN glasvezel en 5G abonnees

Het duurt nog een paar maanden, maar vanaf 2024 kunnen nieuwe klanten die kiezen voor een KPN glasvezel of 5G-abonnement deze uitbreiden met een NVIDIA GeForce NOW cloud gaming bundel. Daarmee kunnen zij dan al hun appar...

Gaming07.11.2023

NVIDIA GeForce NOW komt naar KPN glasvezel en 5G abonnees

Nieuwe gamestreaming bundel wordt begin 2024 gelanceerd
​KPN blijft voorlopig partner van de eDivisie

De Eredivisie CV en DreamHack Sports Games maken bekend dat KPN zich ook de komende drie eDivisie-seizoenen als naming partner aan de gamingcompetitie verbindt. De voortzetting van dit partnership is vanaf het seizoen 20...

Gaming25.10.2023

​KPN blijft voorlopig partner van de eDivisie

KPN bereidt 4 Gbit internet abonnement voor

De tijden dat je nog trots kon zeggen dat je een internetverbinding met 100 megabit snelheid had, zijn lang vervlogen. Met de komst van glasvezel, dat inmiddels op meer dan 8 miljoen adressen in Nederland beschikbaar is,...

Online09.10.2023

KPN bereidt 4 Gbit internet abonnement voor

Voor iedereen die 1 Gbit/s te ‘langzaam’ vindt
ViaPlay kun je nu ook een dagje nemen: voor de hoofdprijs

KPN heeft een ViaPlay-dagpas aangekondigd. Hiermee kun je de streamingdienst voor een dagje afnemen, bijvoorbeeld als je graag de Formule 1-race wil zien waarin Max Verstappen mogelijk kampioen wordt (waarschijnlijk Monz...

Entertainment23.06.2023

ViaPlay kun je nu ook een dagje nemen: voor de hoofdprijs

Verder lezen over WiFi

Beveiligingsgevaar: update je laptop nog voor je op vakantie gaat

Het is een verschrikkelijke timing, of juist een heel slimme: door een zwakte in Windows kunnen hackers je computer in via een open wifi.

Cybercrime21.06.2024

Beveiligingsgevaar: update je laptop nog voor je op vakantie gaat

Internet thuis wordt dit jaar weer duurder

Lekker thuis internetten wordt weer een stukje duurder in 2024. De drie grote providers maken allen hun prijzen hoger.

Online18.06.2024

Internet thuis wordt dit jaar weer duurder

​Netgear Nighthawk bewijst dat je ook onderweg een goede verbinding kunt hebben

Nu we meer hybride werken, kan ineens alles onze werkplek worden. Niet meer thuis of op kantoor, maar ook in de koffiezaak om de hoek met een geurige bak koffie, in de indoor speeltuin terwijl de kinderen erop los klaute...

Gadgets28.08.2023

​Netgear Nighthawk bewijst dat je ook onderweg een goede verbinding kunt hebben

Netgear ​​Orbi 960 Quad-Band wifi 6e mesh is je wifi-lifesaver

Woon je in een soort betonnen bunker, of heb je ondanks vele pogingen nog steeds geen wifi achterin je tuin of op zolder? Dan kun je wel wat stevigers gebruiken om toch die verbinding te verbeteren. Verhuizen hoeft niet:...

Gadgets26.07.2023

Netgear ​​Orbi 960 Quad-Band wifi 6e mesh is je wifi-lifesaver

WiFi problemen in huis zijn snel verholpen met deze repeater

Vandaag de dag vragen we steeds meer van onze interverbinding. We willen 24/7 connected zijn, en er komen steeds meer apparaten bij die ook wat willen met jouw WiFi signaal thuis. Maar doordat we onze internetverbinding...

Gadgets20.03.2023

WiFi problemen in huis zijn snel verholpen met deze repeater

Plug & Play
MWC: OPPO​ toont nieuwe innovatieve technologieën

OPPO toont deze week zijn nieuwste innovatieve technologieën op het Mobile World Congress 2023 in Barcelona. Naast een selectie aan vlaggenschipapparaten, waaronder de Find N2 & Find N2 Flip, presenteert het bedrijf op...

Mobile01.03.2023

MWC: OPPO​ toont nieuwe innovatieve technologieën

Apple zou stoppen met ontwikkeling eigen WiFi-chip

Apple heeft de afgelopen jaren veel werk gemaakt van het voornemen om minder afhankelijk te worden van chipleveranciers. Met wisselend succes. Dat wil zeggen, de iPhone en een aantal MacBooks worden al aangedreven door e...

Gadgets30.01.2023

Apple zou stoppen met ontwikkeling eigen WiFi-chip

CES 2023: Met Bullitt Satellite Connect heb je verbinding op plaatsen zonder mobiel bereik

De Bullitt Group, de Britse smartphone fabrikant, heeft tijdens de CES in Las Vegas zijn veelbesproken tweerichtings satelliet-berichtendienst Bullitt Satellite Connect gepresenteerd. Deze dienst zal beschikbaar komen he...

Mobile06.01.2023

CES 2023: Met Bullitt Satellite Connect heb je verbinding op plaatsen zonder mobiel bereik