Technology11.11.2014

Technologie die straks in je lichaam zit


9 voorbeelden

Denk je dat we het toppunt van de technologische vooruitgang bereikt hebben nu we allemaal met een krachtige computer in onze broekzak en met een smartwatch om onze pols lopen? Vergeet het maar, draagbare technologie is maar een tussenstap. Op termijn zullen we allerlei apparaten gewoon in ons lichaam laten implanteren. Yahoo heeft 9 implanteerbare technologieën op een rijtje gezet waar nu al mee geëxperimenteerd wordt.


1. Implanteerbare smartphone

Vorig jaar ontwierp artiest Anthony Antonellis een RFID-chip die hij in z’n arm liet implanteren om zo kunstwerken van en naar z’n smartphone te kunnen transfereren. Ondertussen werken onderzoekers aan een technologie die het mogelijk moet maken geluiden direct naar ons oor te projecteren door beenmerg als speaker te gebruiken. En ook de technologie om via oogimplantaten onze ogen als digitale camera (en beeldscherm) te gebruiken wordt naar gekeken. Je draagt misschien nog een telefoontoestel maar dat zal je zelden of nooit meer tevoorschijn hoeven halen, ons lichaam zelf wordt de interface.

Anthony Antonellis
Anthony Antonellis

2. Genezende computerchips

Momenteel wordt er al veel gebruik gemaakt van medische implantaten die verbinding kunnen maken met een smartphone om zo het lichaam te kunnen monitoren en de gegevens door te kunnen sturen naar de patiënt.

In Londen wordt nu ook gewerkt aan ‘eetbare’ elektronische capsules die het vetgehalte in het bloed van patiënten monitoren en die genetisch materiaal kunnen uitsturen om het hongergevoel van deze patiënten te stoppen zodra het vetgehalte te hoog dreigt te worden. En zo zitten er nog tal van hoogtechnologische medische implantaten in de pijplijn.

Via nworeport.me
Via nworeport.me

3. Cyberpillen die in verbinding staan met je dokter

Van implantaten die verbinding kunnen maken met je smartphone naar pillen die je dokter kunnen sms-en is maar een kleine stap. Voor ‘Project Proteus’ werken Britse onderzoekers aan dit soort cyberpillen met een ingebouwde microprocessor. Zo kan je arts ‘in real time’ volgen of je je medicatie wel op tijd genomen hebt en of ze goed werkt.

© Doruk Sikman - Fotolia.com
© Doruk Sikman - Fotolia.com

4. Het elektronische anticonceptie-implantaat van Bill Gates

Anticonceptie-implantaten bestaan al langer natuurlijk. Ze zijn een goede oplossing voor vrouwen die het moeilijk vinden om elke dag de pil te nemen of die bepaalde hormonen niet goed verdragen. Maar dankzij Bill & Melinda Gates Foundation komt er binnenkort een elektronische variant van deze anticonceptie op de markt. Het voordeel? Er zijn slechts minieme dosissen hormonen nodig waardoor één implantaat tot 16 jaar lang kan werken én je kunt het op afstand uitschakelen mocht je toch zwanger willen worden.

chip-gates-foundation
chip-gates-foundation

5. Slimme tatoeages

Tatoeages hebben, behalve bij straatbendes of in de gevangenis dan, enkel een esthetische functie. Maar wat als we ze ook zouden kunnen gebruiken om een elektronisch slot te openen, onszelf te identificeren of in de supermarkt te betalen? Binnenkort allemaal mogelijk dankzij het bedrijf Dangerous Things dat via tatoeage-technieken een NFC-chip in je vinger kan laten implanteren.

Een Texaans onderzoeksteam heeft ook een soort tatoeage-inkt ontwikkeld die bestaat uit micropartikels die informatie over je gezondheidstoestand kunnen verzamelen en doorsturen.

tato
tato

6. Een interface tussen je hersens en je laptop

Het was al te zien in een aantal sciencefiction films en boeken maar nu zit het er ook echt aan te komen: onze hersens zullen rechtstreeks met een computer verbonden kunnen worden. Zo kunnen computers informatie die onze hersenen bereikt helpen verwerken of opslaan. Maar we zullen ook apparaten kunnen aansturen met ons brein zodat we bijvoorbeeld op internet kunnen surfen door aan de naam van een website te denken. Chipmaker Intel denkt dat dit soort apparaten tegen 2020 al praktisch bruikbaar zullen zijn.

© lassedesignen - Fotolia.com
© lassedesignen - Fotolia.com

7. Smeltbare bio-batterijen

Het grote probleem met het inbouwen van technologie in het menselijk lichaam is momenteel nog de energievoorziening. Je kan er wel batterijen bij inbouwen maar hoe wil je deze ooit vervangen of zelfs maar opladen? Er zijn gelukkig oplossingen in de maak. Ons lichaam is een kleine energiefabriek, waarom zou een deel van de glucose in ons bloed niet voor energie voor al die implantaten kunnen zorgen? Draper Laboratory uit Massachusetts werkt aan biologisch afbreekbare batterijen die hun stroom vanuit het lichaam draadloos doorsturen naar het implantaat en die zodra ze leeg zijn vanzelf wegsmelten.

8. ‘Slim stof’

Een erg opwindend project is dat rond het zogenaamde smart dust. Een hele verzameling microscopisch kleine nano-computers die zichzelf in het lichaam kunnen omvormen tot een netwerk met voldoende kracht om allerlei complexe taken uit te voeren. Zo zou je je een zwerm van dit soort nano-computers kunnen voorstellen die kanker in een erg vroeg stadium kunnen opsporen en bestrijden of die erg lokaal de pijn van een blessure kunnen doen verdwijnen.

© nobeastsofierce - Fotolia.com
© nobeastsofierce - Fotolia.com

9. Het elektronische id-implantaat

De elektronische identiteitskaart kennen we al langer: al onze persoonlijke gegevens passen daarin op één minuscule chip. Maar wat als we van die chip een implantaat maken dat draadloos kan communiceren? Sommigen denken dat we dan in een Orwelliaanse ‘Big Brother’-nachtmerrie terecht zullen komen waarin politiediensten ons vanop afstand kunnen controleren. Anderen wijzen op het voordeel dat identiteitsfraude zo goed als onmogelijk wordt en dat beveiliging veel eenvoudiger zal zijn.

id-implantaat
id-implantaat
Dominique Dewitte

Dominique Dewitte is hoofdredacteur en mede-uitgever van het in Belgie populaire zakenportaal Express.be. Daarnaast is hij schrijver van boeken en publiceert hij als Blogger artikelen op Dutchcowboys.

Verder lezen over Innovatie

De Atlas-robot van Boston Dynamics is onherkenbaar geworden

Boston Dynamics heeft zijn nieuwe Atlas-robot geïntroduceerd en die ziet er heel anders uit dan zijn voorganger. Vooral het gezicht is een wereld van verschil.

Technology18.04.2024

De Atlas-robot van Boston Dynamics is onherkenbaar geworden

Facelift of faceswap?
SAP opent een experience center dat volledig is gericht op AI

SAP Labs France, een SAP-dochteronderneming die zich bezighoudt met R&D-activiteiten, kondigt de opening aan van haar Customer Experience Center in het Zuid-Franse technologiepark Sophia Antipolis.

Technology17.04.2024

SAP opent een experience center dat volledig is gericht op AI

​Opmerkelijk: Amazon stopt met zijn kassaloze supermarkt

Het was een video die volledig viral ging, en terecht: Amazons kassaloze supermarkten. Nu lijkt het daar echter op terug te komen. Het verwijdert de Just Walk Out-technologie uit de Fresh-supermarkten in de Verenigde Sta...

Technology03.04.2024

​Opmerkelijk: Amazon stopt met zijn kassaloze supermarkt

Pacemaker-batterijen nooit meer vervangen dankzij je eigen lijf

Als je een pacemaker hebt, dan ben je niet na één operatie klaar. Je moet regelmatig opnieuw onder het mes, namelijk om de batterij van het essentiële apparaat te vervangen. Daar komt in de toekomst mogelijk veranderi...

Technology01.04.2024

Pacemaker-batterijen nooit meer vervangen dankzij je eigen lijf

​Amazon introduceert app op met je handpalm te betalen

Het is geen waarzegger: Amazon introduceert een app waarmee je hand wordt gelezen. Niet om te bepalen hoe lang je levenslijn is, maar wel om vast te stellen hoe hoog je banksaldo is. Of nou ja, of het genoeg is om de bet...

Technology29.03.2024

​Amazon introduceert app op met je handpalm te betalen

De grootste hyperloop van Europa ligt in Nederland

Het is 420 meter lang en daarmee de langste hyperloop van Europa. We hebben het over het gloednieuwe European Hyperloop Center in Veendam. Het is te vinden bij Husa Logistics en kostte 7,5 miljoen euro om te bouwen. Spec...

Technology28.03.2024

De grootste hyperloop van Europa ligt in Nederland

OpenAI introduceert AI in Hollywood: vrees acteurs dichterbij

Eén van de redenen dat vorig jaar zoveel acteurs en scenarioschrijvers in Hollywood staakten, was de angst voor AI. Computergemaakte mensen kunnen immers veel engere stunts doen, hoeven niet te worden betaald en zijn al...

Technology24.03.2024

OpenAI introduceert AI in Hollywood: vrees acteurs dichterbij

And so it begins
​Eerste mens met Neuralink gamet uren achtereen met zijn brein

Hij is volledig verlamd, maar kan schaakstukken verplaatsen via de computer zonder een muis of scherm aan te raken. Het is de 29-jarige Noland Arbaugh, een naam die geschiedenis heeft geschreven. Niet helemaal door zijn...

Technology21.03.2024

​Eerste mens met Neuralink gamet uren achtereen met zijn brein