Technology11.11.2014

Technologie die straks in je lichaam zit


9 voorbeelden

Denk je dat we het toppunt van de technologische vooruitgang bereikt hebben nu we allemaal met een krachtige computer in onze broekzak en met een smartwatch om onze pols lopen? Vergeet het maar, draagbare technologie is maar een tussenstap. Op termijn zullen we allerlei apparaten gewoon in ons lichaam laten implanteren. Yahoo heeft 9 implanteerbare technologieën op een rijtje gezet waar nu al mee geëxperimenteerd wordt.


1. Implanteerbare smartphone

Vorig jaar ontwierp artiest Anthony Antonellis een RFID-chip die hij in z’n arm liet implanteren om zo kunstwerken van en naar z’n smartphone te kunnen transfereren. Ondertussen werken onderzoekers aan een technologie die het mogelijk moet maken geluiden direct naar ons oor te projecteren door beenmerg als speaker te gebruiken. En ook de technologie om via oogimplantaten onze ogen als digitale camera (en beeldscherm) te gebruiken wordt naar gekeken. Je draagt misschien nog een telefoontoestel maar dat zal je zelden of nooit meer tevoorschijn hoeven halen, ons lichaam zelf wordt de interface.

Anthony Antonellis
Anthony Antonellis

2. Genezende computerchips

Momenteel wordt er al veel gebruik gemaakt van medische implantaten die verbinding kunnen maken met een smartphone om zo het lichaam te kunnen monitoren en de gegevens door te kunnen sturen naar de patiënt.

In Londen wordt nu ook gewerkt aan ‘eetbare’ elektronische capsules die het vetgehalte in het bloed van patiënten monitoren en die genetisch materiaal kunnen uitsturen om het hongergevoel van deze patiënten te stoppen zodra het vetgehalte te hoog dreigt te worden. En zo zitten er nog tal van hoogtechnologische medische implantaten in de pijplijn.

Via nworeport.me
Via nworeport.me

3. Cyberpillen die in verbinding staan met je dokter

Van implantaten die verbinding kunnen maken met je smartphone naar pillen die je dokter kunnen sms-en is maar een kleine stap. Voor ‘Project Proteus’ werken Britse onderzoekers aan dit soort cyberpillen met een ingebouwde microprocessor. Zo kan je arts ‘in real time’ volgen of je je medicatie wel op tijd genomen hebt en of ze goed werkt.

© Doruk Sikman - Fotolia.com
© Doruk Sikman - Fotolia.com

4. Het elektronische anticonceptie-implantaat van Bill Gates

Anticonceptie-implantaten bestaan al langer natuurlijk. Ze zijn een goede oplossing voor vrouwen die het moeilijk vinden om elke dag de pil te nemen of die bepaalde hormonen niet goed verdragen. Maar dankzij Bill & Melinda Gates Foundation komt er binnenkort een elektronische variant van deze anticonceptie op de markt. Het voordeel? Er zijn slechts minieme dosissen hormonen nodig waardoor één implantaat tot 16 jaar lang kan werken én je kunt het op afstand uitschakelen mocht je toch zwanger willen worden.

chip-gates-foundation
chip-gates-foundation

5. Slimme tatoeages

Tatoeages hebben, behalve bij straatbendes of in de gevangenis dan, enkel een esthetische functie. Maar wat als we ze ook zouden kunnen gebruiken om een elektronisch slot te openen, onszelf te identificeren of in de supermarkt te betalen? Binnenkort allemaal mogelijk dankzij het bedrijf Dangerous Things dat via tatoeage-technieken een NFC-chip in je vinger kan laten implanteren.

Een Texaans onderzoeksteam heeft ook een soort tatoeage-inkt ontwikkeld die bestaat uit micropartikels die informatie over je gezondheidstoestand kunnen verzamelen en doorsturen.

tato
tato

6. Een interface tussen je hersens en je laptop

Het was al te zien in een aantal sciencefiction films en boeken maar nu zit het er ook echt aan te komen: onze hersens zullen rechtstreeks met een computer verbonden kunnen worden. Zo kunnen computers informatie die onze hersenen bereikt helpen verwerken of opslaan. Maar we zullen ook apparaten kunnen aansturen met ons brein zodat we bijvoorbeeld op internet kunnen surfen door aan de naam van een website te denken. Chipmaker Intel denkt dat dit soort apparaten tegen 2020 al praktisch bruikbaar zullen zijn.

© lassedesignen - Fotolia.com
© lassedesignen - Fotolia.com

7. Smeltbare bio-batterijen

Het grote probleem met het inbouwen van technologie in het menselijk lichaam is momenteel nog de energievoorziening. Je kan er wel batterijen bij inbouwen maar hoe wil je deze ooit vervangen of zelfs maar opladen? Er zijn gelukkig oplossingen in de maak. Ons lichaam is een kleine energiefabriek, waarom zou een deel van de glucose in ons bloed niet voor energie voor al die implantaten kunnen zorgen? Draper Laboratory uit Massachusetts werkt aan biologisch afbreekbare batterijen die hun stroom vanuit het lichaam draadloos doorsturen naar het implantaat en die zodra ze leeg zijn vanzelf wegsmelten.

8. ‘Slim stof’

Een erg opwindend project is dat rond het zogenaamde smart dust. Een hele verzameling microscopisch kleine nano-computers die zichzelf in het lichaam kunnen omvormen tot een netwerk met voldoende kracht om allerlei complexe taken uit te voeren. Zo zou je je een zwerm van dit soort nano-computers kunnen voorstellen die kanker in een erg vroeg stadium kunnen opsporen en bestrijden of die erg lokaal de pijn van een blessure kunnen doen verdwijnen.

© nobeastsofierce - Fotolia.com
© nobeastsofierce - Fotolia.com

9. Het elektronische id-implantaat

De elektronische identiteitskaart kennen we al langer: al onze persoonlijke gegevens passen daarin op één minuscule chip. Maar wat als we van die chip een implantaat maken dat draadloos kan communiceren? Sommigen denken dat we dan in een Orwelliaanse ‘Big Brother’-nachtmerrie terecht zullen komen waarin politiediensten ons vanop afstand kunnen controleren. Anderen wijzen op het voordeel dat identiteitsfraude zo goed als onmogelijk wordt en dat beveiliging veel eenvoudiger zal zijn.

id-implantaat
id-implantaat
Dominique Dewitte

Dominique Dewitte is hoofdredacteur en mede-uitgever van het in Belgie populaire zakenportaal Express.be. Daarnaast is hij schrijver van boeken en publiceert hij als Blogger artikelen op Dutchcowboys.

Verder lezen over Innovatie

Dit was het VINT Symposium van 2024

Voor de 30e keer was er het VINT Symposium in het Spant! te Bussum. Dit jaar stond het thema 'Echt Slim' centraal, wat een interessant perspectief bood op de rol van intelligentie in technologie. Elk jaar biedt het symposium de kans om nieuwe technologische trends en inzichten te verkennen, en dit jaar was geen uitzondering.

Events04.07.2024

Dit was het VINT Symposium van 2024

met als thema 'Echt Slim'
VodafoneZiggo verkrijgt (voor € 57,5 miljoen) belangrijk 5G spectrum 

VodafoneZiggo heeft in de recente frequentieveiling nieuw spectrum verworven om aan haar netwerk toe te voegen. Tijdens de veiling is 100MHz bemachtigd in de 3,5GHz band. Dit stelt het telecombedrijf in staat om het bestaande netwerk nog verder door te ontwikkelen en te versterken. VodafoneZiggo is erg tevreden met de uitkomst van de veiling. VodafoneZiggo betaalt € 57,5 miljoen euro voor deze spectrumvergunning, die loopt tot 2040. 

Mobile02.07.2024

VodafoneZiggo verkrijgt (voor € 57,5 miljoen) belangrijk 5G spectrum 

Dit is de innovatieve Control Room van Team Visma | Lease a Bike

Team Visma | Lease a Bike, een van 's werelds beste wielerploegen, zet een grote stap in technologische innovatie met de lancering van hun gloednieuwe Control Room. Deze hypermoderne mobiele unit, uitgerust met de nieuwste technologieën en apparatuur, maakt zijn debuut tijdens de Tour de France, die zaterdag 29 juni in Florence van start gaat.

Technology27.06.2024

Dit is de innovatieve Control Room van Team Visma | Lease a Bike

In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen

Het aantal Brabantse startups is sinds 2020 spectaculair gegroeid. Met 1462 startups heeft Brabant nu de op twee na grootste startup-populatie van alle Nederlandse provincies. Dit is een stijging van bijna 22 procent ten opzichte van 2020, toen er 1200 startups waren. Deze cijfers komen naar voren uit het vandaag gepubliceerde Birch-rapport, dat in opdracht van startuporganisatie Braventure is uitgevoerd.

Startups27.06.2024

In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen

AWS stimuleert groei van generatieve AI-startups

Technology18.06.2024

AWS stimuleert groei van generatieve AI-startups

McDonalds ontdekt dat AI in de McDrive nog geen goed idee is

McDonald’s heeft recent wel geprobeerd om die mensen te vervangen door AI, maar die deed het waarschijnlijk minder goed dan zijn menselijke collega.

Online17.06.2024

McDonalds ontdekt dat AI in de McDrive nog geen goed idee is

Huizen worden met speciaal energiecement een soort giga-accu’s

De knappe koppen van MIT hebben cement ontwikkeld dat vol energie zit. Hiermee maak je in één keer een giga-accu van je woning.

Technology14.06.2024

Huizen worden met speciaal energiecement een soort giga-accu’s

Nog een Delfts succes: waterstofauto is geschikt voor openbare weg

De studenten van TU Delft zijn lekker bezig. Eerder kwam er al goed nieuws binnen over de hyperloop, en nu ook over de waterstofauto.

Automotive11.06.2024

Nog een Delfts succes: waterstofauto is geschikt voor openbare weg