Technology20.08.2018

​Technofobie of dreigende dystopie?


In China worden grote stappen gezet richting een maatschappij waarin burgers continu worden gevolgd, gemonitord en beoordeeld. Een sociale score moet ervoor zorgen dat men netjes wacht op het stoplicht, vaak op bezoek gaat bij familie en op tijd op het werk verschijnt. Overtredingen leveren strafpunten op en daarmee een lagere score waarmee je minder recht hebt op een goede baan of een appartement. Het is nu nog optioneel, maar in 2020 ontkomt de Chinese burger er niet meer aan. De Volkskrant schrijft in een artikel over de Chinese technologie dat wij, in het westen, nog ‘huiverig’ zijn qua technologische vooruitgang. Een opmerkelijke woordkeuze, want het suggereert dat China op het juiste pad zit en dat wij ‘nog’ niet durven. Onzin, want de ontwikkelingen in China zijn opvallend en laten weinig over van het begrip privacy zoals wij dat kennen en waar wij, met recht, veel waarde aan hechten. Ik vraag mij oprecht af of wij eenzelfde richting op gaan als China, en of het tijd is om ons tegen de ontwikkelingen te verzetten.

Totalitair en privacy-loos

In de pop-cultuur zijn samenlevingen zoals het toekomstige China huiveringwekkend beschreven. Voorbeelden te over, zoals 1984, Blade Runner, We en The Circle. Verhalen zoals deze beschrijven een bedrukkende maatschappij waarin technologie het dagelijks leven vormgeeft, wat resulteert in een totalitaire staat waarin een gebrek aan privacy en vrijheid realiteit wordt. Dystopische verhalen zoals deze spreken tot de verbeelding van een groot publiek, juist omdat er altijd een kern van waarheid en reële dreiging huist in de situatie die wordt geschetst. De situatie vandaag de dag is al beduidend anders dan de situatie van 20 jaar geleden. Anno 2018 kan iedereen met een smartphone elkaar filmen. Dit gebeurt ook al massaal met drones. Dit heeft al geleid tot een verschuiving in de privacy-grens van de moderne mens. We zijn er steeds meer aan gewend geraakt en hebben dat zelf niet per se door, tot het te ver gaat. Denk bijvoorbeeld aan de topless vrouw op de Amsterdamse Gay Pride. Een video van haar stond binnen no-time op het internet. Je kan je afvragen of ze daar rekening mee had moeten houden, maar feit blijft dat haar privacy geschonden is. Hoe vrij ben je dan nog in de moderne maatschappij?

Langzame verschuiving

Grenzen vervagen en normen verschuiven. Dat geeft voorgaand voorbeeld wel aan. Dit gaat echter zo geleidelijk dat men zich simpelweg op termijn aanpast aan de nieuwe normen en deze eigenlijk voor lief neemt. Is een individu überhaupt in staat zich te verzetten hiertegen? In China is dat zeker niet het geval. Burgers in China zijn niet in staat zich echt te verzetten tegen de snelheid waarmee de overheid en tech-bedrijven de maatschappij veranderen. Daar wordt de nieuwe norm opgelegd en misschien is dat ook waarom ‘wij in het westen’ zo ‘huiverig’ zijn. Ik durf wel te stellen dat onze samenleving langzaamaan steeds meer gaat lijken op zoals die in China nu realiteit wordt. Dat gaat zo langzaam dat we het misschien pas door hebben als het zover is. Ik ben benieuwd of er toch ergens een grens getrokken gaat worden of dat iedereen lijdzaam zijn nieuwe lot onder ogen zal zien.

Technofobie?

De Volkskrant suggereert dat wij huiverig zijn. Is er in het westen dan sprake van technofobie, de angst voor technologie en een gebrek aan vertrouwen? Integendeel. Ontwikkelingen gaan ook hier sneller dan de consument of burger zich aan weet te passen. We halen voice assistenten onze woonkamer binnen, nog voordat we er het nut van inzien. We filosoferen erop los over de toepassingen van blockchain en crypto’s, maar daar blijft het grotendeels bij. Moderne technologie heeft een tendens om ons leven makkelijker, productiever, zekerder en veiliger te maken. We gebruiken activity trackers om gezond te blijven en zijn als gevolg de hele dag aan het wandelen. Een moderne slaaf van de technologie.

Echt nuttige toepassingen van nieuwe technologieën worden vaak pas na het in de markt zetten duidelijk. Neem bijvoorbeeld Boston Dynamics. Dit bedrijf gaat binnenkort robothonden verkopen, meldt Nu.nl. In dit artikel staat letterlijk: “Het is niet duidelijk wat voor toepassingen het bedrijf precies op het oog heeft.” Toch hebben we er allerlei verwachtingen van en wordt het toegejuicht. Ik hoop maar dat mensen de Black Mirror aflevering hebben gezien waarin precies zo’n hond in actie komt. Om terug te komen tot de kern: er is geen sprake van technofobie in het westen. En ik sluit ook zeker niet uit dat wij een Chinese realiteit tegemoet gaan. Ik ben benieuwd hoe jij daar tegen aankijkt. Wordt het tijd om in opstand te komen en grenzen te trekken? Of zie jij ook voornamelijk voordelen in de technologische vooruitgang?

Deze blogpost is geschreven door: Gosse de Reus, PR en Marketing consultant bij Marcommit.

[Afbeelding © Brian Jackson – Adobe Stock]

...

Verder lezen over China

EU-toezichthouders eisen dat Temu zich aan de regels houdt

De webwinkel Temu moet de komende tijd heel duidelijk gaan aantonen dat het zich aan de consumentenregels van hier houdt.

Online08.11.2024

EU-toezichthouders eisen dat Temu zich aan de regels houdt

Waarom sommige auto’s in China sinds een paar dagen misvormd lijken

Chinezen zetten de laatste dagen video's online van auto's die rare bollingen hebben. Wat gebeurt er?

Automotive12.08.2024

Waarom sommige auto’s in China sinds een paar dagen misvormd lijken

Worden je Temu-bestellingen straks duurder?

Bestel je wel eens op Shein, AliExpress of Temu? Dan ben je niet de enige en dat ziet ook de Nederlandse overheid...

Online30.07.2024

Worden je Temu-bestellingen straks duurder?

Vigorish Viper: een Chinees cybercrimesyndicaat ontdekt door Infoblox

Infoblox heeft een belangrijke doorbraak geboekt in onderzoek naar cybercriminaliteit met de onthulling van een groep cybercriminelen, die de naam "Vigorish Viper" heeft gekregen. Dit is een Chinees georganiseerd misdaadsyndicaat dat gebruikmaakt van geavanceerde technologie om te profiteren van de wereldwijde illegale sportgokindustrie ter waarde van $1.700 miljard. Het syndicaat heeft ook banden met witwaspraktijken en mensenhandel operaties in heel Azië. Deze ontdekking van Infoblox betekent een belangrijke mijlpaal in de voortdurende strijd tegen wereldwijde cybercriminaliteit door middel van DNS-intelligentie.

Cybercrime25.07.2024

Vigorish Viper: een Chinees cybercrimesyndicaat ontdekt door Infoblox

banden met Europese voetbalsponsors, mensenhandel en illegale gokindustrie
Temu wordt nu zelfs bestempeld als gevaarlijke malware

Een nieuwe rechtszaak tegen Temu stelt dat het Chinese platform er aantoonbaar ver in gaat: het zou je tekstberichten op je telefoon meelezen.

Cybercrime01.07.2024

Temu wordt nu zelfs bestempeld als gevaarlijke malware

Nederlandse consumenten shoppen online steeds meer in China

Nederlandse consumenten hebben in het eerste kwartaal van 2024 ruim €9 miljard online uitgegeven, een groei van 3% t.o.v. Q1 2023. Het aantal online aankopen nam iets af (-3%) naar ruim 85 miljoen. Wel wordt er meer gekocht bij buitenlandse webshops; zowel het aantal aankopen als de bestedingen cross-border zijn toegenomen

Online01.07.2024

Nederlandse consumenten shoppen online steeds meer in China

Waar je rekening mee moet houden als je op Temu shopt

Temu is een populaire app, maar de winkel blijft maar onder vuur liggen door security-experts.

Gadgets06.06.2024

Waar je rekening mee moet houden als je op Temu shopt

Huawei versterkt marktaandeel met 7 nieuwe productlanceringen in Dubai

Tech in Asia22.05.2024

Huawei versterkt marktaandeel met 7 nieuwe productlanceringen in Dubai

Verder lezen over Smartphone

Waarom een Sim Only-abonnement een goede keuze is

Je krijgt van je provider een berichtje dat je kunt verlengen. Leuk! Misschien ga je, omdat je dat nu eenmaal zo gewend bent, meteen op zoek naar een mooi nieuw toestel. Maar is een Sim Only niet eigenlijk iets beter? Dit is waarom een Sim Only-abonnement een goede keuze is.

Mobile02.12.2024

Waarom een Sim Only-abonnement een goede keuze is

Samsung Galaxy S25 Ultra? Nieuwe video lekt uit op Reddit

Een video die recent op Reddit verscheen, geeft een eerste blik op wat vermoedelijk de nieuwe Samsung Galaxy S25 Ultra is. Hoewel de video aanvankelijk werd gedeeld als een preview van de Galaxy S24 Ultra, hebben insiders bevestigd dat het gaat om het ontwerp van de S25 Ultra. De beelden tonen interessante details die een indicatie geven van Samsung’s volgende vlaggenschip.

Mobile27.11.2024

Samsung Galaxy S25 Ultra? Nieuwe video lekt uit op Reddit

OPPO Find X8 Pro aangekondigd met 4 camera’s aan de achterkant

OPPO brengt zijn vlaggenschip Find X8 Pro uit in Nederland. Het toestel werd recent in China aangekondigd en krijgt nu een Europese release.

Mobile21.11.2024

OPPO Find X8 Pro aangekondigd met 4 camera’s aan de achterkant

We gaan nu naar telefoonloze telefoonwinkels zonder personeel

nog een winkel noemen, of is het stiekem meer een servicepunt? KPN opent in Den Helder een winkel waar geen fysiek personeel aanwezig is

Mobile18.11.2024

We gaan nu naar telefoonloze telefoonwinkels zonder personeel

iPhone krijgt een oplaadfunctie die we op alle toestellen willen

Je wil toch weten hoe lang het nog duurt voordat je telefoon weer helemaal vol is. iPhone zou dat vanaf iOS 18.2 gaan laten zien.

Mobile06.11.2024

iPhone krijgt een oplaadfunctie die we op alle toestellen willen

Android 15 is nu uit: wat brengt de update?

De grote jaarlijkse upgrade van Android is verschenen. Eerst voor Google Pixel-telefoons. Dit is er nieuw.

Mobile16.10.2024

Android 15 is nu uit: wat brengt de update?

Nieuw op smartphones: de digitale detox-modus

Met een dumb phone kun je niet internetten. Er is nu ook een nieuwe modus, want HMD introduceert de digitale detox-modus.

Mobile15.10.2024

Nieuw op smartphones: de digitale detox-modus

Wanneer mag de politie in je telefoon kijken?

Er wordt wel eens geschreven dat de politie bijvoorbeeld niet in de telefoon kan komen van een bepaalde crimineel. Moet iemand dat toelaten?

Mobile07.10.2024

Wanneer mag de politie in je telefoon kijken?

Verder lezen over Toekomst

De toekomst van leren: KLM en de impact van AI

Tijdens een Communitydag georganiseerd door NPULS sprak Timothy Druiventak van KLM.  Zijn lezing ging over over de rol van leren in het oplossen van zakelijke problemen bij KLM, met name in de context van technologie en kunstmatige intelligentie (AI).

Artificial Intelligence29.10.2024

De toekomst van leren: KLM en de impact van AI

Crikorama verkozen tot winnaar James Dyson Award 2024

Crikorama is een compact thuissysteem om zelf krekels te kweken. De levenscyclus van krekels kan volledig worden beheerd door het systeem waardoor het een duurzaam en milieuvriendelijk alternatief biedt voor vlees. De uitvinder van het systeem wint hiermee de James Dyson Award 2024 in Nederland.

Technology11.09.2024

Crikorama verkozen tot winnaar James Dyson Award 2024

zelf krekels kweken!
Challenge: Volledig autonoom dwergtomaten telen zonder menselijke tussenkomst

In de kassen van Wageningen University & Research in Bleiswijk zijn vijf teams van over de hele wereld begonnen aan de volgende fase van de Autonomous Greenhouse Challenge. De opdracht? Volledig autonoom dwergtomaten telen zonder menselijke tussenkomst.

Technology04.09.2024

Challenge: Volledig autonoom dwergtomaten telen zonder menselijke tussenkomst

Dit was het VINT Symposium van 2024

Voor de 30e keer was er het VINT Symposium in het Spant! te Bussum. Dit jaar stond het thema 'Echt Slim' centraal, wat een interessant perspectief bood op de rol van intelligentie in technologie. Elk jaar biedt het symposium de kans om nieuwe technologische trends en inzichten te verkennen, en dit jaar was geen uitzondering.

Events04.07.2024

Dit was het VINT Symposium van 2024

met als thema 'Echt Slim'
Merganser: een Offshore Floating Solar platform in de Noordzee

Met steun van energieproducent RWE heeft het Nederlands-Noorse bedrijf SolarDuck haar Offshore Floating Photo-Voltaic (OFPV) platform geïnstalleerd - een op zee drijvend platform dat zonne-energie opwekt.

Nieuws04.07.2024

Merganser: een Offshore Floating Solar platform in de Noordzee

In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen

Het aantal Brabantse startups is sinds 2020 spectaculair gegroeid. Met 1462 startups heeft Brabant nu de op twee na grootste startup-populatie van alle Nederlandse provincies. Dit is een stijging van bijna 22 procent ten opzichte van 2020, toen er 1200 startups waren. Deze cijfers komen naar voren uit het vandaag gepubliceerde Birch-rapport, dat in opdracht van startuporganisatie Braventure is uitgevoerd.

Startups27.06.2024

In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen

Symposium ‘Artificial Intelligence’ door het Jeroen Bosch Ziekenhuis

Eerder deze maand organiseerde het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) een symposium getiteld ‘Artificial Intelligence’. Dit evenement was speciaal bedoeld voor de medewerkers van het ziekenhuis om hen bewust te maken van de mogelijkheden van Artificial Intelligence (AI) en de impact ervan op hun dagelijkse werk en regionale samenwerking.

Artificial Intelligence26.06.2024

Symposium ‘Artificial Intelligence’ door het Jeroen Bosch Ziekenhuis

De eerste legale E-step in Nederland: UrbMob Kick&Go

Steeds vaker zie je in Nederland op straat mensen (met name jongeren) met een e-step voorbij komen. E-step zijn dan ook al in grote getale verkrijgbaar. Maar helaas riskeer je daarmee vaak wel de kans op een boete. Of er...

Gadgets20.06.2024

De eerste legale E-step in Nederland: UrbMob Kick&Go