Technology23.12.2023

Tech-voorspellingen voor 2024 en daarna: van Werner Vogels


In de hele geschiedenis hebben mensen innovaties ontwikkeld om hun vaardigheden te vergroten: van de drukpers tot de lopende band. In 2023 kwam zo’n baanbrekende innovatie in een stroomversnelling, dankzij toegankelijke cloud-technologieën en generatieve AI.

Deze technologieën beïnvloeden inmiddels vrijwel elk aspect van ons leven: van het genereren van e-mails en softwareontwikkeling tot de vroegtijdige detectie van kanker. Ook de komende jaren staan in het teken van innovatie, gericht op het democratiseren van de toegang tot tech. Generatieve AI is hiervan het startpunt. Dr. Werner Vogels, CTO van Amazon geeft in dit artikel zijn tech-voorspellingen voor 2024 en daarna.

Generatieve AI wordt cultuurbewuster

Large Language Models (LLM’s) die zijn getraind op cultureel diverse data zullen een genuanceerder begrip krijgen van menselijke ervaringen en complexe maatschappelijke uitdagingen. Deze culturele inbedding zal generatieve AI toegankelijker maken voor gebruikers over de hele wereld.

Cultuur beïnvloedt alle aspecten in ons dagelijks leven – van hoe we eten tot hoe we ons kleden – en vormt de basis van ons bestaan in een bepaalde gemeenschap. Culturele verschillen kunnen echter leiden tot verwarring. En net zoals mensen zich aanpassen aan verschillende culturen, moeten technologieën dat óók doen. Zo is het vooral bij Large Language Models cruciaal dat zij beter een ‘culturele taal’ gaan spreken. Helaas missen de meeste LLM’s culturele nuances, wat resulteert in ongeschikte responses door bias in trainingsgegevens.

Opkomende niet-westerse LLM’s, zoals Jais en Yi-34B, duiden op een toekomst met modellen die beter recht doen aan de culturele diversiteit in onderwijs- en medische domeinen. In deze culturele uitwisseling spelen twee onderzoeksgebieden een belangrijke rol. Zo laat Reinforcement learning from AI feedback (RLAIF) modellen interacteren en begrip van culturele concepten op basis van feedback bijwerken. Multi-agent debat betrekt verschillende modellen bij het genereren van antwoorden, waarbij deze uitwisseling uiteindelijk leidt tot één eenduidig antwoord. Beide onderzoeksgebieden laten modellen van elkaar leren, waardoor ze een genuanceerder begrip krijgen van maatschappelijke uitdagingen, doordat ze door een culturele bril naar zaken leren kijken. Deze vooruitgang zal leiden tot meer robuuste en technisch meer accurate responses op tal van thema’s leiden.

<i>FemTech</i>
FemTech

FemTech komt eindelijk van de grond

Een betere gezondheidszorg voor vrouwen komt steeds meer binnen handbereik nu investeringen in FemTech toenemen, de zorg meer hybride wordt en een schat aan data betere diagnoses mogelijk maakt. De opkomst van FemTech zal niet alleen vrouwen ten goede komen, maar het gehele zorgstelsel een positieve impuls geven.

De gezondheidszorg voor vrouwen is van cruciaal belang. Zeker als je bedenkt dat vrouwen elk jaar ruim 500 miljard dollar uitgeven en acht op de tien beslissingen op het gebied van gezondheid nemen. Desondanks is de moderne geneeskunde van oudsher vooral op mannen gericht. In de afgelopen tijd nemen investeringen in FemTech echter substantieel toe en zijn deze met maar liefst 197 procent gestegen. Een ontwikkeling die wordt aangejaagd door cloud-technologie en een verbeterde ontsluiting van relevante data. Bedrijven als Tia, Elvie en Embr Labs benutten data en voorspellende analyses om gepersonaliseerde zorg te bieden, terwijl hybride zorgmodellen, goedkope diagnostische apparaten en online platforms de toegang tot zorg vergroten. Deze evolutie zal de gezondheidszorg democratiseren en dat geldt in het bijzonder voor vrouwen in landelijke gebieden.

Technologische innovaties, zoals slimme menstruatiehulpmiddelen en wearables, zullen vrouwen in staat stellen persoonlijke gezondheidsprofielen op te stellen en gegevens te delen met zorgverleners. Een betere voorlichting, een ruime beschikbaarheid van gegevens en niet-invasieve oplossingen zullen daarnaast leiden tot een drastische verbetering van de behandeling van problemen die zich tijden de menopauze kunnen voordoen. Ook in de sport – waar vrouwen eveneens van oudsher trainen op basis van mannelijke modellen – bieden zulke unieke gezondheidsgegevens de mogelijkheid om onnodige blessures te voorkomen en de gezondheid van vrouwelijke atleten te verbeteren.

AI-assistenten herdefiniëren productiviteit ontwikkelaars

AI-assistenten zullen zich ontwikkelen van eenvoudige codegeneratoren tot educatieve tools die ondersteuning bieden tijdens de gehele levenscyclus van softwareontwikkeling. Ze leggen complexe systemen uit in eenvoudige taal, stellen gerichte verbeteringen voor en nemen repetitieve taken over. Zodat ontwikkelaars zich kunnen concentreren op de onderdelen van hun werk die het meeste impact hebben.

In 2021 voorspelde ik de opkomst van generatieve AI in softwareontwikkeling. Dat begint nu steeds meer werkelijkheid te worden. Tools genereren volledige codeblokken op basis van natuurlijke taalinstructies. In de Stack Overflow Developer Survey van 2023 geeft 70 procent van de respondenten aan zulke AI-tools te gebruiken of van plan te zijn deze in te zetten. Toekomstige AI-assistenten zullen niet alleen code schrijven, maar ook in staat zijn concepten te doorgronden en deze op een heldere manier uit te leggen. Ze bieden een contextueel begrip van systemen, personaliseren adviezen voor individuen, teams of bedrijven en zijn educatieve tools voor junior ontwikkelaars en waardevolle assets voor senior engineers. Deze assistenten verminderen nu al veel complexe aspecten van softwareontwikkeling, zoals het schrijven van tests en boilerplate codes. Bovendien zijn ze in staat volledige applicaties opnieuw in te richten en te migreren, waardoor ontwikkelaars hun creativiteit ten volle kunnen inzetten en zich kunnen concentreren op innovatie. In de komende jaren zullen engineeringteams hierdoor productiever worden, systemen van hogere kwaliteit ontwikkelen en de levenscyclus van softwarereleases verkorten.

Onderwijs ontwikkelt zich om snelheid innovaties in tech te evenaren

Het hoger onderwijs alleen kan de snelheid van technologische verandering niet bijhouden. Onder leiding van het bedrijfsleven zullen op skills gebaseerde opleidingsprogramma’s ontstaan. Deze verschuiving naar een leven lang leren komt zowel individuen als bedrijven ten goede.

Vroeger duurde softwareontwikkeling jaren; dankzij cloud computing, voortdurende innovaties en een ‘minimum viable product’-benadering zijn deze cycli nu veel korter. Het hoger onderwijs staat hierbij nog op achterstand en er is sprake van een groeiende kloof tussen onderwijs en werkveld. In het technisch onderwijs lijkt echter sprake te zijn van een kanteling die vergelijkbaar is met de evolutie in softwareontwikkeling. Bedrijven investeren steeds vaker en op grote schaal in op skills gebaseerd onderwijs.

Een goed voorbeeld zijn Amazon’s trainingen van 21 miljoen leerlingen wereldwijd die vertrouwd worden gemaakt met nieuwe technologische vaardigheden. Dit model – gebaseerd op leren tijdens het werk – biedt tal van nieuwe mogelijkheden. Dit betekent niet dat het traditionele curriculum het veld zal ruimen, maar dat een nieuw tijdperk aanbreekt waarin bedrijven meer invloed krijgen op het onderwijs. Hierbij kunnen tech-sectoren profiteren van deze nieuwe vorm van onderwijs, terwijl traditionele wetenschappelijke leermethodes relevant blijven in specifieke technische gebieden.

Jeroen de Hooge

Jeroen is al meer dan 15 jaar betrokken bij Dutchcowboys. Voornamelijk als digital content creator. En dan voor alle titels van The Blogidea Factory. Liefhebber van advertising, entertainment, tech, gadgets, en eigenlijk alles online.

Verder lezen over Amazon

Wordt Fallout net zo’n succes als The Last of Us?

Fallout en The Last of Us. Als het om series gaat is de vergelijking snel gemaakt. Beide series zijn gebaseerd op videogames. The Last of Us is al een doorslaand succes is en Fallout lijkt in zich te hebben dat ook te worden.

Entertainment17.04.2024

Wordt Fallout net zo’n succes als The Last of Us?

Wat hoor je als je het telefoonnummer uit de Fallout-serie belt?

Fallout gekeken? Dan heb je misschien wel de behoefte gevoeld om dat nummer te bellen dat in de zesde aflevering voorbij komt. Niet doen: dat is al voor je gedaan en dat scheelt weer belkosten.

Entertainment16.04.2024

Wat hoor je als je het telefoonnummer uit de Fallout-serie belt?

4 redenen om Fallout te kijken op Prime Video

Op zoek naar iets tofs om te kijken dit weekend? We zetten bij dezen Fallout op je watchlist. Dit is waarom.

Entertainment12.04.2024

4 redenen om Fallout te kijken op Prime Video

All-In The Bitcoin Family verschijnt deze week op Prime Video

Is hij gek, een idioot of zit er toch iets in? In 2017 verkochten Didi Taihuttu, zijn vrouw Romaine en hun drie jonge dochters Joli, Juna en Jessa al hun bezittingen en stoppen het geld in bitcoins. Ze reizen de wereld o...

Entertainment03.04.2024

All-In The Bitcoin Family verschijnt deze week op Prime Video

vanaf 5 april te zien
​Opmerkelijk: Amazon stopt met zijn kassaloze supermarkt

Het was een video die volledig viral ging, en terecht: Amazons kassaloze supermarkten. Nu lijkt het daar echter op terug te komen. Het verwijdert de Just Walk Out-technologie uit de Fresh-supermarkten in de Verenigde Sta...

Technology03.04.2024

​Opmerkelijk: Amazon stopt met zijn kassaloze supermarkt

​Amazon introduceert app op met je handpalm te betalen

Het is geen waarzegger: Amazon introduceert een app waarmee je hand wordt gelezen. Niet om te bepalen hoe lang je levenslijn is, maar wel om vast te stellen hoe hoog je banksaldo is. Of nou ja, of het genoeg is om de bet...

Technology29.03.2024

​Amazon introduceert app op met je handpalm te betalen

​Amazon laat AI nu de productpagina’s maken voor verkopers

Amazon heeft geen geweldige ervaringen met AI, of met productpagina’s, maar het gaat de twee desondanks verenigen. Verkopers kunnen straks hun productpagina’s laten maken door kunstmatige intelligentie.

Online14.03.2024

​Amazon laat AI nu de productpagina’s maken voor verkopers

De Fallout-trailer houdt de games in ere: en vooral de humor

De geliefde gamefranchise Fallout heeft zijn eerste trailer te pakken en die stelt niet teleur. We beginnen al meteen met een typische Fallout-televisie met oude beelden, om vervolgens gelanceerd te worden naar de postap...

Entertainment07.03.2024

De Fallout-trailer houdt de games in ere: en vooral de humor

Verder lezen over Innovatie

De Atlas-robot van Boston Dynamics is onherkenbaar geworden

Boston Dynamics heeft zijn nieuwe Atlas-robot geïntroduceerd en die ziet er heel anders uit dan zijn voorganger. Vooral het gezicht is een wereld van verschil.

Technology18.04.2024

De Atlas-robot van Boston Dynamics is onherkenbaar geworden

Facelift of faceswap?
SAP opent een experience center dat volledig is gericht op AI

SAP Labs France, een SAP-dochteronderneming die zich bezighoudt met R&D-activiteiten, kondigt de opening aan van haar Customer Experience Center in het Zuid-Franse technologiepark Sophia Antipolis.

Technology17.04.2024

SAP opent een experience center dat volledig is gericht op AI

​Opmerkelijk: Amazon stopt met zijn kassaloze supermarkt

Het was een video die volledig viral ging, en terecht: Amazons kassaloze supermarkten. Nu lijkt het daar echter op terug te komen. Het verwijdert de Just Walk Out-technologie uit de Fresh-supermarkten in de Verenigde Sta...

Technology03.04.2024

​Opmerkelijk: Amazon stopt met zijn kassaloze supermarkt

Pacemaker-batterijen nooit meer vervangen dankzij je eigen lijf

Als je een pacemaker hebt, dan ben je niet na één operatie klaar. Je moet regelmatig opnieuw onder het mes, namelijk om de batterij van het essentiële apparaat te vervangen. Daar komt in de toekomst mogelijk veranderi...

Technology01.04.2024

Pacemaker-batterijen nooit meer vervangen dankzij je eigen lijf

​Amazon introduceert app op met je handpalm te betalen

Het is geen waarzegger: Amazon introduceert een app waarmee je hand wordt gelezen. Niet om te bepalen hoe lang je levenslijn is, maar wel om vast te stellen hoe hoog je banksaldo is. Of nou ja, of het genoeg is om de bet...

Technology29.03.2024

​Amazon introduceert app op met je handpalm te betalen

De grootste hyperloop van Europa ligt in Nederland

Het is 420 meter lang en daarmee de langste hyperloop van Europa. We hebben het over het gloednieuwe European Hyperloop Center in Veendam. Het is te vinden bij Husa Logistics en kostte 7,5 miljoen euro om te bouwen. Spec...

Technology28.03.2024

De grootste hyperloop van Europa ligt in Nederland

OpenAI introduceert AI in Hollywood: vrees acteurs dichterbij

Eén van de redenen dat vorig jaar zoveel acteurs en scenarioschrijvers in Hollywood staakten, was de angst voor AI. Computergemaakte mensen kunnen immers veel engere stunts doen, hoeven niet te worden betaald en zijn al...

Technology24.03.2024

OpenAI introduceert AI in Hollywood: vrees acteurs dichterbij

And so it begins
​Eerste mens met Neuralink gamet uren achtereen met zijn brein

Hij is volledig verlamd, maar kan schaakstukken verplaatsen via de computer zonder een muis of scherm aan te raken. Het is de 29-jarige Noland Arbaugh, een naam die geschiedenis heeft geschreven. Niet helemaal door zijn...

Technology21.03.2024

​Eerste mens met Neuralink gamet uren achtereen met zijn brein

Verder lezen over Toekomst

SAP opent een experience center dat volledig is gericht op AI

SAP Labs France, een SAP-dochteronderneming die zich bezighoudt met R&D-activiteiten, kondigt de opening aan van haar Customer Experience Center in het Zuid-Franse technologiepark Sophia Antipolis.

Technology17.04.2024

SAP opent een experience center dat volledig is gericht op AI

AI in de Zorg: Inzichten van HLTH Europe Roadshow 2024

Na de verhelderende presentaties tijdens de HLTH Europe Roadshow 2024 blijft één ding onmiskenbaar: de toekomst van de gezondheidszorg is nauw verweven met technologische innovatie.

Technology17.04.2024

AI in de Zorg: Inzichten van HLTH Europe Roadshow 2024

Die botsproef in de ruimte heeft een Nederlands tintje

Ergens in de uitgestrektheid van de ruimte zou zomaar een onopgemerkte asteroïde op koers kunnen liggen voor een frontale botsing met de aarde.

Technology15.04.2024

Die botsproef in de ruimte heeft een Nederlands tintje

Dit is HyperScout H.
Nationale Quantum Cursus nu beschikbaar voor het grote publiek

Deze cursus is een initiatief om het brede publiek, scholieren, bedrijven en beleidsmakers bewust te maken van de opkomende mogelijkheden en uitdagingen van quantumtechnologie.

Technology15.04.2024

Nationale Quantum Cursus nu beschikbaar voor het grote publiek

Quantum wordt de volgende techrevolutie
2024 is hét jaar om te investeren in een thuisbatterij

Weet je hoeveel van de stroom die je zonnepanelen opwekken je zelf gebruikt? 30 procent. De rest gaat terug het net op.

Technology12.04.2024

2024 is hét jaar om te investeren in een thuisbatterij

En dit is waarom
135.000 voetstappen voor een duurzame boodschap in de sneeuw

Marketing12.04.2024

135.000 voetstappen voor een duurzame boodschap in de sneeuw

in de strijd tegen plastic
Stellantis Freedom of Mobility Forum ambitie voor wereldwijde duurzame mobiliteit

Het Freedom of Mobility Forum is is een platform dat geïnitieerd is door Stellantis, een van de grootste wereldwijde autofabrikanten en bij ons bekend met o.a. merken als Fiat, Opel, Peugeot, DS Automobiles, Citroen, Je...

Technology27.03.2024

Stellantis Freedom of Mobility Forum ambitie voor wereldwijde duurzame mobiliteit

Benzine, diesel of elektriciteit: wat is milieuvriendelijker?

Vandaag de dag is een auto niet meer weg te denken uit onze wereld. En hoeveel problemen er ook aan verbonden zijn (files, brandstofprijzen, milieuschade, ongelukken, enzovoort), de mensheid blijft steeds meer nieuwe voe...

DC Business21.03.2024

Benzine, diesel of elektriciteit: wat is milieuvriendelijker?

Correlatie tussen prijs en milieuvriendelijkheid van brandstof in Nederland