Floyd is journalist en al jarenlang als razende reporter werkzaam in de (landelijke) media. Daarnaast een passievolle podcastmaker en hij staat graag voor of achter de camera.
Team CORE van de Technische Universiteit Eindhoven presenteert vandaag in een livestream zijn R&D-oven voor het recyclen van e-waste, ofwel elektronisch afval. Doel is om vooral het meest complexe elektronische afval aan te pakken, zoals oude batterijen en mobieltjes.
Afvalstroom omzetten in grondstoffen
De studenten willen deze alsmaar groeiende afvalstroom omzetten in grondstoffen, onder meer door er de zeldzame metalen uit te halen. Dat betekent minder afval, en minder afhankelijkheid van verre landen en onveilige mijnen.
De wereldwijde productie van elektronisch afval is zo’n 50 miljoen ton per jaar, en daar wordt slechts twintig procent van gerecycled. De rest belandt grotendeels op stortplaatsen in derdewereldlanden, waar het zorgt voor milieuverontreiniging en gevaar voor de bevolking.
Smeltkroes van e-waste in een oven
Het team presenteert nu een oveninstallatie, speciaal gebouwd voor praktijkonderzoek. De kern van de oven is een smeltkroes, die wordt gevuld met een afvalmix en verhit tot maximaal 1600 graden. Nadat het proces gelopen heeft, laten de studenten de kroes afkoelen en kunnen ze de lagen die zijn ontstaan analyseren, om zo te komen tot de beste afvalmixen en processen. Naast de oven, bestaat de installatie uit een systeem om de gassen die in het proces ontstaan af te koelen en te zuiveren. Het team werkt verder aan een speciale shredder voor batterijen, omdat batterijen niet intact de oven in mogen.
De studenten van team CORE takelen de met e-waste gevulde smeltkroes in de oven. Na het oven-proces koelt de kroes in de oven af zodat de metaallagen stollen. Eenmaal uit de oven wordt de kroes opengebroken en kan het team de lagen bestuderen voor hun onderzoek.
Studenten vertellen over oven
De oprichter van het team, student Scheikundige Technologie Dirk van Meer vertelt: ,,We willen een maximale bijdrage leveren aan het bereiken van de zero-age. Dat is het tijdperk waarin de mensheid al het afval dat ze genereert, weer omzet naar grondstoffen. 100 procent recycling dus.”
Om op alle aspecten milieuvriendelijk te zijn, tekent het studententeam bij de presentatie ook een contract met Trees4All voor het planten van bomen en planten. Het team en de eruit volgende startups willen zo alle CO2 die vrijkomt tijdens het proces compenseren. Ze zullen dat doen in de regio’s waar nu juist nog veel mijnbouw plaatsvindt.
,,Het is prachtig om te zien hoe de studenten van dit team enthousiasme creëren; hoe ze een netwerk van industriële partners bijeen hebben gebracht om een oplossing naar de markt te brengen”, vertelt TU/e-voorzitter Robert-Jan Smits. “Elektronisch afval is een enorm maatschappelijk probleem. Team CORE pakt dit aan door e-waste te veranderen in een commodity, wat extreem innovatief is. Ik ben trots op dit team.”
(foto: Esmee Messemaker)
Verder lezen over Studenten
Lifestyle13.06.2024
Wat is een doorstroomtoets en hoe werkt het?
Automotive11.06.2024
Nog een Delfts succes: waterstofauto is geschikt voor openbare weg
Technology10.06.2024
Een succes voor hyperloop: TU Delft laat het van baan wisselen
Online29.01.2024
Kan AI voorspellen wie de mol is in Wie is de Mol?
Lifestyle20.11.2023
Op deze 4 zaken kun je besparen als je student bent
Automotive26.10.2023
Derde plek voor Brunel Solar Team in World Solar Challenge
"keihard voor gevochten"Automotive19.10.2023
Het Brunel Solar Team is klaar voor de Bridgestone World Solar Challenge
Automotive15.09.2023