Technology16.10.2023

​Steve Jobs day: 5 lessen om van de Apple-oprichter te leren


Het is vandaag Steve Jobs day, een dag om stil te staan bij een techlegende die helaas niet meer onder ons is, maar waarvan we nog steeds dagelijks zijn uitvindingen gebruiken. Uitvindingen die inmiddels wel wat zijn geinnoveerd, maar die in de basis precies dat zijn wat de Apple-oprichter voor ogen had.

5 lessen van Steve Jobs

Waarom het op 16 oktober wordt gehouden, Steve Jobs day? Dat heeft alles te maken met de dag waarop in 2011 de herdenkingsdienst werd gehouden voor Jobs. Hij stierf op 5 oktober, maar de herdenking bij Apple was op 16 oktober, waardoor dat officieel zijn dag is geworden. Een goed moment om stil te staan bij vijf belangrijke lessen die hij ons heeft geleerd.

1. Wees niet bang om te falen

Eén van zijn bekendste optredens was toen hij aanwezig was bij de afstudeerceremonie van Stanford. Hij sprak daar onder andere over de dood, waardoor het extra impact had. Maar hij zei vooral veel over hoe hij had gefaald en hoe dat niet erg was. Hij is in 1985 zelfs ontslagen bij Apple, omdat hij zo overhoop lag met de board dat het gewoon niet meer ging. Uiteindelijk is dat gelukkig weer goedgekomen, maar hij ziet falen absoluut als nodig. Hij zei: “Je tijd is beperkt, dus verspil die niet met het leven van iemand anders. Laat je niet vangen door dogma’s – dat is leven met de resultaten van het denken van anderen. Laat het lawaai van de meningen van anderen je eigen innerlijke stem niet overstemmen. En het belangrijkste, heb de moed om je hart en intuïtie te volgen. Die weten op de een of andere manier al wat je echt wilt worden. Al het andere is bijzaak.”

2. Omring jezelf met talent

Hoewel Steve door zijn perfectionisme en daardoor niet altijd even gezellige persoonlijkheid soms een beetje als een einzelganger wordt gezien, was hij dat eigenlijk totaal niet. Het was ook zeker niet alleen Steve Jobs die Apple goed op de kaart zette. Hij had zichzelf omringd met getalenteerde mensen, zoals Jony Ivy, Tim Cook en Phil Schiller. Hij moest natuurlijk ook wel, want andere mensen moesten zijn legacy laten voortbestaan, maar dat hebben ze ook echt goed gedaan: de aandelen van Apple spreken boekdelen. Hij zag een bedrijf ook als een puzzel, waarin je alle goede stukjes op het juiste moment op de juiste plek moet leggen. Dat lijkt hij zeker te hebben gedaan.

3. Wees er vroeg bij

Dit is een dubbele les van Jobs. Enerzijds startte hij zelf al heel vroeg een succesvolle carrière: Apple werd opgericht toen Steve Jobs begin twintig was. Dan ben je nog vol ideeën, creativiteit, en word je niet tegengehouden door een carrière waar je in vastzit of een gezinsleven dat ook veel tijd vraagt. Daarnaast bedoelen we met ‘wees er vroeg bij’ ook dat hij heeft gezegd: schaats waar de puck gaat zijn, niet waar hij is geweest. Het is geen quote van hemzelf, Wayne Gretzky zei het, maar hij herhaalde in 2007 wel dat hij dat altijd probeerde te doen bij Apple. Apple is zeker niet altijd de eerste met bepaalde producten, maar vaak wel met een variant ervan die heel breed wordt gedragen.

4. Stay hungry

Zorg dat je niet te comfortabel wordt: blijf die hongerige beer op zoek naar meer. In de eerdergenoemde Stanford-speech zei hij ook: “Toen ik jong was, was er een geweldige publicatie genaamd The Whole Earth Catalog, een van de bijbels van mijn generatie. Het was gemaakt door ene Stewart Brand, niet ver van hier in Menlo Park, en hij bracht het tot leven met zijn poëtische touch. Dit was aan het eind van de jaren ’60, vóór pc’s en desktop publishing, dus alles werd gemaakt met typemachines, scharen en polaroidcamera’s. Het was een soort Google in paperback, 35 jaar voordat Google verscheen: het was idealistisch en zat vol met handige tools en geweldige ideeën. Stewart en zijn team brachten verschillende nummers uit van The Whole Earth Catalog en toen het op zijn einde liep, brachten ze een laatste nummer uit. Het was halverwege de jaren zeventig en ik was net zo oud als jij. Op de achterflap van hun laatste nummer stond een foto van een landweggetje in de vroege ochtend, het soort weg waarop je zou kunnen liften als je zo avontuurlijk was. Eronder stonden de woorden: “Stay Hungry. Stay Foolish.” Het was hun afscheidsboodschap toen ze zich afmeldden. Blijf Hongerig. Blijf dwaas. En dat heb ik mezelf altijd toegewenst. En nu je afstudeert om opnieuw te beginnen, wens ik je dat toe.”

5. Houd van de mensen om je heen, niet van de spullen

“Of een horloge nou 30 dollar waard is of 300”, beide tonen dezelfde tijd. Hoe duur de auto ook is: de reis en de afstand die je aflegt zijn hetzelfde: je komt op dezelfde bestemming aan. Je kunt iemand inhuren om je auto voor je te rijden, of geld voor je te verdienen, maar je kunt niemand inhuren om de ziekte voor je te dragen. Je kunt materiële zaken vinden, maar er is iets dat je niet gaat vinden als je het eenmaal kwijt bent: het leven. Zorg goed voor jezelf en heb anderen lief.” Het klinkt misschien als een cliché, maar het hij heeft natuurlijk wel een punt. Misschien iets minder streven naar dingen, en meer naar momenten. We weten allemaal dat Jobs nu niet per se het type was dat zelf met een Louis Vuitton onder zijn arm liep, dus hij heeft dat niet alleen gerealiseerd op zijn sterfbed: hij wist dat ook gedurende het leven zelf.

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over Apple

Dit is wat Apple te zeggen heeft over die terugkerende foto’s

Mooie foto gemaakt met je iPhone, maar later bedacht dat die foto helemaal niet zo mooi was? Het kan zijn dat die verwijderde foto toch recent weer terugkwam. Dit is waarom.

Mobile27.05.2024

Dit is wat Apple te zeggen heeft over die terugkerende foto’s

Dit zijn de beste muziekalbums ooit gemaakt, volgens Apple

The Miseducation of Lauryn Hill? My Beautiful Dark Twisted Fantasy van Kanye? Thriller van MJ? Dit zijn de beste albums ooit, volgens Apple.

Entertainment22.05.2024

Dit zijn de beste muziekalbums ooit gemaakt, volgens Apple

Apple fikst fotoprobleem en doet alsof er niks aan de hand is

Goed nieuws en slecht nieuws: het goede nieuws is dat er een fix is verschenen voor mensen wiens iPhone of iPad verwijderde foto's toonde. Het slechte dat Apple geen uitleg heeft.

Mobile21.05.2024

Apple fikst fotoprobleem en doet alsof er niks aan de hand is

iPhone gaat helpen tegen wagenziekte

Wagenziekte is heel vervelend, zeker wanneer je een lange rit naar je vakantiebestemming hebt. Apple gaat er iets aan doen om te helpen je autorit wat prettiger te maken.

Mobile17.05.2024

iPhone gaat helpen tegen wagenziekte

iPhone-probleem zorgt dat weggegooide foto’s van jaren geleden terug zijn

Heb je foto's jaren geleden weggegooid, verschijnen ze doodleuk weer op je iPhone. Het gebeurt momenteel bij diverse gebruikers.

Mobile16.05.2024

iPhone-probleem zorgt dat weggegooide foto’s van jaren geleden terug zijn

App Store onderschept meer dan 7 miljard dollar aan mogelijk frauduleuze transacties

Cybercrime15.05.2024

App Store onderschept meer dan 7 miljard dollar aan mogelijk frauduleuze transacties

En dat in slechts 4 jaar tijd
Apple: ‘Sorry voor onze smakeloze reclamespot voor de iPad’

Apple biedt zijn excuses aan, zegt dat het de plank heeft misgeslagen, maar het laat zijn controversiële reclame wel staan. 

Gadgets10.05.2024

Apple: ‘Sorry voor onze smakeloze reclamespot voor de iPad’

Apple toont een geheel vernieuwde iPad-lineup

Apple heeft vandaag, zoals verwacht, zijn nieuwe iPads gepresenteerd. De iPad Pro (met M4-chip) is een krachtig nieuw model verkrijgbaar in zilver en spacezwart, en die komt in 2 formaten: een lekker ruim 13‑inch model of het wat meer handzame 11‑inch model.

Gadgets07.05.2024

Apple toont een geheel vernieuwde iPad-lineup

Nieuwe Pro's & Air's

Verder lezen over Steve Jobs

​Apple Park gaat in april open voor de eerste werknemers

We hebben al de nodige drone videos voorbij zien komen van de bouw van de nieuwe Apple Campus, een naam die we gelijk kunnen vergeten. Apple Park is de naam van de ruim 70 hectare grote campus van Apple. En vanaf april z...

Technology22.02.2017

​Apple Park gaat in april open voor de eerste werknemers

We kennen de iPhone tien jaar en dat had best gevierd mogen worden

Je kunt het bijna niet gemist hebben: het is precies tien jaar geleden dat de allereerste iPhone door Steve Jobs werd gepresenteerd op de persconferentie die de smartphone zoals we hem vandaag kennen startte. Een hele ge...

Mobile09.01.2017

We kennen de iPhone tien jaar en dat had best gevierd mogen worden

Kom op Apple
Still remembering Steve Jobs

Het is dit jaar alweer vijf jaar geleden dat Steve Jobs is overleden. Jobs overleed op 5 oktober, 2011, op 56 jarige leeftijd. Miljoenen mensen hebben Apple gemaild met steunbetuigingen, hetgeen resulteerde in een “Rem...

Online24.02.2016

Still remembering Steve Jobs

Bekijk de trailer voor Steve Jobs: The Man in the Machine

Dat Steve Jobs een bijzondere man was, is een understatement. Niet gek dus dat verschillende biografen, filmmakers en documentairemakers Steve's verhaal proberen te belichten. Eén van de meest geanticipeerde projecten i...

Entertainment02.08.2015

Bekijk de trailer voor Steve Jobs: The Man in the Machine

Standbeeld Steve Jobs voor Apple’s Cupertino HQ

Eerder deze week wist Apple Insider te melden dat dit het standbeeld is van Steve Jobs, mede-oprichter van Apple, dat op het hoofdkantoor in Cupertino komt te staan.Een kleiner model van het uiteindelijke ontwerp is afg...

Technology26.02.2014

Standbeeld Steve Jobs voor Apple’s Cupertino HQ

30 jaar “Macintosh”

Vandaag precies 30 jaar geleden werd de "Macintosh" gepresenteerd. In onderstaande video zien we de 30 jaar oude Macintosh onthuld worden door de 30 jaar jongere Steve Jobs. 

Video24.01.2014

30 jaar “Macintosh”

Steve Jobs conflicting point of view about Microsoft (and Bill Gates)

Technology02.01.2014

Steve Jobs conflicting point of view about Microsoft (and Bill Gates)

Ook Apple herdenkt Nelson Mandela

Het overlijden van Nelson Mandela maakt wereldwijd veel reacties los. Op Facebook en Twitter circuleren foto's, citaten en herinneringen en op televisie, in kranten, op internet en andere media wordt het leven van deze b...

Nieuws07.12.2013

Ook Apple herdenkt Nelson Mandela