Technology24.08.2021

Starlink heeft nu meer klanten dan satellieten


De vraag blijft echter wat het nut is van satelliet internet en of het ooit rendabel wordt

Deze week maakte Elon Musk vol trots, uiteraard via Twitter, bekend dat Starlink, de satelliet internetservice, nu meer dan 100.000 (betalende) klanten heeft. De dienst, die oorspronkelijk bedoeld was als alternatief voor het aanbieden van snel internet in afgelegen gebieden, is nu beschikbaar in veertien landen. Daaronder zijn naast de VS, Duitsland, UK en Canada ook veel dichtbevolkte en goed ‘bekabelde’ landen zoals Nederland en Zwitserland.

Starlink ingehaald door andere oplossingen

Met name in de Westerse landen lijkt Starlink ingehaald te worden, en deels al zijn, door de versnelde uitrol van glasvezel, nieuwe kabeltechnologie (DOCSIS 3.1) en 5G. Ontwikkelingen waarmee de ‘witte vlekken’ op landkaarten – waar geen breedband internet beschikbaar is – steeds kleiner worden. En daardoor de noodzaak voor een oplossing zoals Starlink, waarvoor het idee ontstaan is in een tijd dat nog lang niet iedereen en overal kon beschikken over een internetverbinding van 10 Mbit, langzaam maar zeker verdwijnt. Ook de beloofde verdubbeling van de internetsnelheid die Starlink gaat bieden zal daar weinig aan kunnen veranderen.

Starlink zet door, Google trok stekker al uit Project Loon

Dat neemt niet weg dat er nog wel degelijk een toekomst kan zijn voor satelliet internet. En dan doel ik met name op de écht afgelegen gebieden, zoals de binnenlanden van Afrika, Australië, China, Kazachstan, Mongolië, Lapland en nog meer van dergelijke dunbevolkte en soms onherbergzame plekken. Gebieden waar het bouwen van een mobiel netwerk geen optie is. De vraag blijft dan wel of een provider als Starlink daar genoeg abonnementen kan slijten om een rendabele dienstverlening te kunnen bieden. Dat zal de tijd moeten leren.

Google zag daar echter enkele maanden geleden al geen heil meer in toen het besloot de stekker uit Project Loon te trekken. Dat was een oplossing voor breedband internet dekking in afgelegen gebieden met behulp van honderden luchtballonnen die in de stratosfeer zweven.

Starlink moet uiteindelijk een wereldwijd draadloos netwerk worden. Daarvoor zullen ruim 11.000 satellieten in een baan rond de aarde gebracht worden. Een deel daarvan, ongeveer 4.400, zijn zogenoemde low-orbit satellieten, op een hoogte van 335 tot 346 kilometer. De overige satellieten zullen in hogere banen opereren, variërend van 500 tot 1325 kilometer boven het aardoppervlak.

Afbeelding via Starlink

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist, blogger en tekstschrijver. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De Mobile Cowboys is back! Met lasso en zweep in de aanslag om de ingeslapen telecommarkt weer eens goed wakker te schudden en met scherp te schieten!

Verder lezen over Internet

Beveiligingsgevaar: update je laptop nog voor je op vakantie gaat

Het is een verschrikkelijke timing, of juist een heel slimme: door een zwakte in Windows kunnen hackers je computer in via een open wifi.

Cybercrime21.06.2024

Beveiligingsgevaar: update je laptop nog voor je op vakantie gaat

10 grappige gadgets voor mensen die van het internet houden

We hebben 10 grappige gadgets voor je verzameld om helemaal te bewijzen dat jij het internet hebt begrepen.

Gadgets21.06.2024

10 grappige gadgets voor mensen die van het internet houden

Internet thuis wordt dit jaar weer duurder

Lekker thuis internetten wordt weer een stukje duurder in 2024. De drie grote providers maken allen hun prijzen hoger.

Online18.06.2024

Internet thuis wordt dit jaar weer duurder

Vijfpunts snelcursus nepnieuws herkennen!

Internet en sociale media hebben het podium voor nepnieuws enorm vergroot. Doordat iedereen kan publiceren en daarmee in potentie een groot publiek bereiken kan, is nepnieuws niet eerder in onze geschiedenis zo wijdverspreid geweest.

Nieuws15.05.2024

Vijfpunts snelcursus nepnieuws herkennen!

Reddit pakt zijn app aan: meer focus op reacties

Reddit heeft besloten om de app te tweaken. De reacties komen nu meer prominent in beeld en daarmee lokt het meer interactie uit.

Online25.04.2024

Reddit pakt zijn app aan: meer focus op reacties

Nike komt met een 404 Error-schoen voor nerds

Iedereen kent de Error 404 wel, maar zou je er ook schoenen van aandoen? Natuurlijk, het is herkenbaar en het zal zeker wat mensen aan het lachen maken. Plus, het zijn Nike's.

Online16.04.2024

Nike komt met een 404 Error-schoen voor nerds

Steeds meer mensen twijfelen aan de waarheid van online informatie

In 2023 heeft 67 procent van de bevolking van 12 jaar of ouder aangegeven op internet informatie gezien of gelezen te hebben die volgens hen niet waar was, of waarbij ze twijfelden aan de waarheid ervan.

Nieuws11.04.2024

Steeds meer mensen twijfelen aan de waarheid van online informatie

​Digitaal mijmeren: Zullen AI’s op het internet op enig moment ontwaken?

Schandalen als gevolg van ontsporende Artificial Intelligence (AI) zullen de aankomende jaren hoogstwaarschijnlijk een wereldwijd probleem gaan vormen. De uitrol en integratie van AI's binnen online toepassingen zullen n...

Online18.03.2024

​Digitaal mijmeren: Zullen AI’s op het internet op enig moment ontwaken?

Mogelijk ontwikkelen AI's een vorm van gedecentraliseerd interactiviteitsbewustzijn