Technology19.12.2022

Satelliet gaat bijna al het water op het aardoppervlak observeren


NASA en haar Franse collegae van het Centre National d’Études Spatiales (CNES) hebben afgelopen weekend een satelliet in een baan rond de aarde gebracht. De satelliet werd gelanceerd met een raket van SpaceX. Die moet de komende jaren bijna alle wateren op onze planeet gaan observeren. De zogenoemde low-orbit satelliet, Surface Water and Ocean Topography (SWOT), is mede met hulp van de Canadese en Britse ruimtevaartorganisaties tot stand gekomen. De missie is onder meer het resultaat van een al 30 jaar durende samenwerking tussen NASA en CNES op het gebied van hoogtemeeting.

Invloed klimaatverandering op water

De satelliet gaat onder andere de waterniveaus in meren, rivieren en oceanen meten en in kaart brengen. Met die informatie wordt inzicht verkregen in hoe oceanen de klimaatverandering beïnvloeden en hoe de opwarmende wereld meren, rivieren en stuwmeren beïnvloedt. Daarmee wordt ook gekeken naar hoe wij ons beter kunnen voorbereiden op rampen, zoals overstromingen.

“Opwarmende zeeën, extreem weer, ernstigere bosbranden – dit zijn slechts enkele van de gevolgen waarmee de mensheid wordt geconfronteerd als gevolg van klimaatverandering. De klimaatcrisis vereist een all-hands-on-deck-aanpak, en SWOT is de realisatie van een langdurig internationaal partnerschap dat uiteindelijk gemeenschappen beter zal uitrusten zodat ze deze uitdagingen het hoofd kunnen bieden”, aldus Bill Nelson van NASA. “SWOT zal essentiële informatie opleveren, gezien de urgente uitdagingen van klimaatverandering en zeespiegelstijging”, voegt Laurie Leshin van NASA daar aan toe.

SWOT observeert meer dan driekwart van het aardoppervlak

De SWOT satelliet kan tijdens elke cyclus van 21 dagen meer dan driekwart van de wateren op het aardoppervlak observeren, tussen de 78e graad zuider- én noorderbreedte. Dat levert nogal wat data op. Per dag wordt ongeveer 1 Terabyte aan onverwerkte gegevens naar de aarde gestuurd. Het wetenschappelijke hart van het ruimtevaartuig is een innovatief instrument genaamd de Ka-band radarinterferometer (KaRIn).

KaRIn stuurt radarpulsen naar het wateroppervlak en ontvangt het retoursignaal met behulp van twee antennes aan weerszijden van het ruimtevaartuig. Deze opstelling – één signaal, twee antennes – stelt ingenieurs in staat om de hoogte van het wateroppervlak nauwkeurig te bepalen over twee stroken tegelijk, die elk 50 kilometer breed zijn.

Met de SWOT-missie kunnen waterniveau gegevens, en de veranderingen daarin, van meer dan 95 procent van alle meren groter dan 62.500 vierkante meter en rivieren breder dan 100 meter, in kaart gebracht worden. Die gegevens zijn nu nog nauwelijks beschikbaar. Op dit moment zijn slechts van een paar duizend meren betrouwbare gegevens bekend.

Meer inzicht in overstromingen en droogtes

De SWOT-metingen zullen onderzoekers en beleidsmakers ook helpen overstromingen en droogtes beter te beoordelen en te plannen. Door informatie te verstrekken over waar het water is – waar het vandaan komt en waar het naartoe gaat – kunnen onderzoekers overstromingsprognoses voor rivieren verbeteren en droogte-effecten op meren en stuwmeren monitoren.

SWOT gaat ook informatie verschaffen over het zeeniveau in kuststreken en de gaten opvullen van waarnemingen in gebieden die geen getijmeters of andere instrumenten hebben die de hoogte van het zeeoppervlak meten. Na verloop van tijd kunnen die gegevens onderzoekers helpen de zeespiegelstijging beter te volgen, wat een directe impact zal hebben op gemeenschappen en kustecosystemen.

“We staan te popelen om SWOT in actie te zien. Deze satelliet belichaamt hoe we het leven op aarde verbeteren door middel van wetenschappelijke en technologische innovaties. De gegevens die innovatie zal opleveren, zijn essentieel om beter te begrijpen hoe de lucht, het water en de ecosystemen op aarde op elkaar inwerken – en hoe mensen kunnen gedijen op onze veranderende planeet”, zegt Karen St. Germain, directeur van de NASA Earth Science Division.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist, blogger en tekstschrijver. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De Mobile Cowboys is back! Met lasso en zweep in de aanslag om de ingeslapen telecommarkt weer eens goed wakker te schudden en met scherp te schieten!

Verder lezen over NASA

Boeing Starliner-lancering gaat waarschijnlijk 1 juni gebeuren

Terug naar de garage. Daar staat Boeing Starliner langer dan we hadden verwacht, want Boeing mag het pas op 1 juni weer proberen.

Technology23.05.2024

Boeing Starliner-lancering gaat waarschijnlijk 1 juni gebeuren

NASA ontwikkelt een treinspoor voor op de maan

Het laat al een speciale auto maken voor de maan, er komt 4G en mogelijk zelfs een manier om de maan van stroom te voorzien. Nu wil NASA een spoorlijn.

Technology15.05.2024

NASA ontwikkelt een treinspoor voor op de maan

Ruimtemetalen worden steeds populairder

Er komen ook wat meer mogelijkheden in de ruimte bij. Zo denken bedrijven ook veel geld uit de ruimte te kunnen halen: namelijk in de vorm van ruimtemetalen.

Technology13.05.2024

Ruimtemetalen worden steeds populairder

Duik nu in een zwart gat met NASA

Zwarte gaten zijn misschien wel de meest mysterieuze dingen in ons bestaan. We weten er steeds meer over, maar nog steeds lang niet genoeg.

Technology09.05.2024

Duik nu in een zwart gat met NASA

Helaas: nog steeds geen eerste bemande Boeing Starliner-ruimtereis

Helaas, de Boeing Starliner is wederom niet de lucht ingegaan en dat komt nog steeds door dat ene zuurstofventiel. Terug naar de werkplaats! Dit is wanneer de volgende lancering gepland staat.

Technology08.05.2024

Helaas: nog steeds geen eerste bemande Boeing Starliner-ruimtereis

Boeings spannende bemande ruimtevlucht blijft nog even spannend

Boeing zou gisteren zijn eerste bemande ruimtevlucht uitvoeren, maar dat is niet gelukt. Dit is wat er misging.

Technology07.05.2024

Boeings spannende bemande ruimtevlucht blijft nog even spannend

Gelekt: de LEGO maanrover met een mooie open structuur

LEGO heeft er zelf nog geen boekje over opengedaan, maar het moge duidelijk zijn: er komt een set aan van de maanrover, en nog Technic ook.

Entertainment01.05.2024

Gelekt: de LEGO maanrover met een mooie open structuur

Zo zit het met de kleurenpracht in foto’s van James Webb

James Webb heeft zijn scherpste infraroodfoto tot nu toe aangeleverd. Maar, klopt dat wel met die kleuren? Dit is hoe het werkt.

Technology30.04.2024

Zo zit het met de kleurenpracht in foto’s van James Webb