Technology19.12.2022

Satelliet gaat bijna al het water op het aardoppervlak observeren


NASA en haar Franse collegae van het Centre National d’Études Spatiales (CNES) hebben afgelopen weekend een satelliet in een baan rond de aarde gebracht. De satelliet werd gelanceerd met een raket van SpaceX. Die moet de komende jaren bijna alle wateren op onze planeet gaan observeren. De zogenoemde low-orbit satelliet, Surface Water and Ocean Topography (SWOT), is mede met hulp van de Canadese en Britse ruimtevaartorganisaties tot stand gekomen. De missie is onder meer het resultaat van een al 30 jaar durende samenwerking tussen NASA en CNES op het gebied van hoogtemeeting.

Invloed klimaatverandering op water

De satelliet gaat onder andere de waterniveaus in meren, rivieren en oceanen meten en in kaart brengen. Met die informatie wordt inzicht verkregen in hoe oceanen de klimaatverandering beïnvloeden en hoe de opwarmende wereld meren, rivieren en stuwmeren beïnvloedt. Daarmee wordt ook gekeken naar hoe wij ons beter kunnen voorbereiden op rampen, zoals overstromingen.

“Opwarmende zeeën, extreem weer, ernstigere bosbranden – dit zijn slechts enkele van de gevolgen waarmee de mensheid wordt geconfronteerd als gevolg van klimaatverandering. De klimaatcrisis vereist een all-hands-on-deck-aanpak, en SWOT is de realisatie van een langdurig internationaal partnerschap dat uiteindelijk gemeenschappen beter zal uitrusten zodat ze deze uitdagingen het hoofd kunnen bieden”, aldus Bill Nelson van NASA. “SWOT zal essentiële informatie opleveren, gezien de urgente uitdagingen van klimaatverandering en zeespiegelstijging”, voegt Laurie Leshin van NASA daar aan toe.

SWOT observeert meer dan driekwart van het aardoppervlak

De SWOT satelliet kan tijdens elke cyclus van 21 dagen meer dan driekwart van de wateren op het aardoppervlak observeren, tussen de 78e graad zuider- én noorderbreedte. Dat levert nogal wat data op. Per dag wordt ongeveer 1 Terabyte aan onverwerkte gegevens naar de aarde gestuurd. Het wetenschappelijke hart van het ruimtevaartuig is een innovatief instrument genaamd de Ka-band radarinterferometer (KaRIn).

KaRIn stuurt radarpulsen naar het wateroppervlak en ontvangt het retoursignaal met behulp van twee antennes aan weerszijden van het ruimtevaartuig. Deze opstelling – één signaal, twee antennes – stelt ingenieurs in staat om de hoogte van het wateroppervlak nauwkeurig te bepalen over twee stroken tegelijk, die elk 50 kilometer breed zijn.

Met de SWOT-missie kunnen waterniveau gegevens, en de veranderingen daarin, van meer dan 95 procent van alle meren groter dan 62.500 vierkante meter en rivieren breder dan 100 meter, in kaart gebracht worden. Die gegevens zijn nu nog nauwelijks beschikbaar. Op dit moment zijn slechts van een paar duizend meren betrouwbare gegevens bekend.

Meer inzicht in overstromingen en droogtes

De SWOT-metingen zullen onderzoekers en beleidsmakers ook helpen overstromingen en droogtes beter te beoordelen en te plannen. Door informatie te verstrekken over waar het water is – waar het vandaan komt en waar het naartoe gaat – kunnen onderzoekers overstromingsprognoses voor rivieren verbeteren en droogte-effecten op meren en stuwmeren monitoren.

SWOT gaat ook informatie verschaffen over het zeeniveau in kuststreken en de gaten opvullen van waarnemingen in gebieden die geen getijmeters of andere instrumenten hebben die de hoogte van het zeeoppervlak meten. Na verloop van tijd kunnen die gegevens onderzoekers helpen de zeespiegelstijging beter te volgen, wat een directe impact zal hebben op gemeenschappen en kustecosystemen.

“We staan te popelen om SWOT in actie te zien. Deze satelliet belichaamt hoe we het leven op aarde verbeteren door middel van wetenschappelijke en technologische innovaties. De gegevens die innovatie zal opleveren, zijn essentieel om beter te begrijpen hoe de lucht, het water en de ecosystemen op aarde op elkaar inwerken – en hoe mensen kunnen gedijen op onze veranderende planeet”, zegt Karen St. Germain, directeur van de NASA Earth Science Division.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist, blogger en tekstschrijver. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De Mobile Cowboys is back! Met lasso en zweep in de aanslag om de ingeslapen telecommarkt weer eens goed wakker te schudden en met scherp te schieten!

Verder lezen over NASA

NASA’s Voyager 1 geeft weer een teken van leven

Voyager 1 heeft een teken van leven gegeven. Niet spontaan, maar door de noeste arbeid van NASA.

Technology23.04.2024

NASA’s Voyager 1 geeft weer een teken van leven

Die botsproef in de ruimte heeft een Nederlands tintje

Ergens in de uitgestrektheid van de ruimte zou zomaar een onopgemerkte asteroïde op koers kunnen liggen voor een frontale botsing met de aarde.

Technology15.04.2024

Die botsproef in de ruimte heeft een Nederlands tintje

Dit is HyperScout H.
De maan krijgt zijn eigen Sint Bernards: robothonden

Er wordt al veel gepland voor op de maan. Er komen zelfs robothonden aan te pas. Die zijn bedoeld om de Sint Bernards van de maan te worden.

Technology10.04.2024

De maan krijgt zijn eigen Sint Bernards: robothonden

Scarlett Johansson wil maanlanding faken in Fly Me To The Moon

Het is één van de meest besproken ruimte-onderwerpen allertijden: is de maanlanding nou echt of niet? Het maakt niet uit tot welk kamp je behoort, waarschijnlijk zal je plezier halen uit de nieuwe film Fly Me To The Mo...

Entertainment09.04.2024

Scarlett Johansson wil maanlanding faken in Fly Me To The Moon

​GMT+Maan: De maan krijgt zijn eigen tijdzone

Het lijkt een verlate 1 april-grap, maar het is toch zo: de maan krijgt zijn eigen tijdzone. NASA heeft van het Witte Huis de opdracht gekregen om die te gaan bedenken. De deadline? Eind 2026. Wanneer de langverwachte A...

Technology05.04.2024

​GMT+Maan: De maan krijgt zijn eigen tijdzone

​Drie bedrijven mogen zich wagen aan de maanauto voor NASA

Waar we eerst al blij waren wanneer we een stapje op de maan zetten, willen we nu een hele bolide naar de maan meenemen om de boel te herkennen. De astronauten die tijdens de Artemis V-missie voet op de maan zetten, zull...

Technology04.04.2024

​Drie bedrijven mogen zich wagen aan de maanauto voor NASA

Ruimtepuin van NASA gaat dwars door huis heen

Een gezin in Florida had de schrik van hun leven: ruimtepuin afkomstig van het ISS kwam dwars door hun huis heen vallen. Het stuk puin weegt maar een kilo, maar gezien waar het vandaan komt, komt dat hard aan. Het komt...

Technology02.04.2024

Ruimtepuin van NASA gaat dwars door huis heen

NASA: Dit is wat astronauten straks op de maan moeten doen

NASA is zich de afgelopen tijd bijna volledig aan het focussen op Artemis, de maanmissies die ervoor gaan zorgen dat we veel meer ontdekken over wat wij met de maan kunnen. Maar ook de eerste keer dat een vrouw en een zw...

Technology29.03.2024

NASA: Dit is wat astronauten straks op de maan moeten doen