Technology06.10.2023

‘Ruimtethermometer’ stuurt nieuwe warmtebeelden van de aarde


In juni werd een bijzondere nieuwe weersatelliet, de HOTSAT-1, gelanceerd. Zoals de naam al doet vermoeden moet deze satelliet de temperatuur van de aarde in kaart brengen. Daarvoor is hij voorzien van thermische beeldsensoren. Deze week heeft SatVu, de eigenaar van de satelliet en he bedrijf dat dit project leidt, de eerste fraaie beelden vrijgegeven.

Eerste beelden van HOTSAT-1

De HOTSAT-1 is echter geen gewone weersatelliet. De thermische sensoren maken het in feite een soort thermometer die de temperatuur van de aarde vanuit de ruimte meet en in een soort infrarood beelden weergeeft. Dat maakt deze satelliet uniek want satellieten maken voor het observeren van de aarde gebruik van licht in golflengten die mensen met hun ogen kunnen zien.

Daarnaast zijn er inmiddels ook satellieten met synthetische apertuurradar (SAR). Die zijn ook in staat het aardoppervlak ’s nachts en door dikke wolken te kunnen observeren. Hoewel de aarde met deze twee technieken in hoge resolutie kan worden weergegeven, met details tot 30 centimeter, kunnen geen van beide technologieën ruimtelijke verschillen in temperatuur zien en hoe deze binnen een dag verandert. Dat is precies waar de HOTSAT-1 zich onderscheid.

De high-res beelden die door HOTSAT-1 worden gemaakt, bieden unieke inzichten en nieuwe datalagen op verschillende geografische locaties. Zo zijn vuurfronten van bosbranden in Canada te zien, maar ook de verschillende stedelijke hospots in Las Vegas. Behalve foto’s kan de HOTSAT-1 ook ‘warmte’video’s maken. Zo is hieronder te zien hoe een locomotief, waarvan de motor uiteraard veel warmte afgeeft, door Chicago rijdt.

Baanbrekende nieuwe warmtebeelden

“Het vermogen van HOTSAT-1 om warmtebeelden vast te leggen met toepassingen variërend van logistieke optimalisatie tot milieuplanning en energie gerelateerde besluitvorming is baanbrekend. Dit sterkt ons om vastberaden verder en werken we aan een duurzamere en klimaatbestendigere toekomst, waarin ruimtetechnologie een cruciale rol speelt bij het vormgeven van onze wereld ten goede”, aldus Anthony Baker, CEO en mede-oprichter van SatVu.

Foto HOTSAT-1 via: Satvu

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist, blogger en tekstschrijver. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De Mobile Cowboys is back! Met lasso en zweep in de aanslag om de ingeslapen telecommarkt weer eens goed wakker te schudden en met scherp te schieten!

Verder lezen over Space

Duik nu in een zwart gat met NASA

Zwarte gaten zijn misschien wel de meest mysterieuze dingen in ons bestaan. We weten er steeds meer over, maar nog steeds lang niet genoeg.

Technology09.05.2024

Duik nu in een zwart gat met NASA

Helaas: nog steeds geen eerste bemande Boeing Starliner-ruimtereis

Helaas, de Boeing Starliner is wederom niet de lucht ingegaan en dat komt nog steeds door dat ene zuurstofventiel. Terug naar de werkplaats! Dit is wanneer de volgende lancering gepland staat.

Technology08.05.2024

Helaas: nog steeds geen eerste bemande Boeing Starliner-ruimtereis

Boeings spannende bemande ruimtevlucht blijft nog even spannend

Boeing zou gisteren zijn eerste bemande ruimtevlucht uitvoeren, maar dat is niet gelukt. Dit is wat er misging.

Technology07.05.2024

Boeings spannende bemande ruimtevlucht blijft nog even spannend

Gelekt: de LEGO maanrover met een mooie open structuur

LEGO heeft er zelf nog geen boekje over opengedaan, maar het moge duidelijk zijn: er komt een set aan van de maanrover, en nog Technic ook.

Entertainment01.05.2024

Gelekt: de LEGO maanrover met een mooie open structuur

Zo zit het met de kleurenpracht in foto’s van James Webb

James Webb heeft zijn scherpste infraroodfoto tot nu toe aangeleverd. Maar, klopt dat wel met die kleuren? Dit is hoe het werkt.

Technology30.04.2024

Zo zit het met de kleurenpracht in foto’s van James Webb

NASA’s Voyager 1 geeft weer een teken van leven

Voyager 1 heeft een teken van leven gegeven. Niet spontaan, maar door de noeste arbeid van NASA.

Technology23.04.2024

NASA’s Voyager 1 geeft weer een teken van leven

Die botsproef in de ruimte heeft een Nederlands tintje

Ergens in de uitgestrektheid van de ruimte zou zomaar een onopgemerkte asteroïde op koers kunnen liggen voor een frontale botsing met de aarde.

Technology15.04.2024

Die botsproef in de ruimte heeft een Nederlands tintje

Dit is HyperScout H.
De maan krijgt zijn eigen Sint Bernards: robothonden

Er wordt al veel gepland voor op de maan. Er komen zelfs robothonden aan te pas. Die zijn bedoeld om de Sint Bernards van de maan te worden.

Technology10.04.2024

De maan krijgt zijn eigen Sint Bernards: robothonden