Technology10.07.2024

Robotchirurgen verrichten meer dan 400 succesvolle hartoperaties


Het is voor de één een griezelig idee om door een robot te worden geopereerd, terwijl een ander juist blij is dat er minder kans is op menselijke fouten. Wat je voorkeur ook is: de hartchirurgen in een ziekenhuis in Saudi-Arabië hebben een heel grote slagingskans. Van de 400 operaties die ze hebben verricht is er 98 procent volledig  goed gegaan. 

Hartchirurgie door een robot

Het bijzondere aan dit nieuws is niet zozeer de hoeveelheid operaties die de robots goed en wel hebben afgerond, het is ook het feit dat er veel verschillende procedures bij kwamen kijken. Hartchirurgie wordt gezien als één van de moeilijkste operaties die er bestaan, omdat je immers snijdt in het belangrijkste deel van het menselijk lichaam: het hart.

Wil je geopereerd worden door zo’n robothartchirurg, dan kun je naar het King Faisal Specialist Hospital & Research Centre gaan. Daar staan robots al sinds februari 2019 de operaties te doen. Dit ziekenhuis is één van de voorlopers als het gaat om dit type operatie. Volgens het ziekenhuis zelf zorgen de robot-operaties voor een flinke daling in het aantal bloedtransfusies. Patiënten zouden sneller herstellen en er treden minder vaak complicaties op. Het levert ook nog een groot voordeel op voor het ziekenhuis zelf: het verblijf van de patiënt in het ziekenhuis is de helft korter. En, misschien nog wel een groter voordeel: de kosten van het ziekenhuis gaan hierdoor 40 procent naar beneden.

Besparingen in de gezondheidszorg

Je kunt je voorstellen dat dit soort interessante wetenswaardigheden zeker in een land als de Verenigde Staten met grote interesse moeten worden aangehoord. Daar zijn de kosten van gezondheidszorg heel anders geregeld dan in bijvoorbeeld Nederland, waardoor een kostenreductie al heel snel in de portemonnee van de burger zou kunnen belanden. Het is echter de vraag of Amerikanen het aandurven: hun hart in de handen van een robot leggen. 

In ieder geval is het voor het KFSH&RC een groot succes. Het maakt niet uit of je operaties met meerdere kleppen, een aortaklepvervanging of iets anders nodig hebt: de robotchirurgen zijn in staat om een groot aantal procedures te verrichten. Nu is dat allemaal ingeprogrammeerd, maar in India is inmiddels de orthopedische chirurgrobot Misso ontwikkeld. Die werkt op basis van kunstmatige intelligentie om zo de menselijke chirurgen te helpen om heel precies te snijden. In eerste instantie zijn al dit soort robots enorm duur in aanschaf, maar op de lange termijn plukken mensen er de vruchten van. Zeker als je ziekenhuisbedden er minder lang door bezet zijn, dan scheelt dat ook weer enorm in kosten. 

De toekomst

Als we verder denken in de toekomst dan zien we misschien alleen nog ziekenhuizen met in elke OK een robot. Er zijn ongetwijfeld altijd wel procedures waarbij ook een echte chirurg nodig is, maar het is wonderlijk wat een robot allemaal kan betekenen. Toen kunstmatige intelligentie en robotica om de hoek kwamen kijken, leek het erop dat vooral repetitief, eenvoudig werk door dit soort machines kon worden gedaan, maar inmiddels zijn deze technologieën zodanig geëvolueerd dat ze juist ook onze creatievere beroepen kunnen verrichten.

ChatGPT schrijft zo een paper voor je, Dall-E maakt er een mooie cover voor, met Sora kun je straks misschien wel een mooie bedrijfsvideo maken om jezelf in de kijker te spelen, enzovoorts. Maar nu zijn we ook zover dat we risicovolle operaties door robots kunnen laten doen. Soms lijkt zelfs de sky de limit niet meer. Echter, als je dit soort berichten hoort over hoeveel positieve factoren er aan die robots zitten, dan is het moeilijk om hierover alleen maar te doemdenken. We zijn robots immers ook mensenlevens dankbaar, zo blijkt.

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over Kunstmatige Intelligentie

Welzijn op de werkplek met AI collega’s

De Maand van de Mentale Gezondheid is afgelopen, maar het belang neemt alleen maar toe. Een grote stap hierin is het aanpakken van mentale gezondheidsproblemen op de werkplek. Veelvoorkomende uitdagingen zijn onder andere burn-out, stress en tijdsgebrek. Dit heeft invloed op het welzijn en de productiviteit van werknemers. Statistieken tonen aan dat een aanzienlijk deel van de tijd verloren gaat aan repetitieve en uitputtende taken.

Artificial Intelligence24.07.2024

Welzijn op de werkplek met AI collega’s

Je kunt deepfakes spotten dankzij ruimtetechnologie

Online23.07.2024

Je kunt deepfakes spotten dankzij ruimtetechnologie

Alles is te zien in de poppetjes van je ogen
AI-app Claude is nu beschikbaar op je smartphone 

Claude. Niet de zanger van dat catchy half-Franse nummer, maar de kunstmatige intelligentie-tool.

Online17.07.2024

AI-app Claude is nu beschikbaar op je smartphone 

YouTube biedt je nu AI-playlists binnen YouTube Music

AI wordt onder andere omarmd door YouTube Music, dat nu door kunstmatige intelligentie samengestelde afspeellijsten ondersteunt. 

Online16.07.2024

YouTube biedt je nu AI-playlists binnen YouTube Music

Dit was het VINT Symposium van 2024

Voor de 30e keer was er het VINT Symposium in het Spant! te Bussum. Dit jaar stond het thema 'Echt Slim' centraal, wat een interessant perspectief bood op de rol van intelligentie in technologie. Elk jaar biedt het symposium de kans om nieuwe technologische trends en inzichten te verkennen, en dit jaar was geen uitzondering.

Events04.07.2024

Dit was het VINT Symposium van 2024

met als thema 'Echt Slim'
Dit is de nieuwe OPPO Reno12 Series

De langverwachte OPPO Reno12 Series is vanaf vandaag verkrijgbaar op de Nederlandse markt. Met de Reno12 en de Reno12 Pro introduceert OPPO twee gloednieuwe AI-telefoons met verschillende functies die de productiviteit en creativiteit verbeteren.

Mobile03.07.2024

Dit is de nieuwe OPPO Reno12 Series

Straks heb je elke dag een originele profielfoto op WhatsApp

Een Lensa-achtige functie komt nu van Meta zelf naar WhatsApp. Zo heb je elke dag een originele profielfoto, als je dat wil natuurlijk.

Social Media02.07.2024

Straks heb je elke dag een originele profielfoto op WhatsApp

Adform komt met op AI-gebaseerde contextual targeting

Adform kondigt een exclusieve samenwerking aan met Cognitiv, wereldwijd een van dé leveranciers van deep learning AI voor marketeers. Samen zullen zij Cognitivs GPT AI-gebaseerde contextuele targeting beschikbaar stellen in de belangrijkste Europese talen. Dankzij de samenwerking kunnen adverteerders in Europa nu voor het eerst gebruikmaken van GPT AI-gebaseerde contextual targeting.

Advertising02.07.2024

Adform komt met op AI-gebaseerde contextual targeting

Verder lezen over Robot

Sigaretten op het strand? Deze robot ruimt ze op

Sigaretten op het strand: het is heel goor. Gelukkig zijn er mensen die ze op een juiste manier deponeren, en gelukkig zijn er robots om het vuile werk op te knappen.

Technology22.07.2024

Sigaretten op het strand? Deze robot ruimt ze op

We hebben geen idee wanneer we met een robot praten

Jij denkt dat je op de chat de robot er altijd uitpikt? Vergeet het maar, we blijken gesprekken te hebben met robots zonder dat we het weten.

Online20.06.2024

We hebben geen idee wanneer we met een robot praten

Een gek gezicht: deze menselijk uitziende robot in een auto

Schattig of schrikbarend: een menselijke robot die in de bestuurdersstoel zit van een auto en er ook daadwerkelijk -zij het tergend langzaam- mee rijdt.

Automotive17.06.2024

Een gek gezicht: deze menselijk uitziende robot in een auto

Industrie 5.0: Integratie van menselijke ethiek en machinale efficiëntie voor duurzame groei

Industrie 5.0 staat voor schaalbaarheid met een doel: bedrijven groeien op een manier die zowel de samenleving als het milieu ten goede komt. Het introduceert systemen die menselijke creativiteit en machinale efficiëntie combineren om flexibele en veerkrachtige bedrijfsmodellen te ontwikkelen. 

Technology11.06.2024

Industrie 5.0: Integratie van menselijke ethiek en machinale efficiëntie voor duurzame groei

Besteed je metaalbewerking online uit

Heb je voor je bedrijf een specifiek onderdeel nodig, maar heb je zelf niet de mogelijkheid om het te maken? Dan zul je op zoek moeten naar een andere oplossing. Gelukkig is er in deze tijd, waarin techniek en online bestellen steeds gemakkelijker wordt, een andere oplossing voorhanden.

DC Business29.05.2024

Besteed je metaalbewerking online uit

Boston Dynamics-robot Spot gaat viral met TikTok-dansjes

Een groep studenten heeft een nieuwe missie: de robothond Spot TikTok-dansjes leren. Het ziet er schattig uit, maar heeft meer doelen.

Video27.05.2024

Boston Dynamics-robot Spot gaat viral met TikTok-dansjes

Google slaat eigen robothand met een hamer: dit is waarom

Google heeft een nieuwe robothand helpen ontwikkelen met Deepmind. En die heeft het ook meteen even flink geslagen met een hamer.

Technology09.05.2024

Google slaat eigen robothand met een hamer: dit is waarom

Boston Dynamics geeft zijn robothond haar, maar is het schattig?

Robothonden krijgen vaak kritiek: ze zien er niet zo schattig uit. Zou een beetje vacht met dopogen helpen? Oordeel zelf.

Technology02.05.2024

Boston Dynamics geeft zijn robothond haar, maar is het schattig?