Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.
OnePlus werkt samen met Hasselblad en de aankondiging van die samenwerking was voor OnePlus iets om trots op te zijn. Critici zijn echter niet zo zeker van die samenwerking: Hasselblad heeft eerder stappen gezet in de smartphonewereld en die waren weinig vruchtbaar. Is dat anders nu het bedrijf beter weet en nu het gebruik kan maken van het expertise van OnePlus?
Hasselblad
OnePlus wordt vaak aangesproken op zijn camera-software. Hoewel het in sommige situaties steengoed is met licht, is de kwaliteit van de foto’s uiteindelijk niet altijd geweldig. Het ‘altijd naar de community’ luisterende OnePlus heeft hierin echter stappen gezet door met Hasselblad in zee te gaan. Dat is ook te merken: OnePlus 9 maakt daadwerkelijk andere foto’s dan bijvoorbeeld OnePlus 8 Pro.
Door dit artikel heen kun je verschillende fotovergelijkingen zien: een macro van kersenbloesem, een gewone foto van een pakhuis versus een ingezoomde foto van een pakhuis en een gewone foto van graffiti. Daarnaast zie je een selfievergelijking tussen OnePlus 9 en OnePlus 9 Pro en laat OnePlus 9 Pro nog even zien hoe stevig die kan inzoomen op een boot in de zee. Zo kun je zelf bekijken wat jij vindt van de fotokwaliteit (hoewel de foto’s in bestandsgrootte wel flink zijn verkleind).
OnePlus 9 Pro
Dit is een review dus ik vertel je ook graag wat ik ervan vind. Opmerkelijk genoeg vallen de foto’s van OnePlus 9 Pro wat tegen. Ze zijn allemaal wat fletser, wat vooral tot uiting komt bij de foto van de graffiti. Waar de andere smartphones laten zien dat de poes een zwarte omlijning heeft, lijkt dit op de OnePlus 9 Pro eerder grijs.
Wel is OnePlus 9 Pro duidelijk een betere telefoon als je wil inzoomen op objecten. Nu is de foto van de boot wel heel ver ingezoomd, maar bijvoorbeeld de pakhuisfoto is erg scherp en dieper ingezoomd dan de twee andere telefoons van zichzelf doen.
Om verder bij de mogelijkheden van de telefoons stil te staan is het wellicht handig om ten eerste enkele verschillen tussen OnePlus 8 Pro en OnePlus 9 Pro bloot te leggen. OnePlus zet in de 9 Pro een 48 megapixel hoofdcamera met een 8 megapixel telelens en een 50 megapixel groothoeklens.
In de OnePlus 8 Pro is dat ook een 48 megapixel hoofdcamera en een telelens van 8 megapixel, met als verschil een groothoeklens van 16 megapixel. OnePlus 9 Pro (en OnePlus 9) hebben bovendien nog een 2 megapixel-monochroomcamera.
Supersnel opladen
De OnePlus 9 Pro kan sneller opladen (hij gaat in een half uur van 0 naar 100 procent versus OnePlus 8 Pro die daar een uur en tien minuten voor nodig heeft). Bovendien heeft 9 Pro de nieuwste Snapdragon 888-processor tegenover de 865 in 8 Pro.
OnePlus 9 en OnePlus 9 Pro hebben beide een accu van 4500mAh en draadloos opladen. OnePlus 9 Pro kan bedraad wel sneller opladen, namelijk met 50 watt, terwijl OnePlus 9 dat maar met 15 Watt kan.
Mijn standaard telefoon is de OnePlus 8 Pro en ik merk eigenlijk weinig verschil tussen beide toestellen, behalve die camera-prestaties (die behalve de fletsheid wel degelijk zijn verbeterd). De software van OnePlus is altijd goed aan te passen naar smaak. Je kunt allerlei iconpacks downloaden voor een visuele aanpassing, je kunt het toestel met gebaren besturen of zonder.
Uiteraard gaat OnePlus 9 Pro nog sneller door zijn betere processor, maar zelfs na een jaar is OnePlus 8 Pro ook nog steeds razendsnel. Sterker nog, de toestellen lijken zo op elkaar dat ik soms moest checken welk toestel ik in mijn handen had. Vooral visueel is er -qua voorkant- weinig veranderd. OnePlus 9 Pro is wat smaller en langer.
Vreemde vingerafdrukscanner
Er is echter wel nog een grote verandering en dat is de plaatsing van de vingerafdrukscanner. Het is me niet duidelijk waarom, maar OnePlus 9 Pro heeft een veel lagere vingerafdrukscanner. Dat is helemaal niet zo prettig als je het toestel in je hand hebt, want je moet je duim daardoor juist in een vreemde houding houden dan op OnePlus 8 Pro. Een vreemde keuze, waardoor het ontgrendelen van je telefoon minder prettig is geworden.
Dan de verschillen tussen OnePlus 9 en OnePlus 9 Pro. OnePlus 9 Pro heeft vier camera’s achterop en een selfiecamera. OnePlus 9 mist die 8 megapixel-telecamera. Bovendien heeft OnePlus 9 Pro een betere sensor (IMX789 van Sony).
Qua video’s is OnePlus 9 Pro ook sterker: hij kan 4K met 120 frames per seconde versus 60 frames op OnePlus 9. De selfiecamera op beide camera’s is 16 megapixel en zoals je ziet zie je inderdaad geen verschil in beide selfies (behalve dat ik door de harde wind mijn hoofd moest draaien).
Verversingssnelheid
OnePlus 9 Pro is qua uiterlijk wel veel meer premium dan zijn broertje. Hij is gemaakt van aluminium, niet van kunststof. Hij heeft een 6,7 inch scherm in plaats van een 6,5 inch scherm en het display is 3216 x 1440 pixels in plaats van 1400 x 1080 pixels.
Wel hebben beide telefoons een fijne verversingssnelheid van 120Hz, waardoor je soepel kunt scrollen en in games veel sneller een nieuw schermpje ziet en dus van alle laatste ontwikkelingen op de hoogte bent.
OnePlus 9 Pro heeft bovendien software die zelf bepaalt wanneer hij de verversingssnelheid hoog of laag doet. Zo gaat je accu langer mee dan wanneer deze standaard op 120Hz staat. Bij OnePlus 9 moet je zelf kiezen: of je zet hem op 120Hz, of op het langzamere 60Hz.
Aan elkaar gewaagd
Kortom, eigenlijk zijn deze drie telefoons redelijk aan elkaar gewaagd. Waar OnePlus 9 Pro een mooie opvolger is voor OnePlus 8 Pro, is het geen wereld van verschil. Het voelt niet alsof je een gloednieuwe telefoon in je handen hebt, omdat ze simpelweg te veel op elkaar lijken.
Het verschil tussen OnePlus 9 en OnePlus 9 Pro is ook merkbaar, vooral bij de camera’s. Toch vind ik sommige van de foto’s in dit artikel duidelijk beter op de OnePlus 9 versus de OnePlus 9 Pro. Dat heeft ook met smaak te maken: de ene foto is meer realistisch, de ander juist wat meer kleurrijk.
Conclusie
Ben je toe aan een nieuwe telefoon, dan is OnePlus nog steeds een goede optie. Het is alleen jammer dat deze nieuwe telefoons helemaal niet spannend zijn. De samenwerking met Hasselblad voor de camera’s is wel merkbaar, maar het hangt van je persoonlijke voorkeuren af of je dit ook daadwerkelijk een verbetering vindt. Verder zijn de telefoons qua specificaties erg goed. Ze zien er mooi uit, ze zijn snel en vooral OnePlus 9 Pro is binnen een mum van tijd opgeladen. Aan de andere kant mag je dat alles ook wel verwachten voor de prijs, van deze verder niet heel wereldveranderende toestellen.
OnePlus 9 Pro kost 899 euro voor de gewone versie (en is vanaf 31 maart te koop). OnePlus 9 kost 699 euro (en is vanaf 26 april verkrijgbaar).
Verder lezen over Review
Gaming12.11.2024
Mario Party Jamboree review: met Mario is het altijd een feestje
Gaming06.11.2024
Netflix Games Review: Word Trails is onze nieuwe verslaving
Gadgets30.10.2024
Lenovo Yoga Pro 9i Gen 9 review: goede ‘designer’-laptop
Gaming24.10.2024
Netflix Games review: The Case of the Golden Idol doet je goed
Gaming18.10.2024
Netflix Games Review – Battleship leert je op speelse wijze Zeeslag
Gaming15.10.2024
Just Dance 2025 review: de botsauto’s op de kermis zijn er niks bij
Gaming14.10.2024
Astro Bot review: retro genieten op een futuristische manier
Automotive06.10.2024
Dacia Duster Hybrid InNature Sleep Pack bewijst zijn veelzijdigheid
Verder lezen over Smartphone
Mobile02.12.2024
Waarom een Sim Only-abonnement een goede keuze is
Mobile27.11.2024
Samsung Galaxy S25 Ultra? Nieuwe video lekt uit op Reddit
Mobile21.11.2024
OPPO Find X8 Pro aangekondigd met 4 camera’s aan de achterkant
Mobile18.11.2024
We gaan nu naar telefoonloze telefoonwinkels zonder personeel
Mobile06.11.2024
iPhone krijgt een oplaadfunctie die we op alle toestellen willen
Mobile16.10.2024
Android 15 is nu uit: wat brengt de update?
Mobile15.10.2024
Nieuw op smartphones: de digitale detox-modus
Mobile07.10.2024