Technology28.03.2021

​OnePlus 9 en OnePlus 9 Pro: maakt Hasselblad het verschil?


Lees onze review

OnePlus werkt samen met Hasselblad en de aankondiging van die samenwerking was voor OnePlus iets om trots op te zijn. Critici zijn echter niet zo zeker van die samenwerking: Hasselblad heeft eerder stappen gezet in de smartphonewereld en die waren weinig vruchtbaar. Is dat anders nu het bedrijf beter weet en nu het gebruik kan maken van het expertise van OnePlus?

OnePlus9graffiti
OnePlus9graffiti

Hasselblad

OnePlus wordt vaak aangesproken op zijn camera-software. Hoewel het in sommige situaties steengoed is met licht, is de kwaliteit van de foto’s uiteindelijk niet altijd geweldig. Het ‘altijd naar de community’ luisterende OnePlus heeft hierin echter stappen gezet door met Hasselblad in zee te gaan. Dat is ook te merken: OnePlus 9 maakt daadwerkelijk andere foto’s dan bijvoorbeeld OnePlus 8 Pro.

Door dit artikel heen kun je verschillende fotovergelijkingen zien: een macro van kersenbloesem, een gewone foto van een pakhuis versus een ingezoomde foto van een pakhuis en een gewone foto van graffiti. Daarnaast zie je een selfievergelijking tussen OnePlus 9 en OnePlus 9 Pro en laat OnePlus 9 Pro nog even zien hoe stevig die kan inzoomen op een boot in de zee. Zo kun je zelf bekijken wat jij vindt van de fotokwaliteit (hoewel de foto’s in bestandsgrootte wel flink zijn verkleind).

OnePlus9Normaal
OnePlus9Normaal

OnePlus 9 Pro

Dit is een review dus ik vertel je ook graag wat ik ervan vind. Opmerkelijk genoeg vallen de foto’s van OnePlus 9 Pro wat tegen. Ze zijn allemaal wat fletser, wat vooral tot uiting komt bij de foto van de graffiti. Waar de andere smartphones laten zien dat de poes een zwarte omlijning heeft, lijkt dit op de OnePlus 9 Pro eerder grijs.

Wel is OnePlus 9 Pro duidelijk een betere telefoon als je wil inzoomen op objecten. Nu is de foto van de boot wel heel ver ingezoomd, maar bijvoorbeeld de pakhuisfoto is erg scherp en dieper ingezoomd dan de twee andere telefoons van zichzelf doen.

Om verder bij de mogelijkheden van de telefoons stil te staan is het wellicht handig om ten eerste enkele verschillen tussen OnePlus 8 Pro en OnePlus 9 Pro bloot te leggen. OnePlus zet in de 9 Pro een 48 megapixel hoofdcamera met een 8 megapixel telelens en een 50 megapixel groothoeklens.

In de OnePlus 8 Pro is dat ook een 48 megapixel hoofdcamera en een telelens van 8 megapixel, met als verschil een groothoeklens van 16 megapixel. OnePlus 9 Pro (en OnePlus 9) hebben bovendien nog een 2 megapixel-monochroomcamera.

OnePlus9Inzoom
OnePlus9Inzoom

Supersnel opladen

De OnePlus 9 Pro kan sneller opladen (hij gaat in een half uur van 0 naar 100 procent versus OnePlus 8 Pro die daar een uur en tien minuten voor nodig heeft). Bovendien heeft 9 Pro de nieuwste Snapdragon 888-processor tegenover de 865 in 8 Pro.

OnePlus 9 en OnePlus 9 Pro hebben beide een accu van 4500mAh en draadloos opladen. OnePlus 9 Pro kan bedraad wel sneller opladen, namelijk met 50 watt, terwijl OnePlus 9 dat maar met 15 Watt kan.

Mijn standaard telefoon is de OnePlus 8 Pro en ik merk eigenlijk weinig verschil tussen beide toestellen, behalve die camera-prestaties (die behalve de fletsheid wel degelijk zijn verbeterd). De software van OnePlus is altijd goed aan te passen naar smaak. Je kunt allerlei iconpacks downloaden voor een visuele aanpassing, je kunt het toestel met gebaren besturen of zonder.

Uiteraard gaat OnePlus 9 Pro nog sneller door zijn betere processor, maar zelfs na een jaar is OnePlus 8 Pro ook nog steeds razendsnel. Sterker nog, de toestellen lijken zo op elkaar dat ik soms moest checken welk toestel ik in mijn handen had. Vooral visueel is er -qua voorkant- weinig veranderd. OnePlus 9 Pro is wat smaller en langer.

OnePlus9Selfiefoto
OnePlus9Selfiefoto

Vreemde vingerafdrukscanner

Er is echter wel nog een grote verandering en dat is de plaatsing van de vingerafdrukscanner. Het is me niet duidelijk waarom, maar OnePlus 9 Pro heeft een veel lagere vingerafdrukscanner. Dat is helemaal niet zo prettig als je het toestel in je hand hebt, want je moet je duim daardoor juist in een vreemde houding houden dan op OnePlus 8 Pro. Een vreemde keuze, waardoor het ontgrendelen van je telefoon minder prettig is geworden.

Dan de verschillen tussen OnePlus 9 en OnePlus 9 Pro. OnePlus 9 Pro heeft vier camera’s achterop en een selfiecamera. OnePlus 9 mist die 8 megapixel-telecamera. Bovendien heeft OnePlus 9 Pro een betere sensor (IMX789 van Sony).

Qua video’s is OnePlus 9 Pro ook sterker: hij kan 4K met 120 frames per seconde versus 60 frames op OnePlus 9. De selfiecamera op beide camera’s is 16 megapixel en zoals je ziet zie je inderdaad geen verschil in beide selfies (behalve dat ik door de harde wind mijn hoofd moest draaien).

OnePlus9Proinzoom
OnePlus9Proinzoom

Verversingssnelheid

OnePlus 9 Pro is qua uiterlijk wel veel meer premium dan zijn broertje. Hij is gemaakt van aluminium, niet van kunststof. Hij heeft een 6,7 inch scherm in plaats van een 6,5 inch scherm en het display is 3216 x 1440 pixels in plaats van 1400 x 1080 pixels.

Wel hebben beide telefoons een fijne verversingssnelheid van 120Hz, waardoor je soepel kunt scrollen en in games veel sneller een nieuw schermpje ziet en dus van alle laatste ontwikkelingen op de hoogte bent.

OnePlus 9 Pro heeft bovendien software die zelf bepaalt wanneer hij de verversingssnelheid hoog of laag doet. Zo gaat je accu langer mee dan wanneer deze standaard op 120Hz staat. Bij OnePlus 9 moet je zelf kiezen: of je zet hem op 120Hz, of op het langzamere 60Hz.

OnePlus9Macrofoto
OnePlus9Macrofoto

Aan elkaar gewaagd

Kortom, eigenlijk zijn deze drie telefoons redelijk aan elkaar gewaagd. Waar OnePlus 9 Pro een mooie opvolger is voor OnePlus 8 Pro, is het geen wereld van verschil. Het voelt niet alsof je een gloednieuwe telefoon in je handen hebt, omdat ze simpelweg te veel op elkaar lijken.

Het verschil tussen OnePlus 9 en OnePlus 9 Pro is ook merkbaar, vooral bij de camera’s. Toch vind ik sommige van de foto’s in dit artikel duidelijk beter op de OnePlus 9 versus de OnePlus 9 Pro. Dat heeft ook met smaak te maken: de ene foto is meer realistisch, de ander juist wat meer kleurrijk.

Hasselblad
Hasselblad

Conclusie

Ben je toe aan een nieuwe telefoon, dan is OnePlus nog steeds een goede optie. Het is alleen jammer dat deze nieuwe telefoons helemaal niet spannend zijn. De samenwerking met Hasselblad voor de camera’s is wel merkbaar, maar het hangt van je persoonlijke voorkeuren af of je dit ook daadwerkelijk een verbetering vindt. Verder zijn de telefoons qua specificaties erg goed. Ze zien er mooi uit, ze zijn snel en vooral OnePlus 9 Pro is binnen een mum van tijd opgeladen. Aan de andere kant mag je dat alles ook wel verwachten voor de prijs, van deze verder niet heel wereldveranderende toestellen.

OnePlus 9 Pro kost 899 euro voor de gewone versie (en is vanaf 31 maart te koop). OnePlus 9 kost 699 euro (en is vanaf 26 april verkrijgbaar).

OnePlus9en9apparaten
OnePlus9en9apparaten
Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over Review

Netflix Games Review: Dead Cells is lekker hardcore

Netflix komt met een extra uitgebreide versie van Dead Cells. Alsof de game niet al genoeg tijd opslokte. Maar met plezier hoor.

Gaming11.04.2024

Netflix Games Review: Dead Cells is lekker hardcore

​Het verwijderen van nep-reviews: hoe doe je dat?

Een van de beste vormen van reclame die je als ondernemer kunt hebben, zijn tevreden klanten die zich positief uitlaten over jouw diensten. Met de komst van digitale platformen als Google en Trustpilot, wordt het steeds...

Online09.04.2024

​Het verwijderen van nep-reviews: hoe doe je dat?

​Fairphone Fairbuds review: oordopjes voor duurzaamheidsfans

Oordopjes zijn vaak erg gevoelig: je raakt ze makkelijk kwijt, je ziet op een gegeven moment de batterijduur flink achteruit hollen en de eartips beginnen op den duur steeds viezer te worden of zelfs stuk te gaan. Aan da...

Gadgets09.04.2024

​Fairphone Fairbuds review: oordopjes voor duurzaamheidsfans

Netflix-kijktip: Ripley is de beste Netflix-serie van 2024

We zeggen het maar meteen: Ripley is briljant. Misschien niet zo slim voor de opbouw van een review, maar als je iets van dit artikel meeneemt, dan moet dat het zijn. Ripley werd al een tijdje op Netflix gehyped, maar nu...

Entertainment05.04.2024

Netflix-kijktip: Ripley is de beste Netflix-serie van 2024

Netflix Games Review: Spiritfarer laat je niet meer los

Spiritfarer: je kunt door deze titel en de kop van dit artikel denken dat het gaat om een medewerker van een crematorium, maar dat ben je niet. Wel ben je iets wat daarop lijkt. In deze bijzondere game neem je namelijk d...

Gaming03.04.2024

Netflix Games Review: Spiritfarer laat je niet meer los

Maar je móet.
Netflix Games-review: Into the Dead 2: Unleashed is fijn

Er is iets poëtisch aan het neerknallen van zombies. Het voelt goed, het voelt niet slecht. Het lijkt soms de noodzaak te zijn. Bijvoorbeeld in de Netflix-game Into the Dead 2: Unleashed. Het is ouderwets knallen en dat...

Gaming27.03.2024

Netflix Games-review: Into the Dead 2: Unleashed is fijn

Godzilla x Kong: The New Empire: alles wat je denkt en meer

Als je de titel van deze film leest, dan heb je daar waarschijnlijk al meteen een beeld bij. Een gigantische hagedis, een even zo grote aap, die dan samen een soort nieuw koninkrijk starten. Dat is wel ongeveer wat je ku...

Entertainment26.03.2024

Godzilla x Kong: The New Empire: alles wat je denkt en meer

Netflix Games-review: Immortality speelt weg als een film

Ze is een vergeten actrice die er een nogal heftige levensstijl op nahoudt: Marissa Marcel (gespeeld door Manon Gage) en jij moet natuurlijk volledig in het leven van deze gevallen ster duiken, want er is wat mysterie om...

Gaming20.03.2024

Netflix Games-review: Immortality speelt weg als een film

Verder lezen over Smartphone

Elektrische auto-maker Polestar komt met een smartphone

Porsche werkt al een tijdje samen met smartphone-bedrijven, zoals Huawei en Honor, maar automaker Polestar maakt zijn eigen telefoon.

Automotive18.04.2024

Elektrische auto-maker Polestar komt met een smartphone

Heineken introduceert telefoon die amper iets kan: Boring Phone

Verlang je soms terug naar die tijd van eenvoud: dat je je telefoon alleen gebruikte voor telefoneren en Snake? Die tijd kun je herbeleven: dit is de Boring Phone.

Mobile17.04.2024

Heineken introduceert telefoon die amper iets kan: Boring Phone

Dit is de nieuwe edge generatie van Motorola

Motorola kondigde vandaag 3 nieuwe toestellen aan uit het premium assortiment: de motorola edge 50 ultra, motorola edge 50 pro en motorola edge 50 fusion.

Mobile16.04.2024

Dit is de nieuwe edge generatie van Motorola

aangedreven door moto AI
10 manieren waarop Google Maps je helpt op vakantie

Vroeger moest je landkaarten mee, Lonely Planet-gidsen en liep je met een spoorboekje op zak om maar te weten hoe je ergens kwam of waar je lekker kon eten. Tegenwoordig pakken we dat anders aan, want we hebben een smart...

Online30.03.2024

10 manieren waarop Google Maps je helpt op vakantie

Sonic krijgt zijn eigen Fall Guys-achtige game: Sonic Toys Party

Fall Guys is een geweldige game, Sonic is een geweldige gamereeks: het is dus niet zo heel gek dat de makers van het aankomende spel Sonic Toys Party zich hevig hebben laten inspireren door Fall Guys. Het wordt een mobie...

Gaming26.03.2024

Sonic krijgt zijn eigen Fall Guys-achtige game: Sonic Toys Party

​Waarom je gedreven blijft om Duo Lingo of Candy Crush te doen

Sommige spelletjes of apps begin je mee, maar laat je na een paar dagen al links liggen. Anderen doe je elke dag, alsof het een religie is. Helemaal als de klok bijna 12 uur slaat ‘s nachts, dan breekt het zweet je uit...

Mobile18.03.2024

​Waarom je gedreven blijft om Duo Lingo of Candy Crush te doen

Schermen veroorzaken communicatie-achterstand bij kinderen

1000 woorden per dag, dat is wat een kind dat niet vaak schermen om zich heen heeft wel meekrijgen, maar kinderen met schermen niet. Peuters zouden door schermgebruik zo’n 1000 woorden per dag missen en dat verstoord d...

Gadgets12.03.2024

Schermen veroorzaken communicatie-achterstand bij kinderen

​Zijn er telefoons die beter zijn dan de iPhone 15 Pro?

De telefoons van Apple worden vaak gezien als een soort heilige graal van telefonie. Hoewel de toestellen zeker hun voordelen hebben, is het niet per definitie zo dat Android-toestellen minder goed zijn. Regelmatig hebbe...

Mobile07.03.2024

​Zijn er telefoons die beter zijn dan de iPhone 15 Pro?