Technology23.09.2014

Onderwijs in 2015 kan niet langer zonder een smart classroom en smart teachers


Drie pijlers bouwen stevig fundament voor huidig en toekomstig onderwijs

Het onderwijs vernieuwd, misschien niet in het juiste tempo maar het besef dat de tijd van het aap-noot-mies plankje, een te zware schooltas en 15 verschillende schriftjes lijkt nu echt voorbij te zijn. Vorig jaar opende de eerste ‘Steve Jobs scholen‘ hun deuren. En hoewel de bedenker van de iPad credits verdient gaat het niet specifiek om alleen de inzet van tablets. 

Alles heeft te maken met de geboden functionaliteit en de mate waarin het onderwijs bereid is te veranderen. Dat daarbij leren en lesgeven een heel nieuwe dimensie gaat krijgen zal iedereen begrijpen. Klassen zullen anders moeten worden ingericht (smart classroom), docenten zullen moeten beseffen dat kinderen slimmer worden en dat zij mee moeten veranderen en dat technologie niet langer is weg te denken (smart teachers).  

Het nieuwe schooljaar start op drie schoolgemeenschappen in Nederland daardoor anders dan gebruikelijk. Zij zijn onderdeel van het Smart Education Hub (SEH)-programma, een initiatief van Samsung en diverse partners om het onderwijs in Nederland te innoveren. Niet alleen door een klaslokaal te voorzien van de nieuwste technologie en leermiddelen, maar door met drie weldoordachte pijlers een stevig fundament te bouwen voor het onderwijs van nu en de nabije toekomst.

De drie betrokken onderwijsstichtingen zijn ASKO (Amsterdam), Sint Josephscholen (Nijmegen) en Laurentius (Delft). Naast de fysieke inrichting van het klaslokaal met de nieuwste technologie en digitale leermiddelen, worden leraren, directeuren en bestuurders getraind om hun lessen ‘toekomstproef’ te maken. Op dit moment is er vaak een digitale kloof tussen leerling en leraar. De Smart Education Hubs gaan gericht werken aan het overbruggen van deze kloof. Uiteindelijk moet dit bijdragen aan aantoonbaar vernieuwend onderwijs voor kinderen en het creëren van nieuwe les- en leermethoden op school.

De Smart Education Hub is samengesteld uit de drie onderdelen: Smart Classroom, Smart Teachers en Smart Sharing. De invulling van elk onderdeel ondersteunt de overkoepelende programmadoelstelling.

  • Smart Classroom voorziet de geselecteerde scholen van devices, zoals tablets en virtual reality brillen (Gear VR), en digitaal lesmateriaal van de vier grootste uitgeverijen.
  • Smart Teachers bestaat uit een training- en coachingstraject voor leerkrachten, schooldirecteuren en schoolbestuurders met als doel kennis, inzicht en competenties te vergroten in het gebruik van technologie en nieuwe media bij het lesgeven.
  • Smart Sharing is een platform waarop door zowel de individuele scholen van de deelnemende onderwijsstichtingen onderling, als tussen de Smart Education Hubs kennis gedeeld kan worden. Door succesvolle en minder succesvolle praktijkervaringen te delen, leren de Smart Education Hubs van elkaar. Op termijn is dit kennisplatform ook toegankelijk voor onderwijsstichtingen en scholen die niet deelnemen aan het Smart Education Hub-programma.
smart_skills_onderwijs
smart_skills_onderwijs

Scholen bepalen innovatieresultaten

De Smart Education Hub kent een centrale programmadoelstelling. Maar het zijn de deelnemende scholen en onderwijsstichtingen die hun specifieke resultaten voor onderwijsvernieuwing bepalen. De inzet van de bij de Smart Classroom behorende digitale leermiddelen (devices en lesmateriaal) verschilt per school. Alle Smart Education Hubs maken afspraken met Samsung Nederland over hun te behalen resultaten.

Voor de uitvoering van het Smart Education Hub-programma werkt Samsung Nederland samen met de vier grootste educatieve uitgevers in Nederland en op het gebied van ICT met o.a. KPN. Ook RoboMind is als partner aangesloten, met een vernieuwend lesproduct voor computational learning.

Samsung Nederland en Corporate CitizenshipDe Smart Education Hubs voor het Nederlandse basisonderwijs komen voort uit een wereldwijd Corporate Citizenship-programma van Samsung. Daarmee wil het bedrijf in alle landen waar zij actief is een bijdrage leveren aan een van de belangrijkste behoeften van samenlevingen: vernieuwend onderwijs voor kinderen.

Dit jaar openen er vijf Smart Education Hubs. De komende jaren wordt dit aantal stapsgewijs uitgebreid tot 20 Smart Education Hubs met een landelijke dekking. Elke Smart Education Hub kent een looptijd van drie jaar. Het programma wordt ondersteund en bekostigd door Samsung Nederland.

Henkey
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.

Verder lezen over Onderwijs

Dit is de ideale headset voor jonge leerlingen & onderwijsinstellingen

Logitech heeft voor de Benelux de Logitech Learn uitgebracht: dat zijn bedrade headsets die op maat zijn gemaakt voor jonge leerlingen. Vooral om hen te helpen gefocust te blijven, langdurig te studeren en optimaal klaar...

Gadgets05.04.2023

Dit is de ideale headset voor jonge leerlingen & onderwijsinstellingen

Waarom mammoeten belangrijk zijn voor het metaverse

Het metaverse wordt tot nu toe vooral in verband gebracht met vermaak en retail, maar er is nog een andere belangrijke functie die het metaverse straks heeft: educatie. Om die reden is het fantastisch dat er straks leven...

Metaverse04.03.2022

Waarom mammoeten belangrijk zijn voor het metaverse

Apple onthult nieuwe middelen om op de basisschool te leren programmeren

Apple onthult nieuwe middelen voor basisschoolleerlingen en -leerkrachten, zoals de nieuwe activiteitengids ‘Iedereen kan programmeren: voorschoolse en vroegschoolse educatie’. Daarmee strekt het aanbod programmeerle...

Technology08.10.2021

Apple onthult nieuwe middelen om op de basisschool te leren programmeren

en inclusieve apps te leren ontwerpen
BBC maakt kindertelevisie met als doel thuisonderwijs

De Engelse staatsomroep BBC gaat iets unieks doen. Vanaf maandag 11 januari zal het kinderkanaal van de BBC (CBBC) drie uur durende basisschool-tv uitzenden om ervoor te zorgen dat alle kinderen naar educatieve programma...

Nieuws06.01.2021

BBC maakt kindertelevisie met als doel thuisonderwijs

Volgt de NPO ook?
Hybride examens en toetsen worden in 2021 gemeengoed

Tijdens COVID-19 hebben we meer dan twee miljoen thuisexamens mogelijk gemaakt. Die toetsen hadden anders niet kunnen plaatsvinden. Partners zijn niet alleen universiteiten, maar vooral ook het bedrijfsleven en leveranci...

Online08.12.2020

Hybride examens en toetsen worden in 2021 gemeengoed

35 bekende schrijvers pleiten voor andere aanpak leesonderwijs

Zo'n 35 schrijvers, onder wie Adriaan van Dis, Ellen Deckwitz, Splinter Chabot, Kluun, Paul van Loon, Manon Sikkel, Alex Boogers en Tommy Wieringa, pleiten voor een radicaal andere aanpak van leesonderwijs. En daar is ha...

Media29.10.2020

35 bekende schrijvers pleiten voor andere aanpak leesonderwijs

NPO Zappelin komt met oplossing voor kinderen zonder laptop of tablet

Inmiddels groeit de creativiteit in geheel Nederland als het gaat om onderwijs. Scholen, ouders, overheden en onderwijsinstanties werken aan oplossingen. Wat iedereen duidelijk deelt is de zorg en aandacht en de zorgen v...

Online02.04.2020

NPO Zappelin komt met oplossing voor kinderen zonder laptop of tablet

Extra Schooltv-programmering op themakanaal
Google Classroom maakt het moeilijker voor studenten om te spieken

Google Classroom is een tool van Google die helpt bij het maken, beoordelen en verdelen van toesten en opdrachten. Met Google Classroom kunnen leraren en leerlingen ook met elkaar in contact komen. Niet meer spieken Goo...

Social Media26.06.2018

Google Classroom maakt het moeilijker voor studenten om te spieken