Rudy doet namens Stichting Toekomstbeeld der Techniek (STT) onderzoek naar de impact van technologie op de toekomst van de democratie. In het kader van dit onderzoek lanceerde hij de Technologie Kieswijzer, om in kaart te brengen hoe politieke partijen denken over tech-gerelateerde onderwerpen zoals online privacy, fake news en de macht van Big Tech. De hamvraag van zijn onderzoek is altijd: welke toekomst willen we? We moeten onszelf volgens hem gaan afvragen voor welk doel we technologie willen inzetten, in plaats van het als doel op zichzelf te zien. Hoe kunnen we met behulp van technologie een betere wereld creëren? En wat is een betere wereld precies? Eerder onderzocht hij de toekomst van artificiële intelligentie (AI). Binnen dit onderzoek bracht hij drie deelpublicaties uit en ontwikkelde hij een Ethisch Ontwerpspel voor AI.
Als het aan veel Nederlanders ligt komt er een minister van Digitale Zaken. Dit blijkt uit analyses van de Technologie Kieswijzer. Zo’n 30.000 Nederlanders maakten gebruik van deze stemhulp in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen. Opvallend genoeg is het voornemen van zo’n ‘ICT minister’ slechts bij een handjevol partijen een serieus standpunt.
Het is inmiddels geen geheim meer dat er in de Tweede Kamer weinig kennis is over digitale zaken en ICT. Arjen Lubach introduceerde bij ‘Zondag met Lubach’ de term ‘digibetocratie‘. Volgens hem kan de beperkte kennis over digitale zaken in de Tweede Kamer een groot probleem opleveren. Ook uit andere analyses blijkt dat er weinig IT-expertise is op de kandidatenlijsten. En de experts die er zijn, staan vaak laag op de lijst.
Minister van Digitale Zaken
De oproep voor een minister van Digitale Zaken (en bijbehorend ministerie) komt dan ook niet uit de lucht vallen. En is ook niet eens zo nieuw. Voormalig Tweede Kamerlid Kees Verhoeven pleitte aan het begin van 2020 al voor een ministerie van Digitale Zaken. Volgens Verhoeven is er een aangewezen bewindspersoon nodig die zich volledig richt op digitalisering. Ook Victor Knaap van MediaMonks doet in zijn Digitaal Deltaplan een vergelijkbare oproep. ‘De minister van Digitale Zaken zou zich moeten bezighouden met de overkoepelende strategie van de overheid en hoe technologie daarbij een waardevermeerderende factor kan zijn. Zo kan er innovatie en vernieuwing ontstaan, naast dat er onderhoud moet worden gepleegd.’ Knaap wijst erop dat dit al gebeurt in Denemarken, Finland, Frankrijk en Estland.
Analyse Technologie Kieswijzer
Toch heeft dit voornemen bij veel politieke partijen niet de voorkeur. Slechts 4 van de 18 deelnemende partijen pleiten voor een minister van Digitale Zaken om de digitale transitie in goede banen te leiden. De meeste partijen (9 stuks) willen de vaardigheden en beschikbare middelen van nationale toezichthouders versterken. Meer gericht op outsourcing dus. De meeste burgers verkiezen echter wel een minister van Digitale Zaken boven de vaardigheden en beschikbare middelen van nationale toezichthouders te versterken (40% vs 24%). Burgers geven dus de voorkeur aan het intern oplossen van de problemen.
Voor- en nadelen
Een minister van Digitale Zaken (DZ) zou een hele goede stap kunnen zijn om meer politieke aandacht te vragen voor de impact van digitalisering op de samenleving. Zowel om de negatieve gevolgen te beperken, als om de kansen ervan te benutten. Momenteel staat digitalisering als onderwerp nog in de politieke kinderschoenen. Zo’n minister van DZ zou interdepartementaal aandacht kunnen vragen voor de rol van digitalisering en technologie in uiteenlopende beleidsvraagstukken. Denk aan vraagstukken op het gebied van onderwijs, zorg en klimaat.
Het departementale karakter van digitalisering is echter ook de beperking van zo’n minister. Digitale technologie is namelijk integraal onderdeel van andere domeinen. Het risico is dat digitalisering als losstaand onderwerp wordt gezien en dat het voor andere ministeries juist als excuus wordt gebruikt om zelf niet bezig te hoeven zijn met de impact van digitalisering. De minister van DZ zal dan vooral een zondebok zijn. Een nieuwe toeslagaffaire door de ondoordachte inzet van algoritmen? Had het ministerie van DZ maar beter moeten opletten.
Misschien zou de beste doelstelling voor een minister van Digitale Zaken wel zijn dat het ministerie zichzelf op termijn overbodig maakt. Dat na een periode van 4 of 8 jaar agenderen, digitale zaken in alle ministeries dusdanig is geïntegreerd dat een overkoepelend bewindspersoon niet meer nodig is. Hoe dan ook is het feit dat er nu een vaste commissie voor digitale zaken in de Tweede Kamer wordt geïnstalleerd positief nieuws. Hopelijk wordt digitalisering daarmee ook op de korte termijn een meer politiek volwassen onderwerp.
Verder lezen over Digital
Marketing06.05.2024
Google: Nederlandse retailer blinkt uit in loyaliteit en marketing
maar de website kan vaak beterOnline18.03.2024
Digitaal mijmeren: Zullen AI’s op het internet op enig moment ontwaken?
Mogelijk ontwikkelen AI's een vorm van gedecentraliseerd interactiviteitsbewustzijnMarketing06.03.2024
OBI4wan, Spotler en Squeezely samen verder als één organisatie
Marketing28.11.2023
Blijdorp: Van dierentuin naar een icoon voor natuurherstel
Blijdorp wil impact maken!Startups16.11.2023
Deze 12 Nederlandse startups zijn onderscheiden met een CES Innovation Award
Online28.04.2023
Privacy: gegevensverzameling binnen apps kun je maar beter uitschakelen!
Inspiratie om jouw digitale hygiëne aanzienlijk te verbeterenEvents07.04.2023
Emerce Digital Marketing Live! 2023: dé messcherpe update voor online marketing professionals
Metaverse17.03.2023
Second Life komt als app uit op smartphones
Een tweede leven voor Second Life?Verder lezen over Nederland
Online02.08.2024
WeTransfer is geen Nederlands bedrijf meer: wordt overgenomen
Media02.07.2024
Ook het EK 2028 zie je bij de NOS
Startups27.06.2024
In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen
Automotive13.06.2024
8 redenen om de Q-Park parkeerapp te gebruiken
Lifestyle29.05.2024
Voordelig reizen door heel Nederland. Met deze tips kunnen autoreizigers geld besparen op hun reis
Lifestyle21.05.2024
Nederlandse online casinobonussen uitgelegd
Startups15.05.2024
5 dingen om op te letten als je je eigen bedrijf start
Nieuws29.04.2024
Getir stopt met flitsbezorging in Nederland
Ook weg uit de UK, US en DuitslandVerder lezen over Technology
Technology06.08.2024
AI-toekomst schudt op zijn grondvesten met kelderende Big Tech-aandelen
Technology15.07.2024
De Nijmeegse Vierdaagse start met een digitale vluchtstrook
Technology11.07.2024
Man dacht Iron Man te zijn maar zijn eigen EHBO faalt
Technology09.07.2024
De ruimte ruikt naar… rotte eieren?
Startups27.06.2024
In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen
Automotive07.06.2024
Formule 1-auto’s in 2026 worden kleiner en duurzamer
Technology07.05.2024
De slimste stad van Europa ligt straks in Griekenland
Technology10.04.2024