Microsoft gaat mogelijk fors investeren in ChatGPT

Microsoft gaat mogelijk fors investeren in ChatGPT

De software-gigant praat met eigenaar over een injectie van 10 miljard

Vorig artikel Volgend artikel

De razend populaire AI-app ChatGPT piept en kraakt onder haar eigen succes. Het platform kan de aanvragen om ‘AI-hulp’ niet meer aan. Daarmee krijgt de doelstelling van eigenaar OpenAI, dat AI vrij toegankelijk moet zijn, een knauw. Inmiddels heeft het enorme succes van ChatGPT ook de aandacht getrokken van een bijzondere investeerder: Microsoft.

Investeerders zijn hard nodig. Door het enorme succes stroomt het geld bij ChatGPT naar buiten. Elke keer dat iemand de chatbot gebruikt, kost data het bedrijf een paar cent rekenkracht, zegt de CEO van OpenAI, Sam Altman. Daarnaast zijn ook de hostingkosten, OpnAI is al klant van Micrsoft’s cloudservice, flink uit de pan gerezen.

10 miljard dollar van Microsoft?

Als we de berichten, gebaseerd op informatie van ‘personen die bekend zijn met de situatie’, mogen geloven dan onderhandelt Microsoft op dit moment met ChatGPT eigenaar OpenAI over en injectie van 10 miljard dollar. De waarde van OpenAI wordt op dit moment geschat op een kleine 20 miljard dollar.

Uit documenten die bronnen ingezien hebben, zou blijken dat OpenAI al enkele maanden met investeerders onderhandelt. Dat is op zich niet zo gek natuurlijk. Het enorme succes van ChatGPT is mooi, maar om de app door te ontwikkelen of, zoals nu, de capaciteit op peil te houden, is geld nodig.

49 procent van de aandelen

De investering van Microsoft zou betekenen dat het bedrijf uiteindelijk 49 procent van de aandelen van OpenAI in handen krijgt. Daarvoor is, zo stelt Semafor, een constructie bedacht waarbij OpenAI, om de investering terug tet betalen, driekwart van haar winst aan Microsoft moet afdragen. Op dit moment wordt er echter nog geen winst gemaakt, dus dat is nog een uitdaging op zich.

Daarbij is het nog de vraag of de kosten die OpenAI moet aftikken voor het gebruik van Microsoft’s cloud computing diensten ook meetellen als aflossing.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist,...