Liander breidt stroomnetwerk uit

Liander breidt stroomnetwerk uit

Netbeheerder steekt ruim 3,1 miljard in het elektriciteitsnetwerk

Vorig artikel Volgend artikel

Het is een probleem dat steeds groter wordt, de overbelasting van het Nederlandse stroomnetwerk. Netbeheerder Liander heeft nu aangekondigd dat het bedrijf de komende jaren (tussen 2022 en 2024), 3,5 miljard euro uittrekt voor de uitbreiding van het elektriciteit- en gas netwerk in haar verzorgingsgebied (Noord-Holland, Friesland, Flevoland, Gelderland en een deel van Zuid-Holland). In dat gebied liggen momenteel zo’n 3,2 miljoen huishoudens en bedrijven.

6.500km kabel, nieuwe verdeelstations en slimme software

Het leeuwendeel van de investeringen, 3,1 miljard, wordt gestoken in de upgrade en uitbreiding van het elektriciteitsnetwerk. Liander verwacht in deze periode in totaal 6.500 kilometer aan nieuwe elektriciteitskabels te leggen. Daarnaast worden ook bijna 2.400 nieuwe verdeelstations, of middenspanningsruimten, gerealiseerd. In de periode tot 2031 verwacht de netbeheerder bovendien 56 nieuwe onderstations te bouwen en er circa 100 uit te breiden.

Behalve de miljardeninvestering in het fysieke netwerk zal Liander ook slimme oplossingen zoals congestiemanagement gaan inzetten om knelpunten te voorkomen en extra of overbodige investeringen voor te zijn. Met de nu goedgekeurde investeringen verwacht de netbeheerder dat de hoge betrouwbaarheid van de energievoorziening behouden blijft.

Stroomnetwerk
Het Nederlandse elektriciteitsnetwerk is dringend aan uitbreiding toe. Liander gaat daar nu werk van maken.

Slag om de arm

De plannen die Liander nu ontvouwd heeft moeten de krapte op het Nederlandse elektriciteitsnetwerk van de netbeheerder oplossen en ondervangen. Maar, men houdt ook nog een slag om de arm.

“Ondanks de fors toenemende investeringen kunnen we het tempo van de energietransitie moeilijk bijhouden. Onder andere door een tekort aan mensen en middelen kunnen we niet al het werk binnen de gestelde tijd doen. Dat betekent dat voor onze klanten lever- en terugleverbeperkingen kunnen ontstaan. Om de overlast hiervan zo veel mogelijk te beperken werken we met stakeholders aan slimme oplossingen. Toch ontkomen we er niet aan om moeilijke keuzes te moeten maken. Dat vraagt om intensieve samenwerking tussen netbeheerders, gemeenten, provincies, klanten en andere partners binnen en buiten de energiesector. Daarom willen we in dit investeringsplan zo transparant mogelijk inzicht geven in onze investeringen en de keuzes die we maken”, aldus de netbeheerder.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist,...