Lekker relaxen met geluiden van Mars

Lekker relaxen met geluiden van Mars

Vorig artikel Volgend artikel

NASA heeft een geluidsopname vrijgegeven van de rover op Mars. Perseverance-rover vuurt lasers af op het oppervlak van Mars. De aanvallen, die klinken als een reeks kleine klikjes, zijn bedoeld om wetenschappers te helpen om de rotsen rond de rover te analyseren.

Volgens de site van NASA wordt de laser afgevuurd door Perseverance's 'SuperCam' en kan de rover 'gebieden op een rots zappen en bestuderen die zo klein zijn als de punt aan het einde van deze zin' vanaf een afstand van 20 voet (7 meter) weg. Zodra de laser op een rots heeft geschoten, gebruikt hij zijn camera en spectrometer om het hete gas te analyseren waarin de rots is verdampt. Het geluid dat de laser maakt, biedt aanvullende gegevens over de rots die wordt bestudeerd.

We genieten van content van Mars

Sinds de succesvolle landing vorige maand heeft Perseverance een hele batch aan afbeeldingen en geluidsopname teruggestuurd naar Aarde vanaf Mars. Hoewel afbeeldingen van de planeet niets nieuws zijn, is dit de eerste keer dat een Marsrover daadwerkelijk een microfoon van het oppervlak van Mars gebruikt. NASA's site merkt op dat van twee eerdere ruimtevaartuigen die microfoons naar Mars hebben vervoerd, de ene is mislukt en de andere de microfoon nooit heeft aangezet.

Al deze gegevenspunten zijn essentieel om de rover van SUV-formaat te helpen bij het zoeken naar tekenen van leven en het analyseren van de geologie van de rode planeet. Het is momenteel gepland om een Mars-jaar of twee aardse jaren door te brengen, om het gebied rond de landingsplaats te verkennen, waarvan wordt vermoed dat het miljarden jaren geleden een meer was.

[foto: Christian Lischka SJ on Unsplash]

Floyd Aanen

Floyd is journalist en al jarenlang als razende reporter werkzaam in de (landelijke) media. Daarnaast een passievolle podcastmaker en hij staat graag voor...