Technology12.01.2023

Koreaanse maanmissie fotografeert ‘Dark side of the Moon’


Met dank aan de ShadowCam van NASA

De ‘achterkant’ van de maan krijgen wij, kijkend naar de hemel, nooit te zien. Simpelweg omdat de maan niet om zijn eigen as draait, zoals de aarde. De ‘Dark side of the Moon’ blijft daardoor grotendeels een misterie. Wat speelt er zich af? Missen we iets? Foto’s van de ‘Dark side of the Moon’ – anders dan de cover van het gelijknamige Pink Floyd album – zijn dan ook zeldzaam, want die kunnen alleen gemaakt worden door letterlijk naar de maan te vliegen.

Het toeval – nou ja, een zwaar geplande vorm van toeval misschien – wil dat de afgelopen maanden verschillende onbemande maanmissies uitgevoerd zijn. De NASA stuurde Artemis I die ons al verblijdde met enkele bijzondere foto’s en filmpjes. Ook de Chinezen reisden enkele weken geleden naar de maan en nu is het de beurt aan een Zuid-Koreaanse missie. De Danuri sonde, of Korean PathFinder Lunar Orbiter, werd in augustus 2022 al gelanceerd en arriveerde vlak voor de Kerst bij de Maan.

NASA camera kiekt Dark side of the Moon

Danuri heeft, naast wetenschappelijke instrumenten, ook een speciale camera meegenomen. Die, ShadowCam genaamd, is speciaal ontwikkeld door de NASA om de achterkant van de maan, en andere objecten waar de zon nooit schijnt, te kunnen fotograferen. Het eerste kiekje dat de Zuid-Koreaanse maanmissie maakte, was direct een voltreffer. Daarop is de Shackleton krater bij de zuidpool van de maan te zien.

2 meter per pixel

De ShadowCam wordt gebruikt om de permanent beschaduwde gebieden van de maan in beeld te brengen. ShadowCam bouwt voort op de camera’s aan boord van NASA’s Lunar Reconnaissance Orbiter die sinds 2009 in gebruik is, maar biedt ongekende beelden in permanent beschaduwde gebieden.

De camera kan foto’s maken met een ‘resolutie’ van ongeveer 2 meter per pixel. In de toekomst zal deze cameratechnologie ook ingezet worden op missies naar het oppervlak van de maan.

Via

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist, blogger en tekstschrijver. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De Mobile Cowboys is back! Met lasso en zweep in de aanslag om de ingeslapen telecommarkt weer eens goed wakker te schudden en met scherp te schieten!

Verder lezen over Space

NASA ontwikkelt een treinspoor voor op de maan

Het laat al een speciale auto maken voor de maan, er komt 4G en mogelijk zelfs een manier om de maan van stroom te voorzien. Nu wil NASA een spoorlijn.

Technology15.05.2024

NASA ontwikkelt een treinspoor voor op de maan

Ruimtemetalen worden steeds populairder

Er komen ook wat meer mogelijkheden in de ruimte bij. Zo denken bedrijven ook veel geld uit de ruimte te kunnen halen: namelijk in de vorm van ruimtemetalen.

Technology13.05.2024

Ruimtemetalen worden steeds populairder

Duik nu in een zwart gat met NASA

Zwarte gaten zijn misschien wel de meest mysterieuze dingen in ons bestaan. We weten er steeds meer over, maar nog steeds lang niet genoeg.

Technology09.05.2024

Duik nu in een zwart gat met NASA

Helaas: nog steeds geen eerste bemande Boeing Starliner-ruimtereis

Helaas, de Boeing Starliner is wederom niet de lucht ingegaan en dat komt nog steeds door dat ene zuurstofventiel. Terug naar de werkplaats! Dit is wanneer de volgende lancering gepland staat.

Technology08.05.2024

Helaas: nog steeds geen eerste bemande Boeing Starliner-ruimtereis

Boeings spannende bemande ruimtevlucht blijft nog even spannend

Boeing zou gisteren zijn eerste bemande ruimtevlucht uitvoeren, maar dat is niet gelukt. Dit is wat er misging.

Technology07.05.2024

Boeings spannende bemande ruimtevlucht blijft nog even spannend

Gelekt: de LEGO maanrover met een mooie open structuur

LEGO heeft er zelf nog geen boekje over opengedaan, maar het moge duidelijk zijn: er komt een set aan van de maanrover, en nog Technic ook.

Entertainment01.05.2024

Gelekt: de LEGO maanrover met een mooie open structuur

Zo zit het met de kleurenpracht in foto’s van James Webb

James Webb heeft zijn scherpste infraroodfoto tot nu toe aangeleverd. Maar, klopt dat wel met die kleuren? Dit is hoe het werkt.

Technology30.04.2024

Zo zit het met de kleurenpracht in foto’s van James Webb

NASA’s Voyager 1 geeft weer een teken van leven

Voyager 1 heeft een teken van leven gegeven. Niet spontaan, maar door de noeste arbeid van NASA.

Technology23.04.2024

NASA’s Voyager 1 geeft weer een teken van leven