Technology15.11.2023

Japan heeft er weer een eilandje bij


Nee, ze zijn niet aan het veroveren geslagen

Wanneer een vulkaan uitbarst, zoals de Etna op dit moment doet, of de dreigende uitbarsting op IJsland, dan levert dat doorgaans spectaculaire beelden op. Soms ook pijnlijke of trieste beelden, zoals twee jaar geleden op La Palma, waar een groot deel van het eiland onder de lava bedolven werd en duizenden mensen huis en haard verloren.

Een nieuw eiland verrijst uit de Stille Zuidzee

Onderwater vulkaanuitbarstingen worden vaak niet eens opgemerkt. Tenzij die uitbarsting het wateroppervlak bereikt. Dat gebeurde onlangs in de Stille Zuidzee, vlak bij het Japanse eiland Iwo Jima. Die uitbarsting leidde tot het ontstaan van een nieuw stukje land. Ofwel, Japan heeft er weer een eilandje bij, zonder dat het daarvoor een ander land hoefde binnen te vallen.

Van het exacte moment dat de onderzeese vulkaan haar lava boven water opstapelde zijn geen beelden, maar wel van kort daarna, toen de uitbarsting nog in volle gang was. En die beelden zijn best wel spectaculair.

Een voetbalveld

Het nieuw ontstane vulkanische eiland is uiteraard nog lang niet bewoonbaar. Daarvoor is het gesteente niet alleen nog veel te heet en instabiel, de kans bestaat natuurlijk dat de vulkaan binnenkort nog meer lava en gesteente gaat uitspuwen.

Heel erg groot is het nieuwe eiland nog niet. Met een diameter van zo’n 100 meter is het niet veel groter dan een of een paar voetbalvelden. Aangezien de vulkaan die het eiland ‘baarde’ nog altijd actief is, kan de omvang en hoogte van het nieuwe eiland nog groeien.

Duizenden onderzeese vulkanen

Een eiland dat door een vulkaanuitbarsting ontstaat is uiteraard niet uniek. Er zijn duizenden onderzeese vulkanen waarvan er velen nog actief zijn. Ook de eilanden van Hawaï zijn ontstaan door vulkaanuitbarstingen, zo’n vijf miljoen jaar geleden weliswaar. Tot op de dag van vandaag zijn een aantal vulkanen die Hawaï en de zeven andere eilanden gevormd hebben, nog steeds actief.

Bovendien, zo stellen wetenschappers telt de aarde veel meer onderzeese dan zogenoemde landvulkanen. Er zijn zelfs geologen die er van uit gaan dat er voor elke potentieel nog actieve vulkaan op land, honderden onderzeese potentieel actieve vulkanen zijn. Als je weet dat er op dit moment zo’n 1350 potentieel actieve landvulkanen zijn, dan spreken die wetenschappers dus over mogelijk vele honderdduizenden onderzeese vulkanen.

Inmiddels is het nieuwe Japanse eiland bij Iwo Jima ook al op satellietfoto’s opgedoken. De NASA en ESA publiceerden enkele dagen geleden deze gecombineerde satellietfoto. Links is Iwo Jima zoals het er enkele maanden geleden erbij lag. Rechts is ten zuiden van het grote eiland duidelijk een nieuw stukje land te zien.

Het nieuwe eilandje van Japan (rechts, onder Iwo Jima).
Het nieuwe eilandje van Japan (rechts, onder Iwo Jima).
Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist, blogger en tekstschrijver. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De Mobile Cowboys is back! Met lasso en zweep in de aanslag om de ingeslapen telecommarkt weer eens goed wakker te schudden en met scherp te schieten!

Verder lezen over NASA

Gelekt: de LEGO maanrover met een mooie open structuur

LEGO heeft er zelf nog geen boekje over opengedaan, maar het moge duidelijk zijn: er komt een set aan van de maanrover, en nog Technic ook.

Entertainment01.05.2024

Gelekt: de LEGO maanrover met een mooie open structuur

Zo zit het met de kleurenpracht in foto’s van James Webb

James Webb heeft zijn scherpste infraroodfoto tot nu toe aangeleverd. Maar, klopt dat wel met die kleuren? Dit is hoe het werkt.

Technology30.04.2024

Zo zit het met de kleurenpracht in foto’s van James Webb

NASA’s Voyager 1 geeft weer een teken van leven

Voyager 1 heeft een teken van leven gegeven. Niet spontaan, maar door de noeste arbeid van NASA.

Technology23.04.2024

NASA’s Voyager 1 geeft weer een teken van leven

Die botsproef in de ruimte heeft een Nederlands tintje

Ergens in de uitgestrektheid van de ruimte zou zomaar een onopgemerkte asteroïde op koers kunnen liggen voor een frontale botsing met de aarde.

Technology15.04.2024

Die botsproef in de ruimte heeft een Nederlands tintje

Dit is HyperScout H.
De maan krijgt zijn eigen Sint Bernards: robothonden

Er wordt al veel gepland voor op de maan. Er komen zelfs robothonden aan te pas. Die zijn bedoeld om de Sint Bernards van de maan te worden.

Technology10.04.2024

De maan krijgt zijn eigen Sint Bernards: robothonden

Scarlett Johansson wil maanlanding faken in Fly Me To The Moon

Het is één van de meest besproken ruimte-onderwerpen allertijden: is de maanlanding nou echt of niet? Het maakt niet uit tot welk kamp je behoort, waarschijnlijk zal je plezier halen uit de nieuwe film Fly Me To The Mo...

Entertainment09.04.2024

Scarlett Johansson wil maanlanding faken in Fly Me To The Moon

​GMT+Maan: De maan krijgt zijn eigen tijdzone

Het lijkt een verlate 1 april-grap, maar het is toch zo: de maan krijgt zijn eigen tijdzone. NASA heeft van het Witte Huis de opdracht gekregen om die te gaan bedenken. De deadline? Eind 2026. Wanneer de langverwachte A...

Technology05.04.2024

​GMT+Maan: De maan krijgt zijn eigen tijdzone

​Drie bedrijven mogen zich wagen aan de maanauto voor NASA

Waar we eerst al blij waren wanneer we een stapje op de maan zetten, willen we nu een hele bolide naar de maan meenemen om de boel te herkennen. De astronauten die tijdens de Artemis V-missie voet op de maan zetten, zull...

Technology04.04.2024

​Drie bedrijven mogen zich wagen aan de maanauto voor NASA