Technology15.11.2023

Japan heeft er weer een eilandje bij


Nee, ze zijn niet aan het veroveren geslagen

Wanneer een vulkaan uitbarst, zoals de Etna op dit moment doet, of de dreigende uitbarsting op IJsland, dan levert dat doorgaans spectaculaire beelden op. Soms ook pijnlijke of trieste beelden, zoals twee jaar geleden op La Palma, waar een groot deel van het eiland onder de lava bedolven werd en duizenden mensen huis en haard verloren.

Een nieuw eiland verrijst uit de Stille Zuidzee

Onderwater vulkaanuitbarstingen worden vaak niet eens opgemerkt. Tenzij die uitbarsting het wateroppervlak bereikt. Dat gebeurde onlangs in de Stille Zuidzee, vlak bij het Japanse eiland Iwo Jima. Die uitbarsting leidde tot het ontstaan van een nieuw stukje land. Ofwel, Japan heeft er weer een eilandje bij, zonder dat het daarvoor een ander land hoefde binnen te vallen.

Van het exacte moment dat de onderzeese vulkaan haar lava boven water opstapelde zijn geen beelden, maar wel van kort daarna, toen de uitbarsting nog in volle gang was. En die beelden zijn best wel spectaculair.

Een voetbalveld

Het nieuw ontstane vulkanische eiland is uiteraard nog lang niet bewoonbaar. Daarvoor is het gesteente niet alleen nog veel te heet en instabiel, de kans bestaat natuurlijk dat de vulkaan binnenkort nog meer lava en gesteente gaat uitspuwen.

Heel erg groot is het nieuwe eiland nog niet. Met een diameter van zo’n 100 meter is het niet veel groter dan een of een paar voetbalvelden. Aangezien de vulkaan die het eiland ‘baarde’ nog altijd actief is, kan de omvang en hoogte van het nieuwe eiland nog groeien.

Duizenden onderzeese vulkanen

Een eiland dat door een vulkaanuitbarsting ontstaat is uiteraard niet uniek. Er zijn duizenden onderzeese vulkanen waarvan er velen nog actief zijn. Ook de eilanden van Hawaï zijn ontstaan door vulkaanuitbarstingen, zo’n vijf miljoen jaar geleden weliswaar. Tot op de dag van vandaag zijn een aantal vulkanen die Hawaï en de zeven andere eilanden gevormd hebben, nog steeds actief.

Bovendien, zo stellen wetenschappers telt de aarde veel meer onderzeese dan zogenoemde landvulkanen. Er zijn zelfs geologen die er van uit gaan dat er voor elke potentieel nog actieve vulkaan op land, honderden onderzeese potentieel actieve vulkanen zijn. Als je weet dat er op dit moment zo’n 1350 potentieel actieve landvulkanen zijn, dan spreken die wetenschappers dus over mogelijk vele honderdduizenden onderzeese vulkanen.

Inmiddels is het nieuwe Japanse eiland bij Iwo Jima ook al op satellietfoto’s opgedoken. De NASA en ESA publiceerden enkele dagen geleden deze gecombineerde satellietfoto. Links is Iwo Jima zoals het er enkele maanden geleden erbij lag. Rechts is ten zuiden van het grote eiland duidelijk een nieuw stukje land te zien.

Het nieuwe eilandje van Japan (rechts, onder Iwo Jima).
Het nieuwe eilandje van Japan (rechts, onder Iwo Jima).
Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist, blogger en tekstschrijver. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De Mobile Cowboys is back! Met lasso en zweep in de aanslag om de ingeslapen telecommarkt weer eens goed wakker te schudden en met scherp te schieten!

Verder lezen over NASA

Boeing Starliner-lancering gaat waarschijnlijk 1 juni gebeuren

Terug naar de garage. Daar staat Boeing Starliner langer dan we hadden verwacht, want Boeing mag het pas op 1 juni weer proberen.

Technology23.05.2024

Boeing Starliner-lancering gaat waarschijnlijk 1 juni gebeuren

NASA ontwikkelt een treinspoor voor op de maan

Het laat al een speciale auto maken voor de maan, er komt 4G en mogelijk zelfs een manier om de maan van stroom te voorzien. Nu wil NASA een spoorlijn.

Technology15.05.2024

NASA ontwikkelt een treinspoor voor op de maan

Ruimtemetalen worden steeds populairder

Er komen ook wat meer mogelijkheden in de ruimte bij. Zo denken bedrijven ook veel geld uit de ruimte te kunnen halen: namelijk in de vorm van ruimtemetalen.

Technology13.05.2024

Ruimtemetalen worden steeds populairder

Duik nu in een zwart gat met NASA

Zwarte gaten zijn misschien wel de meest mysterieuze dingen in ons bestaan. We weten er steeds meer over, maar nog steeds lang niet genoeg.

Technology09.05.2024

Duik nu in een zwart gat met NASA

Helaas: nog steeds geen eerste bemande Boeing Starliner-ruimtereis

Helaas, de Boeing Starliner is wederom niet de lucht ingegaan en dat komt nog steeds door dat ene zuurstofventiel. Terug naar de werkplaats! Dit is wanneer de volgende lancering gepland staat.

Technology08.05.2024

Helaas: nog steeds geen eerste bemande Boeing Starliner-ruimtereis

Boeings spannende bemande ruimtevlucht blijft nog even spannend

Boeing zou gisteren zijn eerste bemande ruimtevlucht uitvoeren, maar dat is niet gelukt. Dit is wat er misging.

Technology07.05.2024

Boeings spannende bemande ruimtevlucht blijft nog even spannend

Gelekt: de LEGO maanrover met een mooie open structuur

LEGO heeft er zelf nog geen boekje over opengedaan, maar het moge duidelijk zijn: er komt een set aan van de maanrover, en nog Technic ook.

Entertainment01.05.2024

Gelekt: de LEGO maanrover met een mooie open structuur

Zo zit het met de kleurenpracht in foto’s van James Webb

James Webb heeft zijn scherpste infraroodfoto tot nu toe aangeleverd. Maar, klopt dat wel met die kleuren? Dit is hoe het werkt.

Technology30.04.2024

Zo zit het met de kleurenpracht in foto’s van James Webb