Inwoners Hong Kong bang voor corona app

Inwoners Hong Kong bang voor corona app

Vorig artikel Volgend artikel

Het is druk bij elektronicawinkels in Hong Kong. Waarom? Mensen kopen daar massaal oude smartphone waar ze de corona-app van de overheid op kunnen draaien. Dat heeft Reuters onderzocht. De Chinese regering heeft de coronavirus beperkingen versoepelt, maar het stimuleert het gebruik van een app voor het traceren van contacten. Dat geeft voor de Hongkongers aanleiding tot bezorgdheid over de privacy. Door een simpele smartphone te kopen en daar de app mee te draaien verminderen ze de mogelijkheid voor de overheid om aan privé-gegevens te komen.

Hong Kong onderdeel van China

De voormalige Britse kolonie is nu een speciale bestuurlijke regio van China. Het beteugelen van de rechten en vrijheden door China van de 7,5 miljoen inwoners van Hong Kong heeft geleid tot een diepgeworteld wantrouwen jegens het overheidsbeleid, waaronder maatregelen om het coronavirus te beteugelen.

De app stelt gebruikers, net als in Nederland, op de hoogte als ze op dezelfde plek zijn geweest met een persoon die is besmet met COVID-19.

Mensen zeggen tegen Reuters: ,,Ik koop een goedkope oude smartphone omdat China de inwoners van Hongkong duidelijk niet vertrouwt, dus waarom zou ik ze dan wel vertrouwen?".

Apps voor het opsporen van contacten hebben geleid tot vergelijkbare privacy- en vertrouwensproblemen over de hele wereld, van Singapore tot de Verenigde Staten.

Simpele smartphone kopen

LeaveHomeSafe-app is er om mensen te informeren maar veel inwoners denken dat het (weer) een manier is om te traceren waar mensen heengaan. Om ze te volgen met kwade intenties.

,,Mensen zijn gewoon op zoek naar een goedkope smartphone waarop de LeaveHomeSafe-app kan draaien", zegt een telefoonverkoper tegen het persbureau. Verkopers meldden een verdrievoudiging of verviervoudiging in de verkoop van goedkope telefoons.

De app is sinds de lancering in november 840.000 keer gedownload, met meer dan 70.000 locaties die aan het programma deelnemen.

Ook in Nederland zijn mensen bang

Uit een nieuw onderzoek blijkt dat bijna de helft van de Nederlanders (47%) voor het gebruik van een corona-app is van de overheid. Opvallend is in het onderzoek natuurlijk de vraag hoe belangrijk mensen hun privacy vinden. De alles bepalende vraag wat je dus belangrijker vindt, gezondheid of privacy? Maar liefst 72% van de ondervraagde Nederlanders vindt privacy (tijdelijk) van ondergeschikt belang en kiest voor zijn gezondheid tijdens de corona crisis.

Van de overige 53% van de bevolking is een kwart van de Nederlanders op voorhand volledig tegen het gebruik van een app. Vrijwel eenzelfde percentage 25% twijfelt en weet het nog niet.

[Foto Sean Foley on Unsplash]

Floyd Aanen

Floyd is journalist en al jarenlang als razende reporter werkzaam in de (landelijke) media. Daarnaast een passievolle podcastmaker en hij staat graag voor...