India’s maankarretje maakt foto van zuidpool van de maan

India’s maankarretje maakt foto van zuidpool van de maan

Indiaas ruimtesucces

Vorig artikel Volgend artikel

Waar de maanplannen van Rusland helaas, nou ja, naar de maan zijn gegaan op de negatieve manier, weet India de maan wel te brereiken. En te fotograferen. ISRO, de Indiase NASA, heeft beelden geplaatst van de zuidpool van de maan en die zijn erg fraai.

Chandrayaan3

India’s ruimte-agentschap heeft als plan om meer te leren over de geschiedenis van de maan en dat doet het door naar de zuidpool af te reizen. De omstandigheden zijn daar vrij extreem: het kan daar wel 238 graden onder nul worden. De Chandrayaan-3, zoals het apparaat heet, moet dus wel tegen de hevige omstandigheden kunnen waar het tijdens zijn werkzaamheden mee te maken krijgt. We zien op de eerste beelden die het deelt dat het een paar meter heeft gereden.

We zien in een nieuwe video hoe het apparaat uitrijdt en op het maanoppervlak terecht komt, waarna het wat meters rijdt. Je kunt zien dat er aardig wat stof: de maan heeft een heel andere atmosfeer en zwaartekracht dan aarde, waardoor er eigenlijk nooit zoveel verandert. Als je nu een stap zet, dan staat die daar voor altijd, zolang er niemand anders over die stap heenloopt. Het karretje rijdt niet alleen maar rond om foto’s te maken: er is ook allerlei meetapparatuur aan boord om meer te weten te komen over de staat van de maan.

Geslaagde ruimtemissie

Op zich is de missie van India al dik geslaagd: het wilde graag op de maan landen, onderzoek doen en dat is al gelukt, zonder ongelukken of andere ellende. Het wilde graag bewijzen dat het de rover kon laten rijden op het maanoppervlak en ook dat is gelukt. Een goede score voor India, dat verder tot op heden niet enorm bekend is om zijn ruimte-avonturen. We zijn benieuwd wat het nog meer gaat brengen want dat alles zo goed gaat, betekent waarschijnlijk dat we nog veel van de zuidpool van die mooie maan gaan zien.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...