Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.
Hij heeft zich de afgelopen dagen al flink laten zien en hoewel we volgende week blijkbaar natte sneeuw en andere winterse taferelen krijgen, kunnen we niet wachten op de zomer. Wist je dat op deze dag in 1845 voor het eerst een kiekje werd geschoten van de zon? Léon Foucault en Hippolyte Fizeau schoten het plaatje. Hoe doe je dat nou eigenlijk, een goede foto maken van de zon?
De zon fotograferen
Het is altijd een vreemde contradictie: enerzijds worden veel lenzen (of je het nu hebt over telefoon of fotocamera) erg blij van veel licht. Is dat echter iets te veel (cue de zon), dan heb je ineens te maken met allerlei vreemde verschijnselen in je foto. Eigenlijk is de vraag dan ook niet hoe je een goede foto maakt van de zon, maar vooral hoe je de zon het beste voor je kunt laten werken. Het antwoord op hoe je een goede foto van de zon maakt is er namelijk niet. De zon geeft zoveel licht en heeft zo’n invloed op je lens, dat je daar maar moeilijk een goede foto van kunt maken.
Bovendien heeft de zon hetzelfde probleem als de maan. Het is niet makkelijk om een goede foto te maken, omdat ze simpelweg zo ver weg zijn. Zelfs een grote volle maan die heel dichtbij lijkt, is altijd maar moeilijk op de foto te krijgen zonder professionele tools. Dat komt door afstand, schaal, licht en nog meer zaken. Je kunt best een foto schieten van de zon, maar deze is eigenlijk nooit representatief voor hoe deze gigantische lichtbal er echt uitziet.
Zonsopgang
Dat is tenminste als we het hebben over een zonfoto om 2 à 3 uur ‘s middags waarbij er geen wolkje aan de lucht is en de zon volop kan stralen. Je kunt de zon bijvoorbeeld een stuk beter fotograferen als hij opkomt of ondergaat. Hoewel dat fenomeen er met het blote oog altijd net even beter uitziet, is het heel makkelijk om een goede foto van de zon te maken wanneer hij op of onder gaat, omdat de stralen ervan op dat moment al wat minder hevig zijn. Sommige mensen staan om onheuse tijden op om de mooiste zonsopgangen te fotograferen, zoals bijvoorbeeld veel toeristen doen bij de Bromovulkaan in Indonesië.
De opkomende of ondergaande zon fotograferen, dat kan zelfs je smartphonecamera wel. Wat veel mensen echter te weinig meenemen in hun foto’s, dat zijn zonnestralen op het moment dat de zon dus wel om 2 of 3 uur ‘s middags op zijn hardst brandt. Als je in een bos loopt zie je het vaak wel, die stralen die zo tussen de bomen vallen. Ze maken het heel makkelijk om prachtige kiekjes te schieten met een indirecte zon erop. Echter zijn er veel meer momenten waarop je daarmee kunt spelen, dus zoek die eens op.
Flares in je foto
Foto’s waarop de zon zich achter je bevindt kunnen soms geweldige effecten geven, zoals een silhouet. Soms gaan die gepaard met wat zonnestraalstippen in je foto (die door sommige mensen worden aangezien als geesten). Ook kan het zelfs in de zon zin hebben om met de ontspanningstijd van je camera te spelen. Een lange sluitertijd kan een heel ander effect geven. Een laaghangende zon is overigens heel geschikt om foto’s te maken waarbij het lijkt alsof je onderwerp een soort gloeiende omlijning heeft door de zon. Je ziet dat onder andere goed in haar en vacht.
De regisseur J.J. Abrams is er dol op: flares. Dat zijn van die strepen die in je camera verschijnen als je op een lichtbron focust. Soms zijn die flares vervelend, soms gaan ze weg door simpelweg je lens even schoon te poetsen, maar vaak geven ze je foto een heel gaaf effect. Een flare betekent overigens uiteindelijk dat het zonlicht je lens raakt, waarop deze reageert. Wil je dit dus absoluut niet, dan weet je wat je te doen staat: ver wegblijven van de zon met je lens. Of door er een filter bij te pakken, want die willen ook nog wel eens een positieve invloed hebben op het gebruik van licht. Veel plezier!
Verder lezen over Fotografie
Online02.12.2024
Dit is het dertiende Amsterdam Light Festival in beeld!
Online21.11.2024
Innovatie in herinneringen: Fotoboeken van byPaper met Augmented Reality
Technology10.10.2024
NASA-astronaut deelt adembenemende video van het noorderlicht
Social Media02.07.2024
Straks heb je elke dag een originele profielfoto op WhatsApp
Social Media02.07.2024
Instagram noemt zijn AI-labels anders door boosheid gebruikers
Mobile06.06.2024
Leica’s nieuwe app is voor wie de oude cameralook terugwil
Social Media02.06.2024
De voordelen en nadelen van foto’s maken van je eten
Mobile30.05.2024